PODIGNUTA OPTUŽNICA

Unuk optužen da je raskomadao djeda u Glini, ‘otkucao‘ ga je cimer iz ćelije: ‘Otkrio je gdje se nalazi tijelo...‘

Riječ je o poznatom prijestupniku i nasilniku Aleksandru Niševiću, koji je 2021. napadao žene u Splitu

Aleksandar i Miloš Nišević

 Nestali.hr/

Jeziv slučaj iz 2019. mogao bi uskoro dobiti svoj sudski epilog. Naime, te je godine u okolici Gline nestao 89-godišnji Miloš Nišević. Njegove su fotografije objavljene u bazi nestalih osoba, a naknadno je pronađeno njegovo raskomadano tijelo. Točnije, bila mu je odrezana glava, o čemu smo pisali. No, sumnjivac za počinjenje stravičnog ubojstva ostao je neotkriven, iako se, kako će se kasnije ustanoviti, radilo o policiji otprije poznatoj osobi.

To je 30-godišnji Aleksandar Nišević, unuk nesretnog pokojnika, koji je optužen da ga je usmrtio jednim udarcem u predjelu glave, a Županijsko državno odvjetništvo u Sisku nakon višemjesečne istrage podignulo je protiv njega optužnicu zbog teškog ubojstva.

- Okrivljenog 29-godišnjaka (nalazi se u zatvorskoj ustanovi) se tereti da je neutvrđenog dana u prosincu 2019. godine, u obiteljskoj kući u okolici Gline, tijekom verbalnog sukoba sa svojim djedom, 89-godišnjim hrvatskim državljaninom; koji je bio visoke životne dobi, lošeg zdravstvenog stanja i slabije fizičke građe; postupio s namjerom da ga usmrti, odnosno većom metalnom posudom mu zadao najmanje jedan udarac u predjelu glave, uslijed čega je djed odmah preminuo od zadobivene ozljede glave.

Vrijeme pronalaska dijelova tijela i žrtvine odjeće, dakle u prosincu 2021. godine, podudara se s neslužbenim informacijama. Po njima se sve počelo “odmotavati” nakon što je u Slobodnoj Dalmaciji nekoliko mjeseci ranije, sredinom srpnja prošle godine, izišao članak u kojem se pisalo da je mladog Niševića baš policija Sisačko-moslavačke županije, pod koju spada i područje Gline, smatrala “osobom od interesa” zbog sumnje u povezanost s nestankom svoga djeda.

Nakon objave tog teksta navodno se policiji obratio jedan od muškaraca koji su neko vrijeme s Niševićem proveli u “cimerstvu” po zatvorskim ćelijama te im je, u zamjenu za određene pogodnosti, ponudio informaciju o tome gdje bi se trebalo nalaziti starčevo tijelo. Očito su njegove informacije bile točne jer je policija uspjela, otkrivanjem ubojice, zaključiti “opsežno kriminalističko istraživanje”, pisala je Slobodna Dalmacija.

Motiv je, kako smo pisali u listopadu prošle godine, navodno bio koristoljublje, odnosno mirovina ubijenoga Miloša te je njegov unuk prijavljen za tzv. teško ubojstvo iz koristoljublja.

No tužiteljstvo je odlučilo podići optužnicu za drugu točku, odnosno stavak. Prema njihovom tumačenju, radi se o kaznenom djelu teškog ubojstva iz članka 111., stavak 2, koji se odnosi na kažnjavanje osobe koja "ubije osobu posebno ranjivu zbog njezine dobi, teže tjelesne ili duševne smetnje ili trudnoće", a za što je moguće izreći kaznu od najmanje deset godina zatvora, ali i kaznu dugotrajnog zatvora, odnosno maksimalnu, koja je u Hrvatskoj 40 godina zatvora.

Aleksandar Nišević do srpnja 2021. bio je potpuno nepoznat hrvatskoj javnosti, premda nije bio nepoznat pravosuđu. Bio je višestruko osuđivan zbog krađa, a iako je nakupio 13 pravomoćnih presuda, stalno je dobivao uvjetne kazne od sudova širom Hrvatske. U srpnju 2021. njegova agresivnost postala je javno poznata, kad je nadzorna kamera zabilježila njegov brutalan napad na jednu od dviju žena koje je bezrazložno napao u istome danu.

Najprije je u 7.15 sati u objektu na plaži Firule bocom u glavu udario 52-godišnju Nevenku Margetu, a kad je žena pala na stepenice, nastavio ju je udarati šakama po glavi i vratu te ju hvatati rukama za vrat.

Nakon što su ga zaustavile turistkinje koje su naišle, napadač je pobjegao. Nedugo zatim u Ulici Antuna Branka Šimića s leđa je više puta kamenom u glavu udario 40-godišnjakinju te ju potom nastavio tući šakama po glavi. Utvrđeno je da je 52-godišnjakinja zadobila lakše ozljede, a 40-godišnjakinja tešku ozljedu noge. Niševića je policija ubrzo uhitila te se od tad nalazi iza rešetaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:09