ISPRIČAO DETALJE

Uhićen Srbin koji je ilegalno prebacivao migrante u Hrvatskoj: ‘Nisam znao da se to kod vas ne smije...‘

Zbog opasnosti od bijega, ali i ponavljanja istog ili počinjenja drugog kaznenog djela, sudac istrage mu je odredio istražni zatvor

Ulica Marka Marulića u Metkoviću je područje posebnog graničnog režima

 Denis Jerkovic/arhiv Cropix-a/

Zbog nezakonitog prebacivanja ilegalnih migranata dežurni sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku odredio je istražni zatvor državljaninu Srbije, nezaposlenom variocu M.G. (22) iz Valjeva. Prema kaznenoj prijavi Državnom odvjetništvu on je za još točno neutvrđeni iznos 10. studenoga u iznajmljeno rent-a-car osobno vozilo ”Opel Insignia” dubrovačkih registarskih oznaka u Metkoviću ukrcao petoricu državljana Turske koji ne ispunjavaju uvjete za za ulazak i kretanje u Hrvatskoj i teritoriju Europske unije. Po ukrcaju, s njima je krenuo prema autocesti kojom je želio stići u Zadar. Tamo ih je, kako je izjavio, trebao prebaciti do autobusnog kolodvora, o čemu je, kako doznaje Dubrovački vjesnik, u istrazi rekao:

- S vozilom sam došao u ulicu Marka Marulića i čekao poziv iz Bosne i Hercegovine. Prema dogovoru sam trebao migrante ukrcati i dovesti u Zadar te se ponovno vratiti u Metković i prevesti još jednu ”turu”. Turci su doslovce uskočili u auto pa sam krenuo ka Zadru, ali nas je u Novim selima zaustavila policija. Za prijevoz svakog od njih sam trebao dobiti po 80 eura i tako sam mislio otplatiti dug u Srbiji, gdje sam trebao i dobiti pare po obavljenom poslu - rekao je M.G. i dodao kako ”nije znao da je nezakonito prevoziti takve osobe koje se, inače po Srbiji slobodno kreću” te ustvrdio kako novac koji mu je oduzet prilikom uhićenja potiče od posla kojeg je obavio u Njemačkoj.

Recimo i to da je Ulica Marka Marulića na periferiji Metkovića poznata po tome što državna granica s BiH prolazi sredinom ulice, na jednom kraju koje je granični prijelaz Gabela Polje. Zbog opasnosti od bijega ali i ponavljanja istog ili počinjenja drugog kaznenog djela, sudac istrage je odredio istražni zatvor u trajanju do 30 dana. Također, odredio mu je i jamčevinu u visini 40 tisuća kuna u slučaju da želi da se brani sa slobode, što je mogućnost koju nije odlučio koristiti. Kako mladić osobno nije angažirao svog branitelja, sud mu je za branitelja po službenoj dužnosti odredio poznatu dubrovačku odvjetnicu Anu Birimišu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:02