TRAŽI GA NJEMAČKA

Unuk bivše državne revizorice zaustavljen na granici, čim su mu ukucali ime, upalila se ‘crvena lampica‘

Luka Ivančić (34) uhićen je na graničnom prijelazu kod Trilja po europskom uhidbenom nalogu

Luka Ivančić

 /Facebook

Luka Ivančić (34), unuk bivše državne revizorice Šime Krasić, nije dugo izdržao na slobodi. Dok čeka odlazak na odsluženje pravomoćne zatvorske kazne zagrebačkog suda zbog kilograma heroina, prošli petak uhićen je, prema pisanju Slobodne Dalmacije, na graničnom prijelazu kod Trilja.

Bilo je oko 17.30 sati kad su policajci utvrdili identitet i otkrili da je za njim od 29. lipnja na snazi Europski uhidbeni nalog Okružnog suda u Münchenu zbog sumnje da je sudjelovao u krijumčarenju 36 kg marihuane. Odmah je sproveden u zatvor, a u subotu mu je, zbog opasnosti od bijega, određen ekstradicijski pritvor.

Ivančića njemačke vlasti, prema pisanju Slobodne, sumnjiče da je početkom lipnja 2020. godine, radi daljnje preprodaje, prevezao u Njemačku više od 36 kilograma marihuane i 50-ak grama mješavine kokaina, a drogu je predao Peri J. u općini Karlsfeld. Njemački sud mu je odredio istražni zatvor i izdao Europski uhidbeni nalog po kojem je i uhićen.

Raniji grijesi

Pred sucem istrage Županijskog suda u Splitu Ivančić se usprotivio izručenju Njemačkoj. Nije želio govoriti o detaljima postupka koji se tamo vodi, ali je zato napomenuo da se do sada odazivao svim pozivima sudova u Hrvatskoj i u Njemačkoj, a da za ovaj predmet nije niti pozivan te da je pred hrvatskim sudom u tijeku postupak izvršenja kazne zatvora u drugom predmetu zbog sličnog djela.

A to "slično" kazneno djelo odnosi se na pravomoćnu presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, kada je zbog kilograma heroina sporazumno osuđen na dvije i pol godine zatvora, od čega bi iza rešetaka trebao provesti godinu dana, a ostatak kazne od 18 mjeseci uvjetno na četiri godine.

Kako je tada pisao Jutarnji list, Ivančiću je tijekom 2021. nepoznata muška osoba predala 999,53 grama heroina za daljnju preprodaju, nakon čega je on, svjestan da je promet drogama zabranjen, pristao čuvati opijate za novac. Na parkingu u Borovju su ga 22. rujna 2021. oko 15.20 sati zatekla dvojica policajaca sa žutom vrećicom natpisa Tommy u kojoj su bila tri paketa heroina omotana folijom.

- Postupio sam nepromišljeno i žao mi je zbog svega. Prije nego što me policija zatekla s drogom, istu sam preuzeo od svog poznanika kojega ne želim imenovati. Nisam je nabavio za preprodaju niti sam je prodavao. Mislio sam da se radi o travi ili kokainu, nisam znao da je heroin. Pristao sam drogu čuvati za 700 eura jer sam bio u teškoj situaciji - branio se nemušto Ivančić.

Žrtva iznude

Osim kao kršitelj zakona, Ivančić se spominjao i kao žrtva kaznenog djela, točnije kada je zbog višegodišnje iznude prijavio Tomislava Sablju, ubijenog u travnju ove godine u noćnom klubu.

Sabljo mu je, kako je to Ivančić ispričao istražiteljima, od svibnja do rujna 2022. na ime nepostojećeg duga prijetio da će ga izmasakrirati i otkinuti mu glavu ako mu ne da 6500 eura. Ivančić je kazao da je posudio novac kada je gradio zgradu u Zagrebu te da je sve vraćao dok nije pritvoren zbog heroina.

- Kad sam izašao iz zatvora, rečeno mi je da dugujem 6500 eura. Dao sam mu 1500 eura, a onda i 1700 eura jer me 15 puta zvao i prijetio mi batinama, masakriranjem i otkidanjem glave... A toga dana, kad sam ga prijavio policiji, vozio sam se u autu s prijateljem. Sabljo je bio u Mercedesu S klase, a ispred njega u drugom autu njegov kum.

Sabljo je spustio prozor te me udario šakom i potom dvaput pljunuo - ispričao je Ivančić, koji je Sablju policiji prijavio za iznudu. Ivančićeva majka je, pak, kazala da je obitelj u zamjenu za otplatu duga prepisala tri nekretnine osobama koje je odredio Sabljo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:49