MLADEN ŠLOGAR

U zatvoru preminuo ubojica Ivane Hodak: Pucao je zbog banalnog razloga, uhićen je slučajno

Šlogar je Ivanu Hodak ubio 2008. godine u listopadu, u haustoru u Hatzovoj ulici u Zagrebu

Gornji red: Zvonimir Hodak, Ljubo Pavasović-Visković, Mladen Šlogar, Ivana Hodak; Donji red: Očevid, Jelena Perčin, policijski helikopter, Ljerka Mintas Hodak

 Cropix/

U Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, u petak oko 6 sati ujutro, umro je Mladen Šlogar (75), pravomoćno osuđeni ubojica Ivane Hodak, kćeri nekadašnje potpredsjednice Vlade i odvjetnika Zvonimira Hodaka.

Šlogar je preminuo prirodnom smrću, potvrđeno je Hini iz neslužbenih izvora u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Beskućnik Mladen Šlogar, koji je priznao da je u listopadu 2008. ubio mladu odvjetničku vježbenicu Ivanu Hodak, na zagrebačkom Županijskom sudu u ožujku 2010. nepravomoćno je osuđen na 30 godina zatvora.

Vrhovni sud potvrdio je nepravomoćnu presudu u listopadu 2011.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića osudilo je Šlogara za ‘teško ubojstvo iz bezobzirne osvete‘, kako je jedan od najintrigantnijih zločina posljednjih godina u optužnici opisalo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

U završnim riječima tužiteljica Dunja Pavliček zatražila je najstrožu zakonsku kaznu, dok je Šlogarov odvjetnik Antonio Zujić kazao da unatoč priznanju zločin nije dokazan.

Prije izricanja presude Šlogar, koji se tijekom cijelog šestomjesečnog suđenja branio šutnjom, odbijao je poziv suca Turudića da iznese svoj završni govor.

image

Očevid u Hatzovoj

Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image

Policajci ispred stana u Hatzovoj

Davor Pongracic/Cropix/Cropix
image

Mladen Šlogar nakon uhićenja

Damir Krajac/Cropix/Cropix

Podsjetimo, Šlogar je tada 26-godišnju djevojku upucao i pobjegao, a policija ga je pronašla slučajno kada su ga mjesec dana kasnije uhitili radi skitnje i kod njega našli oružje. Vještačenjem je utvrđeno da je upravo njime ubijena Ivana.

Ivana Hodak kobnoga dana oko 11 sati ušla je u zgradu u Hatzovoj 2, a odmag iza nje ušuljao se i Šlogar i sustigao je na podestu prvog kata. Ispalio je dva hitca.

Oba su pogodila Ivanu Hodak i nanijeli joj smrtonosne ozljede, a neposrednih očevidaca ubojstva nije bilo.

image

Mladen Šlogar

Damir Krajac/Cropix/Cropix
image

Mladen Šlogar

Damir Krajac/Cropix/Cropix

U spremniku “Berette”, koja je kupljena legalno i uvezena 1973. u Hrvatsku, a koja je nađena kod Šlogara 4. prosinca 2008., nađeno je pet metaka.

Šlogar je, pisao je tada Jutarnji list, rekao policiji kako je 1995. kupio pištolj, namjeravajući ubiti Zvonimira Hodaka koji mu je, kako je tada govorio, obećao pronaći posao nakon što je dobio otkaz na Športsko-rekreacijskom centru Mladost u Zagrebu.

Naime, upravo na tim terena redovito su tenis igrali i Zvonko Hodak, i njegova supruga Ljerka Mintas-Hodak.

image

Ljubo Pavasović Visković

Damjan Tadic/Cropix/Cropix
image

Majka Ljerka Mintas Hodak

Milivoj Keber/Cropix/Cropix
image

Zvonimir Hodak

Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Međutim, Šlogar je u međuvremenu postao beksućnik, živio je u kućama Crvenog križa i hranio se u javnim kuhinjama. Nepravdu koju je doživio fiksirao je na obitelj Hodak.

U iskazu policiji spomenuo je Ivanu Hodak, kao pripadnicu bogate zlatne mladeži, dok je on morao spavati po parkovima, i to zato što mu Ivanin otac nije pronašao novi posao.

Da bi se osvetio, odlučio je ubiti. Pištoljem, što ga je kupio četrnaest godina ranije kako bi likvidirao Zvonimira Hodaka.

Šlogar je osuđen na 30 godina zatvora, a Jutarnji list je 2011. godine pisao da je ubojica kao polog u remetinečkom zatvoru ostavio točno - 35 lipa. Nitko ga nije posjećivao osim odvjetnika...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:41