POLICIJA POSLALA APEL

Tragedija kod Ivanić Grada: U kući pronađeno tijelo muškarca, otrovao se ugljičnim monoksidom

Iz policije apeliraju na građane da obavezno servisiraju bojlere i to kod ovlaštenih stručnih servisera jer će se time povećati sigurnost

Vozilo Hitne pomoći, Ilustracija

 Duje Klaric/CROPIX

Tijelo 62-godišnjeg muškarca pronađeno je jučer u njegovoj obiteljskoj kući u Moslavačkoj ulici u mjestu Križ nadomak Ivanić Grada. Policija je na mjestu pronalaska obavila očevid te utvrdila da je nesretni čovjek između 15. i 17. studenoga najvjerojatnije uslijed istovremenog rada klima uređaja i peći na kruta goriva, a što je dovelo do povećanja koncentracije ugljičnog monoksida u prostorijama, preminuo.

Njegovo je tijelo prevezeno na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku na Šalatu kako bi se utvrdio točan uzrok smrti. Zagrebačka policija još jedno apelira na građane da se plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) obavezno servisiraju i to kod ovlaštenih stručnih servisera jer će se time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva.

- Poštujte rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala, preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala neka obavi dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba te savjete dimnjačara provedite bez odlaganja. Redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice.

Provjeravajte i je li dimnjak vašeg ložišta oštećen (građevinska oštećenja) i je li sam dimnjak izveden građevinski ispravno, da u blizini otvora za čišćenje dimnjaka nema gorivog materijala, jesu li električne grijalice i žarulje koje koristite za zagrijavanje prostora dovoljno udaljene od zapaljivih materijala, je li iz prostora kotlovnice uklonjen sav zapaljivi materijal, postoji li u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila ventilacija koja će spriječiti koncentraciju plina koja zbog eventualnog propuštanja može uzrokovati trovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese, jeste li eventualnu rekonstrukciju ili dogradnju plinskih instalacija prijavili ovlaštenom distributeru plina i rajonskom dimnjačaru, nalaze li se plinske boce u blizini izvora topline (peći na kruta goriva, radijatora i slično) - upozoravaju iz PU zagrebačke.

Napominju pritom i da se vodi računa da se pepeo iz ložišta ne odlaže u vreće, kante ili druge posude od gorivog materijala kao niti na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2022 11:09