DOBILI UVJETNE KAZNE

U aferi podmićivanja službenika Grada Zagreba čak se osam od desetero okrivljenika nagodilo

Na temelju nagodbi izrečene su uvjetne kazne poduzetnicima koji su, prema vlastitom priznanju, davali mito Kotrli kako bi im njegov ured izdavao razne suglasnosti i potvrde

Arhivska fotografija

 Zeljko Puhovski/Cropix

Čak osam od ukupno deset okrivljenika u slučaju optužbi za podmićivanje voditelja Odsjeka za izdavanje odobrenja, suglasnosti i mišljenja u Sektoru za promet grada Zagreba, Milivoja Kotrle, nagodilo se u utorak na sjednici optužnoga vijeća na zagrebačkom Županijskom sudu te su, nakon priznanja krivnje, osuđeni na uvjetne zatvorske kazne.

Premda je prvookrivljeni Kotrla već na prvome ispitivanju priznao krivnju za inkriminirana djela, ni Kotrla ni Darko Barun, pomoćnik pročelnika za provedbu komunalnih aktivnosti mjesne samouprave u Gradskom uredu za mjesnu samoupravu Grada Zagreba, nisu bili među "osam nagođenih". Protiv njih dvojice je pak u utorak potvrđena optužnica te im predstoji suđenje.

U utorak su pak na temelju nagodbi uvjetne kazne izrečene poduzetnicima koji su, prema vlastitom priznanju, davali mito Kotrli kako bi im njegov ured izdavao razne suglasnosti i potvrde potrebne za poslovanje njihovih tvrtki.

Poduzetnici Jelena B., Ivan P., Krešimir H., Ivan R., Zdravko Č., Dubravko M., Sanja B. i Goran M. osuđeni su na uvjetne zatvorske kazne u rasponu od šest mjeseci do jedne godine, te s rokovima kušnje od dvije do četiri godine. Svatko od njih morao je platiti i oko 1000 kuna sudskih troškova.

U zamjenu za mito koje je iznosilo od po nekoliko tisuća kuna pa do nekoliko tisuća eura poduzetnicima je Kotrla sređivao razne potvrde i suglasnosti poput rješenja za privremenu regulaciju prometa dok traju radovi na nekome objektu, smanjenja minimalnog broja potrebnih parkirnih mjesta za neki objekt, a zbog čega bi poduzetnici, odnosno njihove tvrtke, trebale plaćati veće pristojbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:28