PROPALI SLUČAJEVI

Veliki obrat: Nogometaš i Japanac ispitani zbog navodnog silovanja, tužitelji odustali od progona

U slučaju gdje je žrtva maloljetnica, tužitelj je postupak obustavio, a u drugom slučaju je optužba odbijena

Orsula kod Dubrovnika

 Niksa Duper/Dubrovacki Vjesnik/Cropix/Cropix

Tužiteljstvo je obustavilo postupke u dva slučaja - u Velikoj Gorici i Dubrovniku gdje se sudilo dvojici stranih državljana koji žive u Hrvatskoj: 22-godišnjem nogometašu B.D., zbog silovanja u travnju prošle godine, kao i 39-godišnjem turističkom djelatniku K.T. zbog silovanja te spolnog odnošaja bez pristanka tijekom 2016. i 2017.godine.

U slučaju mladog Senegalca, igrača jednog trećeligaša, njega je kazneno prijavila jedna maloljetnica ustvrdivši da ju je obljubio i silovao 30. travnja prošle godine u svome stanu u Zagrebu. Nakon što je posljednji puta dala iskaz i odgovarala na pitanja, županijski tužitelj je, kako doznajemo, odlučio obustaviti kazneni progon protiv nogometaša te je oštećenu uputio da ima pravo sama nastaviti kazneni progon na osnovu podignute optužnice ili može podignuti novu.

U drugom slučaju, pak, državljana Japana, njega je dubrovački tužitelj teretio prvo da je u listopadu 2016. odvezao poznanicu, pod izlikom dogovora oko čuvanja njegova djeteta, na predio Glavica. Oboje su sjeli na stražnje sjedište auta na njegov prijedlog gdje ju je počeo dirati po tijelu i potom je silovao. Slična agonija je, prema prijavi, bila i 30. svibnja 2017. oko 2.30 sati gdje je istu oštećenu odvezao, pak, do predjela Orsula. I opet su završili na stražnjem sjedištu gdje ju je on povukao. Ona se opirala te je u jednom trenutku, kako je žrtva ispričala, čak i udarila glavom o vrata auta pa se onesvijestila na kratko. Cijelu situaciju je iskoristio Japanac i ponovio gnjusni čin.

Osim što je japanski državljanin negirao krivnju, kao i nogometaš iz prvog slučaja, za tužiteljstvo je ključno pri finalnoj odluci odustajanja od kaznenog progona u tom slučaju, odigralo vještačenje dvoje liječnika.

I za razliku od prvog slučaja u kojem je bio optužen nogometaš i u kojem postoji mogućnost žalbe radi obustave postupka, u ovom dubrovačkom slučaju gdje je optužba odbijena se ne može žalba izjaviti jer su se svi u postupku, kako doznajemo, odrekli prava na žalbu. A zbog dana koje su proveli u istražnom zatvoru, dvojica sad već bivših optuženika imaju pravo na odštetu ako ju se odluče sudskim putem potraživati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:52