RATNI ZLOČINI

Trojica srpskih državljanina optužena za grozno mučenje ratnih zarobljenika, doznajemo o kome se radi

Radi se o Stevi P.,šefu kninskog zatvora 90-ih, njegovu podređenu Srđanu P., zvani Karataš te pripadniku kninskog SUP-a Željku G.

Zgrada Općinskog suda u Splitu u kojoj su smjesteni opcćnsko i županijsko državno odvjetništvo

 Jakov Prkic/Cropix/

Trojica državljana Srbije u dobi od 56, 58 i 57 godina nakon provedene istrage optužena su za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, priopćilo je splitsko županijsko državno odvjetništvo te predložilo da im se sudi u odsutnosti jer su nedostupni hrvatskom pravosuđu. Inače, radi se o Stevi P. koji je 90-ih bio šef kninskog zatvora, njegovu podređenu zatvorsku čuvaru Srđanu P., zvani Karataš te pripadniku kninskog SUP-a Željku G.

Prvookrivljeni 56-godišnjak se tereti da je suprotno odredbi međunarodnih konvencija o postupanju s ratnim zarobljenicima od 29. rujna do 2. studenog 1991. godine kao pripadnik SUP-a Knin, raspoređen na osiguranju zarobljenih pripadnika MUP-a RH u bolnici u Kninu, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba mučio ratne zarobljenike. Nakon što su u bolnicu dovedena četvorica zarobljenih pripadnika MUP-a, dvojica u dobi od 22, a dvojica u dobi od 24 godine tukao ih kundakom puške po tijelu, glavi, čelu, međunožju. Jednog je tjerao da pije vruću vodu govoreći mu da će ga ubiti, a jednog je 24-godišnjaka tukao kundakom po ranama, a dozvoljavao je i da su sobu u kojoj su bili smješteni zarobljeni pripadnici policije dolaze drugi i zlostavljaju ih i fizički i psihički.

Drugookrivljeni 58-godišnjak i godinu dana mlađi trećeokrivljenik terete se da su od 14. listopada 1991. do 2. studenoga 1991. u Kninu također zlostavljali dvojicu zarobljenih pripadnika MUP-a u dobi od 22 i 24 godine koji su bili dovezeni u kninski zatvor iz bolnice. Pritom je drugookrivljeni to činio kao upravitelj kninskog Okružnog zatvora, a trećeokrivljeni je bio stražar. Upravitelj zatvora znao je da se tako zarobljeni pripadnici hrvatske policije zlostavljaju, a takvo je zlostavljanje u konačnici kod njih izazvalo teške ozljede i posljedice po psihičko zdravlje. Splitsko tužiteljstvo predlaže, da se nakon potvrđivanja ove optužnice, ova postupak spoji s postupkom na temelju potvrđene optužnice protiv drugookrivljenika i trećeokrivljenika zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske i da se protiv okrivljenika provede postupak suđenja u odsutnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:10