TROSTRUKO UBOJSTVO

Trenutak koji javnost iščekuje s nestrpljenjem: Evo kada će biti objavljena presuda Zavadlavu

Optužen je da je 11. siječnja prošle godine iz kalašnjikova ubio Marina Bobana (25), Juricu Torlaka (37) i Marina Ožića Paića (25)
Filip Zavadlav
 Jakov Prkić/Cropix

Vjeruje se da je ispalio 37 hitaca. Upravo je toliko čahura splitska policija pronašla te krvave subote 11. siječnja prošle godine kada je centar Splita drhtao od straha zbog trostrukog ubojstva. Istog dana, samo nekoliko sati nakon krvoprolića uhićen je Filip Zavadlav, pomorac u ranim dvadesetima, za kojeg se vjerovalo da je pravdu uzeo u svoje ruke i iz kalašnjikova pucao na trojicu mladića koji su ga maltretirali zbog narkomanskih dugova njegova brata Stanislava.

Prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva, Zavadlav je od 15.34 do 15.42 sati ispaljenim hicima iz kalašnjikova smaknuo Marina Bobana (25), Juricu Torlaka (37) i Marina Ožića Paića (25).

Dugo planirao

Tužiteljstvo smatra da Zavadlav u ubilački pohod nije krenuo neplanirano, nego da je u rujnu 2019. ilegalno nabavio vojnu automatsku pušku kalašnjikov, a nedugo nakon toga počeo je vježbati gađanje mete. Na Filipovu mobitelu pronađen je snimak u kojem on na nenaseljenom području iz automatske puške vježba pucanje u metalnu bačvu koja je "stradala" primivši nekoliko hitaca, a osim snimke, pronađene su i fotografije na kojima pozira držeći kalašnjikov u rukama.

U kafić Borsalino došao je oko 17.30 sati sa svojim ocem, gdje su se našli s bratom Stanislavom i socijalnim radnikom kojega je 2015. splitski Centar za socijalnu skrb odredio da provodi nadzor nad obitelji Zavadlav. Oni koji su tada bili u kafiću posvjedočili su da je Stanislav i tada bio pod utjecajem narkotika te je goste kafića zapitkivao jesu li vidjeli što je njegov brat učinio toga dana.

Sam Filip nije bio svjestan što se događa te je odbijao odlazak na policiju. U razgovoru sa socijalnim radnikom, prihvatio je da ovaj pozove psihijatra, što je socijalni radnik iskoristio kao priliku da pozove policiju. Istoga dana kad su ubojstva i počinjena, u 18.20 sati Filip je uhićen i odveden u postaju nakon koje je ubrzo prebačen u splitsku bolnicu jer mu je zbog rastrojstva bila potrebna liječnička pomoć.

Dan poslije toga, priveden je na ŽDO u Splitu kako bi iznio svoju obranu, ali 26-godišnji pomorac tada je bio potpuno nesuvisao. Nakon još jedne stručne procjene koja je pokazala da nije raspravno sposoban, Zavadlav je prebačen prvo u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, a potom i u Vrapče, gdje je ostao do kraja mjeseca kako bi tim stručnjaka nad njim obavio potrebna vještačenja. Psihijatri su zaključili da Filip nije duševno bolestan i da nije ovisan o alkoholu i narkoticima.

Na jednom od ročišta puštane su snimke koje je okrivljeni mladić slao bivšoj djevojci Mariji. Nekoliko godina starija od njega, ta beogradska stjuardesa Filipa je upoznala na Hvaru, gdje su i započeli svoju romansu, a nekoliko puta ju je posjetio u Srbiji. U snimkama koje su joj bile upućene, Zavadlav plače i govori kako je htio da imaju djecu te kako vjeruje da problem s iznuđivanjem koji ima "neće dobro završiti".

Hrvatska, a posebno splitska javnost, s nestrpljenjem iščekuju izricanje presude 23. veljače u 13 sati.

Sud ne vjeruje tezi obrane o neubrojivosti

Optužba, koju zastupa Zdravko Štrbac, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu, vjeruje da je prekid s djevojkom bio jedan od okidača koji je Zavadlava uputio na krvavi pohod. Njegovu obranu predstavlja poznati odvjetnik Branko Šerić koji vjeruje da je njegov klijent u vrijeme počinjenja ubojstava bio neubrojiv te je od sudskog vijeća kojim predsjeda Višnja Strinić tražio ponovno psihijatrijskom vještačenje zbog brojnih primjedbi koje je imao na vještačenje forenzičnog tima iz klinike Vrapče. Zahtjev za ponovnim vještačenjem je odbijen. (M.V.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:00