PALA PROFESORICA ANA

Uhićena prevarantica iz Splita koja je operirala širom Dalmacije: ‘Nećete vjerovati što nam je govorila‘

Tereti ju se za ukupno devet djela. U Zadru se već vode tri sudska postupka protiv nje, također zbog prijevare

Ilustrativna fotografija

 Nikola Vilić/CROPIX

Priča o gorkom iskustvu 32-godišnje I. Č., koju je u potrazi za podstanarskim stanom u Splitu prevarila posrednica Ana (prezime poznato redakciji Slobodne Dalmacije), opelješivši je za 3450 kuna za stan na nepostojećoj adresi na Visokoj (Tavelićeva 44) očito je potakla otvaranje Pandorine kutije.

Iako je i sama I. Č. u svojoj javnoj ispovijesti, ispričanoj u svrhu upozorenja novih potencijalnih žrtava spomenute agentice za nekretnine, izjavila kako su joj u policiji rekli da je riječ o njihovoj staroj znanici, koja operira ne samo u Splitu, nego širom Dalmacije, nevjerojatno je da njezino "poslovanje" nije i ranije bilo prekinuto.

Osumnjičena 37-godišnjakinja u petak je privedena na ispitivanje na ODO, koje je zatražilo određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela, nakon čega joj je sudac istrage i odredio odlazak u istražni zatvor na Bilicama.

Tereti ju se za ukupno devet djela. Kako doznaje Slobodna Dalmacija, u Zadru se već vode tri sudska postupka protiv nje, također zbog prijevare.

Iz policije su potvrdili kako postoji sumnja da je u listopadu potpisala ugovor o najmu stana s 32-godišnjakinjom koja joj je uplatila novčani iznos od 3450 kuna, a isto tako sumnjiči se i da je za najam stana od 23-godišnjaka dobila novac u iznosu od 2000 kuna.

Vrh ledenog brijega

Spomenute prijevare su, čini se, tek vrh ledenog brijega cijelog niza istih podviga u režiji posrednice Ane, koja je, ako ćemo suditi po komentarima u Facebook grupama za iznajmljivanje stanova u Splitu, već poznata dobrom broju splitskih podstanara. Da I. Č. nije jedina koju je skupo koštala vjera u njezine dobre namjere, svjedoči i priča mlade majke M. A., koja je u potrazi za poslovnim prostorom za svoj kozmetički salon također iskusila čari poslovanja s osumnjičenom 37-godišnjakinjom.

Na njezin oglas naletjela je na Facebookovu Marketplaceu. Krajem studenoga prošle godine tako je u najam ponudila i potpuno opremljeni kozmetički salon na Kmanu, po cijeni od 3500 kuna. Naša sugovornica, tad u sedmom mjesecu trudnoće, odlučila je izići iz dotadašnjeg manjeg poslovnog prostora i prije poroda uhodati kozmetički salon u novom i većem.

- Kad smo suprug i ja prvi put otišli pogledati prostor, bio je još zauzet. Nakon nekog vremena ponovno sam se javila Ani, ali mi je odugovlačila, nije se javljala, bilo je čas može, čas ne može, ali sam se ipak uspjela dogovoriti s njom i još jednom ga doći pogledati.

U oglasu je pisalo da ima 100 m2, a kad smo ušli, odmah smo vidjeli da ni u snovima ne može toliko imati. Odmah mi je bilo čudno... Ali svidio mi se i ipak sam ga odlučila unajmiti - priča M. A.

image

Ilustrativna fotografija

Robert Fajt/CROPIX

Gospođa Ana joj je, nastavlja, rekla da će sljedeći put donijeti ugovor i garantirala da će u salonu ostati sve što su i vidjeli od opreme.

- Došla sam i treći put kako bih još jednom sve utvrdila u vlastitoj glavi. U prethodnom salonu već sam otkazala najam i željela što prije krenuti u pokretanje posla na novoj adresi. Ime vlasnika prostora Ana mi nije htjela otkriti, stalno je ponavljala da ona garantira za sve, ali i da se pojavila još jedna zainteresirana stranka, pa da požurim.

Tako je suprug odmah donio novac... Tražila je najamninu za prvi mjesec, predujam u istom iznosu kao i svoju proviziju u visini polovice mjesečnog iznosa najma. U tom trenutku dali smo joj, kako bismo kaparali prostor, 3500 kuna i pola njezine provizije, a kako je rekla da je možemo platiti u dva puta, tom prigodom još 900 kuna - prisjeća se sugovornica Slobodne Dalmacije. Već tad uslijedila je prva sumnja.

Vlasnici u šoku

- I idemo mi potpisati ugovor... Kad ono u ugovoru stoji da je u pitanju neki stan, ništa ni s čim nema veze, pa mi iznajmljujemo poslovni prostor. Rekla je da će ga ispraviti, poslati vlasnicima novi primjerak na potpis i da će sve biti u redu. Tražila sam potvrdu da smo joj dali novac, rekla je da će je poslati mailom. I tu počinje priča... - još uvijek u nevjerici vrti glavom M. A. Potvrdu nema ni danas, ali zato u mobitelu ima poruku u stilu "ti si meni tad i tad dala toliko i toliko novca" uz ponovljeno obećanje da će ju poslati mailom. Potvrda manje-više, ali M. A. je hitno trebao ključ novog poslovnog prostora, jer je u prethodnom salonu već otkazala najam.

