TRAŽE IZDVAJANJE PORUKA

U srpnju odluka o zakonitosti dokaza protiv Žalac i ostalih u aferi Softver

Riječ je o porukama koje su tužitelji EPPO-a priložili kao dokaze uz optužnicu protiv Žalac i njezinih suokrivljenika

Gabrijela Žalac i Josipa Rimac

Optužno vijeće Županijskog suda dalo je braniteljima bivše ministrice Gabrijele Žalac i ostalih okrivljenika iz tzv. afere Softver rok do 8. srpnja da pregledaju sudske naloge na temelju kojih su istražitelji pronašli poruke bivše državne tajnice Josipe Pleslić u kojima se spominje AP.

Isto vijeće zagrebačkog Županijskog suda je na zahtjev obrane odlučilo kako će se optužnici za aferu softver pridodati spis iz afere Vjetroelektrane u kojem se nalaze nalozi na temelju kojih je pregledan mobitel Josipe Plesić (ex Rimac), doznaje se na sudu.

Riječ je o porukama koje su tužitelji Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) priložili kao dokaze uz optužnicu protiv Žalac i njezinih suokrivljenika, a za koje je obrana tvrdila da su nezakoniti.

Kako se doznaje na sudu, obrane okrivljenika imaju rok za pregledavanje spisa do 8. srpnja ove godine, nakon čega bi optužno vijeće trebalo donijeti novu odluku o zakonitosti dokaza u aferi Softver. Obrana i tužiteljstvo na tu odluku imaju pravo na žalbu Visokom kaznenom sudu (VKS).

Optužno vijeće raspravljalo je u ponedjeljak o osnovanosti optužnice protiv Žalac i suokrivljenika po drugi put nakon što je VKS u ožujku ove godine Županijskom sudu vratio spis na ponovno odlučivanje, ocjenjujući kako optužno vijeće nije dovoljno detaljno objasnilo zašto smatra da su dokazi u spisu zakonit dokaz.

Prema pisanju medija, obrana okrivljenika je tražili izdvajanje poruka nekadašnje državne tajnice Josipe Rimac, sada Pleslić, a koje je razmjenjivala sa Žalac i u kojima se spominje AP.

VKS je u međuvremenu potvrdio raniju odluku optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, čime je postalo pravomoćno rješenje kojim su odbijeni prijedlozi za izdvajanje dokaza u aferama "Vjetroelektrane" te "Po babi i po stričevima" koje obrana smatra nezakonitima.

Zlouporabama u aferi softver nanesena šteta u iznosu od 1,8 milijuna eura

Bivša HDZ-ova ministrica, nekadašnji ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric te dvojica poduzetnika Mladen Šimunac i Marko Jukić optuženi su da su sudjelovali u aferi s preplaćenim softverom za Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova.

Žalac je optužena za zlouporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem, Petrica za zlouporabu položaja i ovlasti, dok su Šimunac i Jukić optuženi za poticanje, odnosno pomaganje u tim nedjelima. EPPO tvrdi da je tim zlouporabama nanesena šteta u iznosu od 1,8 milijuna eura.

Uskok je u veljači 2022. protiv Josipe Pleslić i još 26 osoba podigao optužnicu kojom ih tereti za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, poticanja za zloporabu položaja i ovlasti, davanja i primanja mita te davanja mita za trgovanje utjecajem.

Optužnicom je uz Pleslić, obuhvaćena bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac, ali i više državnih dužnosnika, između ostalih i bivši ravnatelj Carine Hrvoje Čović, bivši ravnatelj Policijske akademije Dubravko Novak te pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac, a koji su se u zamjenu za blaže kazne nagodili s tužiteljstvom.

Prvim dijelom optužnice Pleslić se na teret stavlja da je, između prosinca 2019. i svibnja 2020., koristila položaj i autoritet državne tajnice u Ministarstvu uprave, kao i društveni utjecaj koji je stekla višegodišnjim obnašanjem dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru.

Dijelom optužnice koji se odnosi na sređivanje zapošljavanja preko veze i polaganja državnih ispita bilo je, uz Pleslić, obuhvaćeno još šestero osoba koji su ta zapošljavanja i ispite sređivali te jedanaestero koji su tražili zapošljavanja i sređivanje ispita nekome njihovome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 12:20