VLADIMIR MILANKOVIĆ

Tužitelji će se žaliti na odluku da se ratnom zločincu isplati 1,2 milijun kn: ‘Sud pogrešno zaključuje‘

Općinsko državno odvjetništvo smatra da je sud u Sisku pogrešno primijenio materijalno pravo u slučaju Vladimira Milankovića

Vladimir Milanković

 Vlado Kos/Cropix

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku uložit će žalbu na presudu Općinskog suda u Sisku kojom je usvojen tužbeni zahtjev Vladimira Milankovića da mu MUP isplati 968.750 kuna sa zakonskom zateznom kamatom. Radi se o troškovima obrane od optužbi za počinjenje ratnog zločina na području Siska, odnosno odvođenja i ubojstva 23 civila i jednog ratnog zarobljenika 1991. i 1992. godine, za što je kao tadašnji zamjenik načelnika PU sisačko-moslavačke bio proglašen krivim i osuđen na 10 godina zatvora te je kaznu odslužio.

Kao bivši pripadnik MUP-a, zatražio je da mu poslodavac refundira trošak obrane, dio od 700.000 kuna mu je isplaćen, a ostatak je utužio te je upravo dobio nepravomoćnu presudu na taj iznos od gotovo milijun kuna, kao i trošak za taj postupak od 170.000 kuna.

Općinski sud u Sisku je, navode u tužiteljstvu, u ponovljenom postupku presudio da je osnovan tužbeni zahtjev tužitelja kojim je na teret proračunskih sredstava potraživao isplatu novčanog iznosa na ime troškovnika i računa za zastupanje dvoje izabranih branitelja, koji su ga zastupali kao optuženika u kaznenom postupku koji se protiv njega vodio pred Županijskim sudom u Osijeku zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

- Ovo Državno odvjetništvo smatra da je Općinski sud u Sisku pogrešno primijenio materijalno pravo jer se u pogledu odgovornosti Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova pozvao na odredbe Zakona o unutarnjim poslovima i Zakona o policijskim poslovima i ovlastima koje u bitnom propisuju osiguranje besplatne pravne pomoći na teret Ministarstva unutarnjih poslova kada se protiv ovlaštene službene osobe vodi kazneni postupak zbog upotrebe sredstava prinude ili drugih radnji u obavljanju službenog posla. Smatramo da sud pogrešno zaključuje da samo iz činjenice da je tužitelj u inkriminiranom razdoblju imao status službene osobe, odnosno policijskog službenika, proizlazi da je u konkretnom slučaju ostvario pravo na besplatnu pravnu pomoć te da pogrešno zaključuje da okolnost vođenja kaznenog postupka protiv tužitelja zbog kaznenih djela ratnog zločina počinjenih u vrijeme kad je imao svojstvo policijskog službenika nije predstavljala osnovu za uskraćivanje prava na besplatnu pravnu pomoć, odnosno isplatu naknade troškova obrane njegovih izabranih branitelja na teret proračunskih sredstava Ministarstva unutarnjih poslova - kažu u sisačkom tužiteljstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:11