POKRENUTA ISTRAGA

ULAZILI U HRVATSKU NA PODRUČJU PETROVE GORE Sjevernomakedonsko-hrvatska skupina u pola godine ilegalno prebacila 166 migranata

Ilustracija
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Uskok je u srijedu pokrenuo istragu protiv sedmorice državljana Sjeverne Makedonije i dvojice hrvatskih državljana zbog sumnje da su u 19 navrata organizirali ilegalne prelaske 166 stranih državljana preko granica s Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom.

Uskok sumnja da su sedmorica sjevernomakedonskih državljana starih 28, 41, 44, 29, 36, 48 i 38 godina te dvojica hrvatskih državljana starih 50 i 36 godina, od kraja travnja do 15. listopada, dogovorili "nedozvoljeno prevođenje većeg broja stranih državljana radi stjecanja materijalne koristi".

Prevođenje migranata, koji su na području Petrove Gore ilegalno ušli iz BiH u Hrvatsku, s nepoznatim osobama dogovorili su 28-godišnji i 41-godišnji sjevernomakedonski državljani, nakon čega su njih dvojica s 38-godišnjim sunarodnjakom organizirali preuzimanje i prijevoz stranih državljana, izvijestilo je tužiteljstvo.

Strane državljane su potom preuzimali 29-godišnjak, 36-godišnjak, 48-godišnjak i dvojica hrvatskih državljana te su ih prevozili do blizine hrvatsko-slovenske granice na području Žumberka. Za to vrijeme su 28-godišnjak, 41-godišnjak i 44-godišnjak vozili ispred i iza njih u cilju uočavanja i izbjegavanja policijskih ophodnji.

Na taj su način u 19 navrata preko državne granice iz BiH u Hrvatsku te iz Hrvatske u Sloveniju prebacili ukupno 166 stranih državljana. Uskok je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:17