ISTRAGA JOŠ TRAJE

Uzrok požara u kojem je stradao vatrogasac definitivno nije bio tehničke naravi!

Povjerljiv izvor pojasnio je kako su u optjecaju barem dva scenarija koji otkrivaju kako je došlo do katastrofe s ljudskom žrtvom

Mještani sela Ljubač oporavljaju se od šoka zbog požara; u krugu: Goran Komlenac

 Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Dubrovačkom vjesniku je potvrđeno kako još traje istraga oko uzroka katastrofalnog požara na predjelu naselja Ljubač u kojem je poginuo 42-godišnji vatrogasac Goran Komlenac.

Požar koji je izbio prošle nedjelje nešto nakon podneva zahvatio je gotovo 90 hektara površine pod gustom šumom i makijom. Uzrok smrti pripadnika JVP Dubrovački vatrogasci i DVD Orašac još nije službeno objavljen, a nepoznat je i uzrok izbijanja požara. No, iz pouzdanih izvora potvrđeno nam je kako je definitivno isključen tehnički uzrok požara!

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Drugim riječima, isključena je svaka mogućnost da je uzrok požara tehničke naravi kao što su iskrenje dalekovoda, samozapaljenje vozila, udar groma i slično. Upravo tvrdnja neimenovanog stručnjaka o tehničkom uzroku ponovno skreće pozornost na izjavu zapovjednika profesionalne Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci Stjepka Krilanovića:

- Rekli smo i MUP-u: čim smo došli na mjesto požara, primijetili smo da je vatra započela s dva različita mjesta, razdvojena nekakvih 50 metara! Dakle, postojala je stanovita namjera za započeti požar i nadam se da će istraga biti učinkovita!

Valja podsjetiti kako su slični zaključci o piromanima u fokus javnosti dolazili periodično, odnosno svakih nekoliko godina kad je na krajnjem jugu Hrvatske dolazilo do velikih požara. Priča o podmetanju požara aktualizirana je i prije tri tjedna, točnije 12. srpnja kad je izbio požar na predjelu Nuncijate, poviše Jadranske magistrale odnosno državne ceste D-8. U javnosti se kasnije pronio glas da je neki neoprezni vozač je odbacio opušak te tako izazvao požar koji su pripadnici JVP Dubrovački vatrogasci ugasili prije nego je ozbiljnije zaprijetio obližnjim kućama.

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Tijekom godina mediji su javljali kako su mještani redovito prijavljivali policiji osobe u koje se osnovano sumnjali da su podmetnuli požar koji se "izrodio" u elementarnu nepogodu. Tako je u Konavlima svojedobno prijavljen čovjek za kojeg su tvrdili da je nosio kanistar s benzinom. Osumnjičeni se branio kako mu je "benzin, budući se aktivno bavi poljodjelstvom, trebao za pokretanje više poljoprivrednih strojeva". Na sudu je oslobođen optužbe, među ostalim i zato što su iskaze policiji u posljednji trenutak na sudu povukle osobe na koje je nadležni državni odvjetnik ozbiljno računao kao potporu optužnici. U prilog tvrdnji okrivljenika išlo i forenzično vještačenje Centra za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić" iz Zagreba.

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

U policijskim spisima ostalo je i ljeto "vatrene 2003. godine". U materijalima izuzetim u sudskom postupku nalazila se pribilješka s očevida prema kojoj je "požar podmetnuo netko tko se seksualno uzbuđuje na požar". Vjerojatno je temeljem te opaske u zapisniku s očevida tadašnji ministar policije odnosno MUP RH Šime Lučin pred TV kamerama ustvrdio kako, "uz piromane koji vole gledati kanader u akciji gašenja, imamo i one koje požar seksualno uzbuđuje"!?

U slučaju nedjeljnog požara na predjelu naselja i brda Ljubač, povod najvjerojatnije nije bila namjera pretvaranja poljoprivrednog u građevinsko zemljište, što inače nije rijetkost na atraktivnom području Mediterana, pa ostaje upitno je li požar izazvala psihički nestabilna osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:29