OBITELJSKA TRAGEDIJA

UŽASNE POSLJEDICE POŽARA U KARINU Beba preminula, majka i otac se bore za život, teško su im oštećena pluća, evo što kažu liječnici...

 Zadarski.hr

Liječnici u riječkoj bolnici na žalost nisu uspjeli spasiti život djeteta koje je u 29. tjednu trudnoće nosila 20-godišnja Antigona Kajtazi, teško ozlijeđena u požaru koji je u obiteljskoj kući u Karinu Gornjem kod Obrovca izbio u utorak ujutro. Antigona Kajtazi i njezin 26-godišnji suprug Pero u teškom su stanju i još su im ugroženi životi, ali su stabilno, potvrdio nam je doktor Božidar Krstulović, dežurni liječnik u Jedinici intenzivnog liječenja KBC-a Rijeka, gdje je mladi bračni par smješten.

Pluća teško oštećena

U Rijeku su supružnici prebačeni helikopterom iz zadarske bolnice. - Zbog prevelikog šoka tijela, na žalost, dijete je preminulo - rekao je doktor Krstulović. Antigoni Kajtazi, prema Krstulovićevim riječima, teške su opekline zahvatile oko 50 posto tijela i bit će operirana u subotu, a njezinu suprugu Peri opekline su zahvatile oko 40 posto tijela te će ga operirati u ponedjeljak. Trenutno su, kako nam je rekao dežurni liječnik, priključeni na aparate za disanje i održavanje tlaka.

S obzirom na to da su udisali dim i čađ, teško su im oštećena pluća. - U ovom trenutku prognoze je teško davati, kod opeklina na više od 30 posto tijela radi se o visokoj životnoj ugroženosti - rekao je liječnik.

Zbog velike površine koju su zahvatile opekline drugog i trećeg stupnja na supružnicima će se u riječkoj bolnici izvršiti operacija presađivanja kože. Operacijom kirurzi nekrotično tkivo zamjenjuju zdravim, s neozlijeđenih dijelova tijela. Rekonstrukciju presađivanjem pri ovakvoj vrsti ozljeda treba izvršiti što je prije moguće pa su liječnici u slučaju Antigone i Pere reagirali pravovremeno. Kod opeklina trećeg stupnja, osim teških oštećenja svih slojeva kože, dodatne su komplikacije oštećenje pluća te šok koji nastaje kao rezultat gubitka tekućine i elektrolita.

Požar u kojemu je stradao bračni par Kajtazi izbio je navodno zbog iskrenja električnih instalacija. Mlada žena spavala je u dnevnom boravku kad se zapalio stolić pokraj zida. Bila je sama u kući jer je njezin suprug u to vrijeme bio na poslu u obiteljskoj pekarnici u Karinu. Tada su ga nazvali susjedi, rekavši mu da se iz kuće širi dim. Pero Kajtazi brzo se vratio te se probio u dnevni boravak razvalivši užarena vrata koja se nisu mogla otvoriti. Njegova supruga već je bila bez svijesti, a Pero je teške opekline zadobio pokušavajući je iznijeti iz kuće.

Neutješna obitelj

Izašao je na balkon i zazivao pomoć, a susjedi su dotrčali s ljestvama, popeli se, ušli u dnevni boravak i iznijeli iz kuće trudnu ženu i njezina supruga. Kako su svjedočili susjedi, dok nije izašao van Pero nije ni primijetio da je opečen.

Supružnici su u kritičnom stanju prvo dovezeni u zadarsku Opću bolnicu, Pero Kajtazi vozilom Hitne pomoći, a Antigona vojnim helikopterom. Potom su zbog težine ozljeda oboje prebačeni helikopterom u bolnicu u Rijeku, gdje se liječnici i dalje bore za njihov život. Neutješna obitelj Kajtazi proživljava najteže trenutke i stalno su u kontaktu s dežurnim liječnicima u riječkom KBC-u. Ocu stradalog Pere Kajtazija svaki telefonski poziv teško padne, a njegov drugi sin Nikoll prvi je doznao tužnu vijest.

Uzrok još utvrđuju

- Beba je izgubljena u četvrtak popodne iako su nas u početku uvjeravali da će biti dobro, da može izdržati nastalu situaciju. Nije uspjela. Ostala je bez kisika. Izgubila je životnu bitku, a svijet još nije ni vidjela. Antigona i moj brat su u jako, jako teškom stanju. Na aparatima su i nisu svjesni što se događa. Nitko nam ne može sa stopostotnom sigurnošću reći da će se izvući pa nas ta neizvjesnost dodatno rastužuje - rekao je kratko Nikoll Kajtazi, brat stradalog mladića.

Zadarski policajci još nisu objavili rezultate očevida pa točan uzrok požara koji je izbio u dnevnom boravku kuće obitelji Kajtazi u Karinu Gornjem još nije poznat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:32