NEVJEROJATNO

Umirovljenik Nikola kažnjen sa 165 eura jer je vozio kubik i pol svojih drva. Država mu ih još i htjela oduzeti

‘Izvršio je transport neobilježenog drvnog šumskog proizvoda bez otiska žiga režijskog čekića i bez propisanog teretnog lista‘, stoji u prijavi

Ilustracija, muškarac kraj traktora

 Rjh_rf/alamy/alamy/profimedia/Rjh_rf/alamy/alamy/profimedia

Podravski umirovljenik Nikola (66) zaustavljen je u siječnju ove godine u mjestu Bušetina kod Pitomače. Policija ga je prijavila jer je "izvršio transport neobilježenog drvnog šumskog proizvoda bez otiska žiga režijskog čekića i bez propisanog teretnog lista (popratnice)", piše Danica.hr.

Nikola je prevozio ogrjevno drvo, bagrem i johu koje je pribavio sa svojeg zemljišta, a ono mu je odmah oduzeto.

Ovaj tjedan zbog toga je na sudu kažnjen sa 150 eura plus 15 eura prekršajnih troškova. Ipak je odbijen zahtjev državnog inspektorata da mu se drva trajno oduzmu.

Kako piše Danica, Zakon o šumama u svojoj odredbi određuje oduzimanje predmeta i sredstava koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za počinjenje tog prekršaja. No, sudac je, piše Danica, smatrao da u ovom slučaju to nije potrebno jer "država nije pretrpjela nikakav gubitak zbog toga što okrivljenik nije obilježio drva i ishodio popratnicu".

- Budući da je okrivljeniku već izrečena novčana kazna za prekršaj, sud smatra da je ta sankcija dovoljna za postizanje odvraćajućeg učinka i budućih sprječavanja takvih prekršaja, pa je oduzimanje 1,50 kubika njegovih drva nerazmjerna i predstavlja prekomjeran teret za Nikolu, naglasio je sudac, a piše Danica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 13:53