ZLATKO PINJUH

Ukinut istražni zatvor kontroverznom bivšem baranjskom načelniku, branit će se sa slobode

Dosad su ispitani svi važni svjedoci, koji više ni ne obavljaju općinsku službu u Čemincu

Privođenje Zlatka Pinjuha
 

 Vlado Kos/Cropix

Osječki Županijski sud u četvrtak je ukinuo istražni zatvor bivšem načelniku baranjske općine Čeminac Zlatku Pinjuhu, koji će se u nastavku kaznenog postupka zbog zlouporabe položaja na štetu općine te drugih kaznenih djela braniti sa slobode, izvijestili su sa tog suda.

Sudac istrage prihvatio je kao osnovan prijedlog Uskoka te donio rješenje o ukidanju istražnog zatvora Pinjuhu u kojem se nalazio od travnja, jer su su dosad ispitani svi važni svjedoci, a koji više ne obavljaju općinsku službu u Čemincu.

Sud stoga smatra kako više ne postoji opasnost da bi mogao ponoviti službeničko kazneno djelo te utjecati na svjedoke, priopćio je glasnogovornik suda Miroslav Rožac.

Pinjuh je uhićen 21. travnja u istrazi kojom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Marko i Ivan, zaposlenica općine zadužena za knjigovodstvo te zaručnica njezina sina.

Uskok ih tereti za sprječavanje dokazivanja, zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na to kazneno djelo i pomaganje u njegovu počinjenju.

Pinjuh je uz ostalo osumnjičen da je kao načelnik Čeminca zatražio od dvoje zaposlenika općine da, kao svjedoci u kaznenom postupku koju se vodi protiv njega, lažno iskazuju u njegovu korist te im prijetio otkazom ukoliko to ne učine.

Tužiteljstvo ga tereti i da je 28-godišnjakinji, inače zaručnici sina 51-godišnjakinje koja je ujedno i načelnikova izvanbračna supruga, omogućio subvencioniranje stambenog kredita za kupnju stana, naloživši da joj se isplaćuje iznos u visini 75 posto mjesečne rate kredita.

Uskok je u siječnju 2021. pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv tadašnjeg načelnika Pinjuha, njegovih sinova Marka i Ivana te još dvije osobe, a tereti ih za zlouporabe u sufinanciranju stambenih kredita Pinjuhovim sinovima, kojima je općina navodno oštećena za više od 231 tisuću kuna.

Nakon što je u lipnju podnio ostavku na dužnost načelnika, na izvanrednim izborima u rujnu za novog načelnika Čeminca izabran je nezavisni kandidat Danijel Rešetar, ali Pinjuhova Hrvatska narodna lista i dalje ima većinu u Općinskom vijeću s devet od ukupno 14 vijećnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 23:22