DOLIJAO

Varaždinski poduzetnik primao poticaje za radna mjesta, a nije plaćao radnike: ‘Oštetio ih je za 77.000 kn‘

Policija ga tereti za kazneno djelo neisplate plaće zaposlenicima i povrede zakona vezanih uz mirovinsko osiguranje

Policija, ilustracija

 Niksa Stipanicev/Cropix

Neisplata plaća radniku za njegov pošteno odrađeni rad je kazneno djelo, no u Hrvatskoj dosta poduzetnika to nikako da shvati. Jedan od tih primjera je 35-godišnji varaždinski poduzetnik koji će zbog neisplate plaće te povrede prava iz socijalnog osiguranja ali i zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju svoju nevinost dokazivati u sudskom postupku.

Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je protiv nepoželjnog poslodavca podignulo optužnicu koja ga tereti da je od ožujka do srpnja 2020. godine prekršio zakon.

Iako je njegova tvrtka ostvarivala prihode i imala dostatna financijska sredstva, a na sve je primila iz proračuna 17750 kuna za očuvanje radnih mjesta, 35-godišnji vlasnik tvrtke ignorirao je poslovne obveze prema četvero zaposlenika. Nije im isplatio ugovorene plaće od 5000 kuna neto niti je dostavio obračune dugovanih neisplaćenih dijelova plaća. A na sve to, dvoje zaposlenika nije prijavio na HZZO niti na HZMO čime im je onemogućio stjecanje statusa osiguranika i ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja.

Rezultat? Oštetio je svoje radnike za 77.000 kuna.

Ali, ni to nije sve. Posrnuli poduzetnik je s računa tvrtke podigao preko 36.000 kuna bez ikakve osnove, a novac je, smatra tužiteljstvo, nepripadno zadržao za sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:13