HAVARIJA

Uzburkano more ih usred nevere bacalo na hridi: Kako je s jedrilice kod Brača spašena obitelj

Jedrilica je otegljena do luke Postira, gdje je sigurno vezana, a posada iskrcana uz primjenu preporučenih Covid-19 mjera
Havarija jedrilice
 Ministarstvo Mora, Prometa I Infrastrukture

U noćnoj spasilačkoj akciji u splitskom akvatoriju spašena je četveročlana obitelji, čija je jedrilica bez pogona po olujnom nevremenu nošena na hridi otoka Brača.

Dojava o jedrilici koja je ostala bez pogona zaprimljena je noćas u 1.51 h. Poziv u pomoć poslao je vlasnik jedrilice imena 'Yara', dužine 7,9 metara, na kojoj su se u trenutku dojave nalazila još tri člana posade, odnosno, njegova obitelj, supruga i dvoje djece, svi državljani Republike Austrije.

image
Havarija jedrilice
Ministarstvo Mora, Prometa I Infrastrukture

S obzirom da su olujni udari bure po visokim valovima havariranu jedrilicu nosili prema hridima uvale Konopljikova, na otoku Braču, odmah po zaprimanju poziva pokrenuta koordinirana akcija traganja i spašavanja te je prema dojavljenoj poziciji upućena spasilačka brodica 'Pojišan'.

Službenici Lučke kapetanije Split jedrilicu sa neozlijeđenom četveročlanom obitelji pronašli su noćas u 3.58h, u uvali Konopljikova na poziciji 0,45 nautičkih milja od obale. Oteglili su je do luke Postira, gdje je jedrilica sigurno vezana, a posada iskrcana uz primjenu preporučenih Covid-19 mjera, čime je ova akcija uspješno okončana.

Pokrenut je očevid o uzrocima ove pomorske nesreće, koja je srećom okončana bez ozlijeđenih, stradalih i bez materijalne štete.

Havarirana jedrilica austrijske zastave ostala je bez pogona iz zasad nepoznatog razloga, a brodska administracija je uredna.

image
Havarija jedrilice
Ministarstvo Mora, Prometa I Infrastrukture
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:37