PRERANI ODLAZAK

Tragična smrt mladog talenta: Veselio se što će za nekoliko dana krenuti u prvi srednje

 Međimurske novine/CROPIX

ČAKOVEC - Marin nije bio samo perspektivan mladi tenisač, bio je uzoran mladi čovjek, uzor ostalim klincima u Teniskom klubu ‘Franjo Punčec’, uvijek vedre i vesele naravi. U njegovu društvu uvijek je bilo veselo, a tenisom se bavio strastveno i predano. Izgubili smo jednog od najperspektivnijih mladih tenisača u svijetu, ali i velikog čovjeka koji je bio uzor vršnjacima i ostalima koji su ga poznavali.

Rekao je to u suzama Neven Brodar, prvi trener mladoga čakovečkog tenisača Marina Šuice (15) koji je u četvrtak preminuo u bolnici u mađarskom Szekesfehervaru od posljedica prometne nesreće koja se dogodila u subotu na autocesti, 60-ak kilometara od Budimpešte.

Svi s kojima smo razgovarali o Marinu Šuici ističu da je upravo trener Brodar najzaslužniji za njegov razvoj i dobre rezultate. Zajedno su radili prošle tri i pol godine, a suradnju su prekinuli 1. srpnja ove godine.

‘Ne mogu opisati tugu...’

- Naš odnos nije bio samo odnos trener - igrač. Marin mi je bio kao sin i uvijek sam mu želio samo najbolje. I nakon prekida suradnje redovito smo se čuli, razgovarali o tenisu, životu. Riječima jednostavno ne mogu opisati tugu što ga više nema - rekao nam je vidno potreseni trener Brodar. Marin je inače ove godine završio 8. razred osnovne škole i upisao srednju školu u Zagrebu. Nakon povratka iz Latvije trebao je prvi put sjesti u srednjoškolske klupe.

Marin i njegov novi trener, bivši hrvatski Davis Cup reprezentativac Saša Tuksar, putovali su u subotu automobilom u Budimpeštu, odakle su avionom trebali otputovati u Latviju, gdje je Marin trebao nastupiti na juniorskom teniskom turniru za tenisače do 18 godina. Marin je, naime, bio toliko dominantan u svojoj kategoriji do 16 godina da su ga treneri odlučili preseliti u višu kategoriju kako bi mogao napredovati.

Kraj mađarskoga grada Szekesfehervara, na autocesti, oko 60 kilometara od Budimpešte, njegov trener Saša Tuksar automobilom se zaletio u kamion. Tuksar je prošao samo s lakšim ozljedama, a mladi je tenisač zadobio teške ozljede glave te je prevezen u bolnicu u Szekesfehervaru.

Njegove ozljede bile su preteške i pet dana poslije je preminuo. Iako službenih informacija o stravičnoj prometnoj nesreći još nema, neslužbeno smo doznali da je najvjerojatniji uzrok nesreće prebrza vožnja.

Poznanici Marina Šuice i njegove obitelji rekli su nam da ih je začudilo što je Marina u Budimpeštu vozio trener. Njegovi roditelji Nikola i Palmira po njihovim su riječima uvijek bili jako zabrinuti za sina i uvijek su ga osobno vozili na treninge i turnire. Prošlu subotu navodno ga prvi put nisu vozili na turnir.

Tuga na svakom koraku

Roditelji Nikola i Palmira odmah nakon nesreće otputovali su u Mađarsku kako bi bili uza svoga sina. Marinova smrt pogodila je sve stanovnike Čakovca, čak i one koji ga nisu osobno poznavali.

Tuga se osjeća na svakom koraku, a ljudi koji su poznavali mladoga tenisača o njemu pričaju s knedlom u grlu i suzama u očima. Marin je bio član Teniskog kluba “Franjo Punčec”, a zbog njegove smrti prekinute su sve aktivnosti kluba i tereni zjape prazni.

Talent i pristojnost bili su Marinovi zaštitni znakovi

Tragično preminuli Marin Šuica bio je jedan od najvećih dragulja koje je hrvatski tenis trenutno imao u mlađim dobnim kategorijama. Sa 15 godina bio je najbolji na rang-listi Hrvatskog teniskog saveza do 16 godina. Naravno, bio je i hrvatski reprezentativac u kategoriji do 14 i 16 godina te. Šuica je bio izdanak odlične škole čakovečkog Teniskog kluba Franjo Punčec, koja svakih nekoliko godina izbaci poneku ekstra klasu. Marina je karakterizirao izniman talent, osjećaj za lopticu i nevjerojatna kompletnost u igri. Rad sa Sašom Tuksarom, bivšim Davis Cup reprezentativcem započeo je prije dva mjeseca. Osim igračkih kvaliteta, Šuica je bio i rijetko pristojan momak, uzornog ponašanja na terenu i izvan njega. Zbog njegova karaktera šok i tuga u hrvatskim teniskim krugovima još je i veći. ( T. Poljak)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 23:09