VATRENA DRAMA

Veliki požari na hrvatskim otocima: Na Braču izgorjelo 130 hektara, s Lavdare evakuirano 50-ak ljudi

Na otoku Braču gori na južnom dijelu, a na otoku Lavdara u zadarskom arhipelagu stihija je zaprijetila stambenim objektima
Požar na Braču (lijevo), požar na otoku Lavdara (desno)
 Facebook/Vatrogasci - Oni su naši heroji

Požar koji je nakon sinoćnjeg udara groma buknuo na južnom dijelu otoka Brača još nije stavljen pod kontrolu, a u subotu ujutro u gašenje su se uključila i dva kanadera, doznaje se od zapovjednika Vatrogasne operativne zone Brač Dragana Martinića.

Tijekom noći vatrena se stihija širila, a više od 50 vatrogasaca nije ju uspjela staviti pod kontrolu.

"Požar između uvala Krušica i Blaca tijekom noći se širio i probio se u uvalu Krušica, a do sad je izgorjelo oko 130 hektara borove šume, makije i trave", rekao je Hini Martinić.

Po njegovim riječima, glavni je problem nepristupačni teren koji vatrogascima otežava gašenje.

Vjeruje, kaže, da će uz pomoć kanadera vatrena stihija tijekom dana biti stavljena pod nadzor.

S otoka Lavdara zbog velikog požara evakuirano 50-ak ljudi

Županijski centar 112 Zadar zaprimio je u petak oko 23 sata više dojava o požaru na otvorenom prostoru na otoku Lavdara u zadarskom arhipelagu, izvijestilo je u subotu Ravnateljstvo Civilne zaštite.

- Prema dojavama, požar ugrožava stambene objekte na zapadnom dijelu otoka. Županijski centar je odmah obavijestio nadležne službe te su prema otoku krenula plovila pomorske policije i Lučke kapetanije, kao i vatrogasci JVP Zadar i DVD Sali, navodi se u priopćenju Ravnateljstva Civilne zaštite.

- Pola sata nakon ponoći plovilima pomorske policije, Lučke kapetanije i privatnim brodicama započela je evakuacija 50-ak osoba s otoka Lavdara koji su prebačeni u Sali na Dugom otoku. Smještaj im je osiguran u dva hotela no većina se nalazi kod mještana. Na Lavdari požar gase vlasnici objekata i vatrogasci, a u pomoć su pozvani Air traktor i Canadair, dodaje se u priopćenju.

- Prema posljednjim informacijama požar je pod nadzorom, izgorjele su borova šuma, maslinici i nisko raslinje, nema oštećenih kuća, oko sedam sati Air traktor i Canadair su povučeni, a požarište osiguravaju vatrogasci, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:57