NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Ubojstvo koje je potreslo Dalmaciju: Tomislav Šoljić osuđen na 30 godina zatvora, u bijegu je

Šimić je dobio 10 godina, a braća Šuker, Vitaljić i Radović po dvije godine

 Izricanje presude

 Vojko Basic/Cropix

Zbog ubojstva bivšeg boksača Marija Boljata zvanog Pajkić te pokušaja ubojstva Joze Čabraje u Kaštel Kambelovcu 14. lipnja 2020. godine na splitskom Županijskom sudu u srijedu je na ukupno 30 godina zatvora nepravomoćno osuđen Tomislav Šoljić kojem se sudilo u odsutnosti jer je u bijegu.

Šoljiću je za ubojstvo Boljata sudsko vijeće na čelu sa sucem Dinkom Mešinom izreklo 19 godina zatvora dok je za pokušaj Čabrajinog ubojstva kažnjen s 13 godina što je onda objedinjeno u kaznu od tri desetljeća zatvora, prenosi Slobodna Dalmacija.

Osim njega, za pokušaj ubojstva Boljata na deset godina zatvora osuđen je Jakov Šimić koji je bio, izmjenjenom optužnicom ŽDO-a, terećen i za sudjelovanje u tučnjavi za što je oslobođen.

Za ista djela teretili su se i braća Mate i Josip Šuker te Ivan Radović i Toni Vitaljić zvani Kubura koji je u bijegu, no oni su oslobođeni za ubojstvo u pokušaju pokojnog Boljata dok su za sudjelovanje u tučnjavi dobili svaki po dvije godine zatvora.

Kako su dobili manje od pet godina, a za ovo djelo je po zakonu predviđena kazna do tri godine zatvora, pušteni su iz istražnog zatvora u kojem su proveli oko godinu i pol dana.

image

Izricanje presude

Vojko Basic/Cropix

Podsjetimo, najprije je za teško ubojstvo i pokušaj ubojstva bio osumnjičen samo Jakov Šimić, a ostali su bili prijavljeni za sudjelovanje u tučnjavi sa smrtnom posljedicom. Nekoliko mjeseci nakon događaja, ŽDO mijenja kvalifikaciju i tereti svu šestoricu za teško ubojstvo i pokušaj ubojstva te su na te okolnosti četvorica dostupnih okrivljenih i iznijela svoje obrane.

U zadnji trenutak, zamjenica ŽDO-a mijenja optužnicu kojom Šimića, koji je priznao u obrani da je pokojnog Boljata tukao višestruko drškom pištolja po glavi dok je ovaj ležao na podu, braću Šuker, Radovića i Vitaljića tereti za pokušaj ubojstva Boljata i sudjelovanje u tučnjavi, dok se jedino Šoljića teretilo za ubojstvo Boljata i za pokušaj ubojstva Joze Čabraje.

Petorka se, dakle, teretila da su se naguravali s Boljatom i Čabrajom dok ovaj nije ispalio nekoliko hitaca od kojih su neki lakše ozlijedili Šimića i Šukera. Nasrću potom na Čabraju, udaraju ga, otimaju mu oružje i premlaćuju, dok "nepoznata osoba iz daljine ispaljuje više hitaca" prema Boljatu, od kojih ga jedan pogađa u lijevu nogu.

Boljat pada, a Čabraja bježi. Oni se okupljaju oko Boljata koji bespomoćno leži te ga brutalno udaraju od čega mu puca lubanja. Šoljić, pak, s pet metaka pogađa Čabraju, jednom u nogu, tri hica u prsa, jedan u leđa i nanosi mu teške ozljede. Prilazi potom Boljatu, koji leži licem prema podu slomljene lubanje i nagnječenog mozga, te hladnokrvno ispaljuje dva hica u njegova leđa iako je bio svjestan da je ovaj još uvijek živ.

image

Županijski sud u Splitu/Ilustracija

Paun Paunovic/Cropix

Sudac Dinko Mešin odmah je, na početku izricanja presude, upozorio prisutne da od nikoga ne želi čuti niti jednu jedinu riječ komentara jer će odmah biti izbačen iz sudnice. Svi su to upozorenje ozbiljno shvatili jer se tijekom njegovog govora nije "čula niti muha".

"Šimiću, svjesno ili nesvjesno ste u svojoj obrani priznali da ste Boljata tukli pištoljem po glavi, a te ozljede su bile teške i opasne po život. Preuzeli ste, dakle, odgovornost za kazneno djelo ubojstva u pokušaju i to s neizravnom namjerom. Oslobođeni ste za sudjelovanje u tučnjavi jer je to konzumirano u ovom prethodnom djelu. Ostali okrivljeni su oslobođeni ubojstva u pokušaju Boljata jer za to nema dokaza, no osuđeni su za sudjelovanje u tučnjavi jer se na snimci vidi, bez obzira što to negirate, da žrtvu svi tučete. Što se tiče Šoljića, imamo iskaz svjedoka bez obzira kakav je (Jozo Čabraja - op.a.) i nije sporno da je baš Šoljić bezobzirno ubio žrtvu koja je bespomoćno ležala te je pucao na Čabraju. Osim iskaza dokaz je i da su meci iz istog oružja nađeni i u tijelu žrtve i u Čabraji koji je teško ozlijeđen", obrazložio je, uz ostalo, sudac Dinko Mešin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 16:35