PUNO POSLA

U Splitu i Solinu djeci oduzeto 80 komada pirotehnike, roditelji zaradili prijave: Policija poslala posebno upozorenje

Na solinskom području zabilježene su dvije žrtve pirotehnike - dvojica dječaka lakše su ozlijeđena tijekom nepravilnog korištenja iste

Ilustrativna fotografija pirotehnike

 Ronald Gorsic/CROPIX

U proteklih šest dana policijski službenici na području Splita i Solina od maloljetnih osoba oduzeli su ukupno 80 komada različitih pirotehničkih sredstava. Zbog toga su podnijeli ukupno 10 prekršajnih prijava, od čega sedam protiv roditelja jer su pirotehnička sredstva koristila djeca mlađa od 14 godina.

Također, na solinskom području prošloga petka zabilježene su i dvije žrtve pirotehnike - dvojica dječaka lakše su ozlijeđena tijekom nepravilnog korištenja iste.

Da pirotehnika nije bezazlena, u to su se uvjerili i stanari zgrade u Boškovićevoj ulici u Splitu istoga dana kad se zbog poteza jednoga djeteta s buktinjom borilo 13 vatrogasaca. Naime, dijete je izazvalo požar kad je bacilo pirotehničko sredstvo iz svoga stana na plastičnu balkonsku roletu drugoga stana. Sreća u nesreći je da nitko nije ozlijeđen, a policija je o navedenom postupanju zbog tog dječaka, jer je požar uništio stvari na susjedovu balkonu te stakla na vratima i prozorima, podnijela izvješće splitskom tužiteljstvu.

Iz policije opetovano upozoravaju roditelje da je djeci mlađoj od 14 godina zabranjeno korištenje pirotehničkih sredstava.

Inače, od danas do 2. siječnja dozvoljeno je korištenje pirotehnike ostalima, ali uz zakonska ograničenja, zbog čega policija još jednom podsjeća na sljedeće:

- Novim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe, a dozvoljena pirotehnika može se koristiti samo u vremenu od 27. prosinca do 2. siječnja, ali ni tad se ne smije koristiti u zatvoreni prostorima ili na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

Pozivaju roditelje:

- da djeci mlađoj od 14 godina ne kupuju pirotehniku,

- da vode brigu o sigurnosti djece i pobrinu se da ne koriste pirotehnička sredstva jer ista mogu trajno narušiti zdravlje djece,

- da razgovaraju s djecom i ukažu im na moguće štetne posljedice,

- da svojim primjerom pokažu djeci kako se blagdani mogu proslaviti i bez pirotehnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:40