HOROR U ISTRI

Ubojica iz Pule pobjegao iz Hrvatske, svjedokinja: ‘Zgrada nam je puna policije, ali nitko ništa nije čuo‘

Osumnjičeni je već prijavljivan za nasilje u obitelji, a nakon ubojstva majke pobjegao je iz Hrvatske letom iz Zagreba

- Jooooojjjj! Bio je to strašan urlik, i to usred bijela dana. Morao se čuti skroz na ulicu. I onda nakratko ništa. Nakon toga sam ga čula kako hoda, nešto naglas broji i odlazi po stepenicama. Odmah sam pomislila da se dogodilo nešto loše.

Ali, u zgradi stanuju tri policajca, pa nisam zvala policiju - priča nam to jedna od stanovnica devetokatnog nebodera na pulskom Prilazu Monte Cappelletta 1, u kojem je u petak otkriveno beživotno tijelo 79-godišnje Ane Selak. Udovica hrvatskog branitelja, kako je policija službeno priopćila, ubijena je tupim predmetom, a službeno osumnjičena je osoba koja je s njom u obiteljskim odnosima.

Neslužbeno, to je njezin sin Miroslav, koji je u petak iz zagrebačke Zračne luke "Franjo Tuđman" napustio Hrvatsku. Hrvatska policija zna gdje je i nastoji učiniti sve da ga se privede pravdi, rečeno nam je u PU Istarskoj. Neki od stanara nebodera u kojem je živjela žrtva još su u šoku zbog toga kako je njihova susjeda skončala. U Pulu je, kažu, došla početkom 90-ih kao prognanica iz Vukovara ili okolice, a suprug je imao još i kćer iz prijašnjeg braka jer je bio udovac, a poginuo je kao hrvatski branitelj. Došla je s četvoricom sinova.

Žalila joj se

Jedna od susjeda Ane Selak kazala nam je da joj se Ana i prošlog ljeta žalila na sina. - Iz njezina stana u jedno dva navrata čula se nenormalna dernjava. Vikao je: 'Izlazi van!'. To nije bilo normalno kako se divljački derao, posebno je to došlo do izražaja prošlog ljeta. Ona je inače teško hodala, služila se štapom.

Kad sam ju srela pitala sam ju: 'Susjeda, kako ste? Jel' to kod Vas galama?'. Potvrdila mi je. Na to sam joj rekla: 'Zovi policiju!'. Rekla sam joj to jer sam se bojala da se ne dogodi nešto još gore. 'Digli su ruke od nas. Zvala sam i rekli su mi da je to unutar obitelji' - prepričava nam susjeda. Kaže kako joj je Ana Selak rekla da su jednom priveli njezina sina, ali su ga brzo i pustili. PU Istarska potvrdila nam je da je 2016. prijavila njezina sina zbog nasilja prema članu obitelji i zbog pokušaja spolnog nasilja nad djetetom.

- Bilo je negdje oko 23 sata u petak kad sam čula od sina da su vatrogasci s ljestvama došli pa sam pomislila da je požar. Zaspala sam i ujutro mi je sin rekao: 'Mama, ona budala je ubila majku!'. Ona će nam reći kako je Miroslav živio u stanu s majkom, znao bi pomoći starijim ženama iz nebodera kad bi išle iz trgovine i ponijeti im stvari, ali svi naši sugovornici govore kako je bio čudnog vladanja.

- Bio je radio u nekim tvrtkama, na održavanju parkova, ali je li sad negdje radio nije mi poznato. Prije možda 15-ak godina su ga brutalno pretukli, jedva je ostao živ, jer je nešto petljao s drogom. Mislim da je imao i određenih zdravstvenih problema. On mi je uvijek djelovao nekako 'smotano'. Tko zna što mu se 'skopčalo' po glavi - kaže jedna od bivših stanarki nebodera.

Raspisivanje tjeralice

Inače, predstavnik stanara kojeg spominje nekoliko naših sugovornika voditelj je Službe općeg kriminaliteta PU Istarske. Neki misle da je očevid napravljen i na način da se što manje uznemiruju stanari zgrade. Kako smo doznali u PU Istarskoj, tužiteljstvu je dostavljena kaznena prijava i sada je na potezu tužiteljstvo koje od suda mora zatražiti raspisivanje međunarodne tjeralice ili Europskog uhidbenog naloga za Miroslavom Selakom. Tako je nastavljen strašni ovogodišnji niz femicida. Uz brutalno ubojstvo Darinke Krivec u riječkom kafiću 6. veljače, ovo je već četvrti slučaj da je sin ubio majku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 20:03