PRESUDA KRIJUMČARIMA

U Hrvatsku prošvercali preko 20 tona duhana: Država bi sada mogla postati bogatija za 10 milijuna kuna

Tušek je osuđen na dvije godine zatvora od čega šest mjeseci je bezuvjetno. Bivši policajac Merkaš je, pak, dobio dvije godine i 10 mjeseci od čega 14 mjeseci mora provesti iza rešetaka

Ilustracija

 Vlado Kos/Cropix/

Državni proračun mogao bi postati bogatiji za 10,2 milijuna kuna koliko je "težak" imovinsko pravni zahtjev RH postavljen tijekom sudskog postupka koji se na Županijskom sudu u Zagrebu vodi protiv Matije Tušeka i Ivana Merkaša. Njih dvojica su se danas suočili s nepravomoćnim presudama kojima su osuđeni na djelomično uvjetne kazne u slučaju zločinačkog udruženja u sklopu kojeg su prošvercali u RH preko 20,5 tona duhana u listu.

Tušek, optužen za zločinačko udruženje, izbjegavanje carinskog nadzora, davanja mita i nedozvoljenu trgovinu osuđen je na dvije godine zatvora od čega šest mjeseci je bezuvjetno, a ostatak od godine i pol s četverogodišnjim rokom kušnje.

Bivši policajac Merkaš, pak, zbog primanja mita te zloporabe položaja i ovlasti osuđen je na dvije godine i 10 mjeseci od čega 14 mjeseci mora provesti iza rešetaka, a ostatak kazne je uvjet na četiri godine. Ujedno mu je sud izrekao i sigurnosnu mjeru obavljanja dužnosti policijskog službenika pet godina nakon što odsluži kaznu.

Osim što obojica solidarno moraju u proračun uplatiti 10,2 milijuna kuna, sud je zaključio i da je Tušek iznos od 156.000 kuna koje su mu oduzete, kao i 22.500 kuna oduzetih Merkašu, ostvareno kaznenim djelom i da je i to imovina RH.

Obojici se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, a na objavi presude se nisu pojavili.

Obrazlažući presudu, predsjednik sudskog vijeća Vjeran Blažeković je kazao da su prilikom određivanja visine kazne uzete u obzir sve olakotne i otegotne okolnosti na strani okrivljenika. Pa je tako Tušeku olakotno priznanje djela, ranija neosuđivanost, činjenica da je otac dvoje djece kao i protek vremena od počinjenja djela. Otegotna mu je, pak, upornost u kriminalnom postupanju te količina oduzetog duhana. Merkašu je olakotno također što je roditelj kao i protek vremena od (ne)djela, no otegotno je to što je svojim postupanjem kao policijski službenik ugrozio povjerenje građana u represivni aparat...

Prema optužnici, Tušek je povezao u zajedničko djelovanje na području Zagorja i Slovenije nekoliko osoba među kojima se našao i policijski službenik PP Macelj Ivan Merkaš, a sve s ciljem pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi. U Bugarskoj se kupovala veća količina duhana u listu koja se potom ilegalno unosila u Hrvatsku preko Slovenije. U Lijepoj našoj se potom duhan skladištio, pripremao i preprodavao na ilegalnom tržištu.

Tušek je s Franjom Piskorom osiguravao novac za kupovinu duhana u Bugarskoj, za potrebe transporta preko granice iznajmljivala su se vozila u Sloveniji, a uz organiziranu pratnju i prethodnice Merkaš je ‘blagoslovio‘ za odgovarajuću naknadu od 200 do 400 eura, vozila natovarena velikim količinama duhana propuštajući ih preko granice bez kontrole. A u slučaju da Merkaš u danom trenutku nije bio u smjeni na granici, od svojih kolega je tražio da određena vozila propuste.

Tužiteljstvo tvrdi da su najmanje u osam navrata iz Slovenije u Hrvatsku prokrijumčarili 20,5 tona duhana u listu čime su oštetili državni proračun za preko 10,2 milijuna kuna na ime neplaćenih trošarina, dok su prodajom ilegalnog duhana ostvarili najmanje 805 tisuća kuna protupravne koristi koju su međusobno podijelili ovisno o svojim ulogama u lancu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 04:30