- Gorjelo mi je pod nogama, u tom natezanju došao je već siječanj ove godine, a još krajem studenoga prošle godine trebali smo dobiti ključ. Što nam je govorila?! Te bila je u Zadru, te žena, koja je prethodno bila u salonu, ne želi dati ključ, pa navodno uz pomoć odvjetnika s njom rješava primopredaju salona.

Konačno je došao dan kad nam je donijela ključ, dali smo joj još 3500 kuna, znači sve skupa 7000 kuna plus 900 za dio provizije. Prolazi i siječanj, a ja nemam ugovor, ne mogu otvoriti novi obrt i početi raditi. I opet je pitam kad će, ona kaže ‘sutra ćemo‘ ili ‘dijete mi je bolesno‘, ‘idem na sprovod‘...

Mi čistimo salon, pripremamo za otvaranje i jedno popodne, kad mi je opet nešto izmuljala, odlučim upregnuti snage i pronaći prave vlasnike prostora. I uspijem, preko Facebooka, žena mi se javi i odmah kaže: ‘Dobro da ste mi se javili, mi bismo sutra promijenili bravu na vratima salona‘. Velim joj: ‘Zašto? Pa mi smo uredno platili najam‘. A ona će na to: ‘Kakve pare? Nikakav ja novac nisam vidjela‘. I sad ja više ne znam tko laže...

Zovem opet Anu i pitam što se događa, a ona govori da je vlasnici poslala novac, ali da je krivi broj računa bio u pitanju, da će to biti sređeno. I opet joj je dijete bolesno - govori M. A.

Dodaje kako je u tom trenutku riješila stvar s vlasnicima prostora i s njima potpisala ugovor o najmu, ali da posrednica Ana to ne zna. Kad ju je opet nazvala zbog ugovora, Ana joj je rekla: "Čula sam se ja sa suprugom vlasnice, poslat će vam ga za koji dan". Bila je to laž koja je prelila čašu...

- Nazvao sam Anu i pitao kad će vratiti novac, na što je ona počela vikati da će zvati policiju jer je maltretiram. A njezina tadašnja, nama najjača izjava bila je: ‘Vi meni još niste platili drugu polovicu moje agencijske provizije‘ - vrti glavom S. A., suprug M.A.

Odmah je agentici Ani ponudio da se nađu, ali nije htjela. Još je urlala da je zove u 20 sati, izvan radnog vremena. Prijetila mu je odvjetnikom, a za novac rekla da im ga ne može vratiti, jer je to novac od najma salona koji je poslala vlasnici.

- Čak smo joj, onako ljudski, ponudili obročnu otplatu ako ga je potrošila, ali uzalud. I sve to na civiliziran način... Uglavnom, natezanje je trajalo do veljače, a onda sam odlučila otići na policiju - ispričala je S.A.

Tko je zapravo Ana? Profesorica filozofije i francuskog, agencija joj je završila u stečaju

Uvidom u sudski registar osumnjičena posrednica Ana, inače profesorica filozofije i francuskog jezika, 2020. otvorila je agenciju za prometovanje nekretninama, registriranu kao j.d.o.o., koja je već ove godine završila u stečaju.

U online oglasnicima oglašavala se kao Ana ili Ane, negdje s jednim prezimenom, negdje s dva.

Nakon komentara u Facebook grupi i objavi screenshota njezina profila on je nestao, ali je, brzo su to uočili pažljiviji pratitelji, nastavila nuditi nekretnine za najam pod novim profilom.

A što pišu u grupi za iznajmljivanje? ‘Ponudila nam je apartman u Dugom Ratu koji ne postoji‘

Da se u životu agentice Ane puno toga događalo, uz zimsku epizodu s M. A. svjedoče i objave u popularnoj splitskoj grupi za iznajmljivanje stanova, gdje je prije četiri mjeseca osvanulo upozorenje o njezinim rabotama uz objavu screenshota njezina Facebook profila.

- Ova osoba je prevarant. Ponudila nam je apartman u Dugom Ratu koji ne postoji. Platili smo joj unaprijed i prijavili je. Molim vas, pazite se - naveo je potpisnik upozorenja, otkrivši da je u pitanju iznos od 900 eura.

S obzirom na to da obitava na adresi u Njemačkoj, novac je, dodao je, uplatio preko banke i izrazio vjeru u institucije države u kojoj živi, očekujući njihovu zaštitu. Ubrzo su se javili i novi oštećeni sa šireg splitskog područja, piše Slobodna Dalmacija.

- Kad vam je ponudila, mi smo već za jedan u Solinu i platili unaprijed! Isto sam i ja napravio, platio unaprijed 2000 eura i na kraju ne postoji ni stan, ništa. I potpisao ugovor... Meni je nudila stan na Visokoj i kad sam pitala da idemo vidjeti stan, kaže da podstanari imaju koronu!

I meni je rekla isto. Da se baš potrefilo da podstanari u Solinu i Stobreču i na Visokoj imaju koronu! Stanodavci joj daju odriješene ruke... Ima ko fol agenciju... Prvi naletili polog + stanarina... Na kraju problemi sa stanodavkom koju nije ispoštivala za te pare... Na kraju policija, cirkus - samo su neki od komentara na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 06:48