IGOR MIKOLA

U TAJNOSTI IZRUČEN JEDAN OD NAJPOZNATIJIH HRVATSKIH BJEGUNACA! Pobjegao je od egzekutora narkomafije

Nakon gotovo 10 godina bijega pred hrvatskim pravosuđem zbog presude za Pakračku Poljanu, Mikola se predao u Peruu u strahu za svoj život
 Damjna Tadić / Cropix

Igor Mikola (44), jedan od najpoznatijih hrvatskih bjegunaca, opet je u Hrvatskoj.

U pratnji hrvatskih policajaca još 22. listopada u tajnosti je sletio u Zračnu luku Pleso. Njegovo izručenje iz Perua, gdje se skrivao posljednjih nekoliko godina finalizirano je nakon što su peruanske vlasti od hrvatskog pravosuđa prije par mjeseci zatražile i dobile kompletnu dokumentaciju o Igoru Mikoli prevedenu na španjolski.

Bijeg uoči presude

Iz Hrvatske je pobjegao prije izricanja nepravomoćne presude od pet godina zatvora zbog pomaganja u ubojstvu nepoznatog muškarca pod nadimkom Saša krajem 1991. godine kod Pakračke Poljane. Dakle, Mikola od hrvatskog pravosuđa bježi gotovo cijelo desetljeće, a peruanskim policajcima predao se lani u srpnju, i to tijekom žestokih obračuna u tamošnjem podzemlju kojem je i sam aktivno pripadao. Vrijeme koje je proveo u peruanskoj zatvorskoj ćeliji bit će mu uračunato u odsluženje dosuđene sankcije, kao i vrijeme koje je svojedobno proveo u pritvoru u Hrvatskoj, stoga bi u zatvoru trebao provesti još oko dvije i pol godine.

Mikola se trenutno nalazi na evaluaciji u zatvoru Remetinec, odakle će biti poslan na odsluženje kazne u neku od kaznionica u Hrvatskoj. Njegovo prvo pojavljivanje u "javnosti", ali unutar zgrade suda, očekuje se već s prvim danima prosinca, kad će ga pravosudni policajci dovesti pred suca Zdravka Majerovića kako bi svjedočio na suđenju Tomislavu Merčepu, optuženom za ratni zločin nad civilima.

Osim tada, na klupi za svjedoke Mikola će se pojaviti i na suđenju Krešimiru Gilji, kojem se ponovno sudi za ubojstvo Mirka Romca te ranjavanja Ive Jurića i Berigoja Vukojevića u lokalu Stars u podnožju Cibonina tornja u listopadu 1999. Netom prije ubojstva s Giljom su u kafiću za stolom sjedili Igor Mikola te Llulzim Krasniqi, likvidiran sedam godina kasnije u Novom Zagrebu.

Rođeni Vukovarac

Mikola je rođeni Vukovarac i nekadašnji pripadnik pričuvnog sastava MUP-a, a njima se priključio kao maloljetnik. U slučaju ubojstva nepoznatog muškarca 1991. kao izravni počinitelji osuđeni su Munib Suljić i Siniša Rimac.

Mikola se nakon pravomoćne presude prvo sakrio u Bosni i Hercegovini, odakle je pobjegao u Južnu Ameriku, gdje se pretežito družio s kriminalcima srpskog podrijetla jer nije govorio španjolski. Nekoliko dana prije nego što se u gradu Lurinu predao policajcima te im obznanio da je na hrvatskoj tjeralici i da želi izručenje, ispred restorana McDonald’s u elitnoj četvrti Lime Mirafloresu iz zasjede je izrešetan njegov bliski prijatelj Goran Stavrić Kljuki. Bila je to jedna u nizu egzekucija u tamošnjem podzemlju, a pretpostavlja se da je Mikola ocijenio da bi i sam mogao biti na popisu nemilosrdnih ubojica pa se odlučio spasiti predajom, izručenjem i u konačnici boravkom u hrvatskom zatvoru.

Srpski kriminalci

Inače, nekoliko dana nakon Stavrićeve likvidacije u Boliviji je smaknut i Goran Popović, 39-godišnji Srbin rodom iz Donjeg Lapca čije je lice također godinama bilo na Interpolovoj tjeralici. Tamošnji policajci povezali su oba krvava zločina s poljuljanim odnosima unutar kriminalnih grupacija koje vladaju narkoscenom i preprodajom kokaina širom svijeta.

Kasnije analize Mikoline putanje do Perua, premda temeljene na neslužbenim podacima, rezultirale su pretpostavkom da se Mikola u Peruu, među ostalim i zbog činjenice da nije znao strane jezike, zbližio s bivšim suradnicima smaknutog srpskog ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana i pripadnicima tamošnjih vojnih i paravojnih formacija iz rata u bivšoj Jugoslaviji. Neko vrijeme proveo je i u Kolumbiji. Dok je bio u bijegu, proputovao je mnoge zemlje i održao kontakte sa srpskim kriminalcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:13