MAFIJAŠKI OBRAČUN?

Vatreni rat u Splitu se nastavlja: požar u garaži je podmetnut, oštećeno šest vozila

Broj oštećenih vozila se u dva požara popeo na 20 komada od kojih automobila ima 11
 Paun Paunović/Cropix

- Dovršen je očevid požara koji je izbio sinoć oko 23.40 sati u garažnim prostorijama u Tijardovićevoj ulici u Splitu. Utvrđeno je kako je uzrok požara otvoreni plamen ili žar te je u požaru oštećeno šest parkiranih osobnih vozila. Na okolnosti ovog događaja provodimo kriminalističko istraživanje i traganje za počiniteljima - naveli su iz PU splitsko-dalmatinske, piše Slobodna Dalmacija.

Otvoreno je tako novo kriminalističko istraživanje, a da je još uvijek u tijeku prvo koje je započelo nakon požara početkom ovog mjeseca u istoj garaži u kojem je izgorjelo pet osobnih automobila i devet motora. Tada je plamen podmetnut oko 23.20 sati, a već sljedeće jutro je došla informacija kako se radi o otvorenom plamenu ili žaru.

Broj oštećenih vozila se u dva požara popeo na 20 komada od kojih automobila ima 11: BMW, Golf, Peugeot, Opel, Mercedes i Citroen od noćas te Golf, Nissan, Audi, Mercedes i Suzuki iz prvog požara. Među izgorjelima motociklima i skuterima u garaži su: Suzuki Burgman, Yamaha T MAX, Yamaha JZF-R1, Vespa, Piaggio, L1 te još tri neutvrđene marke.

image
Paun Paunović/Cropix

Noćna vatra je na svjetlo dana izbacila poraznu činjenicu da se garaža iznajmljuje ilegalno te još porazniji podatak da veliki broj parkirnih mjesta koriste osobe iz splitskog narko miljea. Uz kvartovske dilere prostor koriste i oni iz Solina.

Oni su osim s paljevinom imali posla i s ručnom bombom bačenom na vozila parkirana uz obiteljsku kuću u listopadu. Bomba i požari povezuju se s uhićenjima ovog ljeta u Solinu kada je izbjegnut obračun vatrenim oružjem, s pljuskanjem u solinskoj teretani te s razbijanjem inventara kafića kojeg su držale iste osobe.

Uzrok svega je dug za kokain nabavljen u Zadru, kažu upućeni. Policija raspolaže sa svim podacima i od prvog incidenta istražuje po istom tragu, ali još uvijek nema uhićenih. Nije ni čudno jer malo tko iz tog svijeta želi dati službenu izjavu imenom i prezimenom kako bi se koristila u kaznenom postupku.

S druge strane, prilikom požara na vozilima, svi tragovi budu uništeni visokom temperaturom, a garaže nisu pokrivene video nadzorom. Unatoč objektivnim razlozima koji otežavaju istraživanje, teško su prihvatljivi ljudima koji su kolateralne žrtve u sukobima osoba iz podzemlja.

- Niti sam diler, niti sam kriminalac, uništeno mi je auto i to u požaru tri tjedna nakon prvoga koji je isto podmetnut. Što su napravili u tom periodu da nas zaštite? Ništa! Policiju nije briga jer kad se kriminalci međusobno mlate, pucaju jedni na druge i ubijaju onda je manje posla za njih.

image
Paun Paunović/Cropix

Najviše je izgorio jedan BMW od kojeg je sve izgleda i krenulo. Moje je manje oštećeno, ali nije trebalo biti nikako. Nek mi sad policija da svoje vozilo na korištenje, ionako nisu ništa napravili i očito im ni ne trebaju patrolna vozila.

Da im trebaju, s njima bi patrolirali ovuda pa se ovo ne bi dogodilo. Nek se policija konačno probudi! Tko kontrolira ulice Splita? Policija ili kriminalci? Treba li bit mrtvih da dovedu u red ove divljake - ogorčeno nam je nabrajao i postavljao pitanja nadležnima stanovnik Pujanki.

Nije jedini koji nam se javio nakon požara, jedan poduzetnik također je bio uznemiren činjenicom da se podmeće požar na automobilima u blizini osnovne škole. Međutim, nije mogao povjerovati da bi dileri mogli preuzeti garažu u tom obiteljskom kvartu.

Uvjeren je da postoje razna dugovanja među vlasnicima automobila, nevezana za drogu i dilanje, koja su mogla dovesti do podmetanja vatre. Ako se odluči kazati svoja saznanja policiji, možda istražitelji dobiju novi trag kojim mogu krenuti, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:29