NEVJEROJATAN SLUČAJ

Tragedija hrvatskog pravosuđa: Kanadski Hrvat ubijen je davne 1999., suđenje još uvijek traje!

Niz godina udovica Mirka Rimca pisala je hrvatskim ministrima, diplomatima, pa čak i tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu o slučaju supruga

Krešimir Gilja

 Ronald Gorsic/Cropix

U međuvremenu je odigrano šest europskih prvenstava u nogometu, a hrvatsko pravosuđe još nije okončalo suđenje Krešimiru Gilji, koji je još u listopadu 2021. optužen za ubojstvo kanadskog Hrvata. Tada 33-godišnji Mirko Rimac došao je u listopadu 1999. u domovinu. Želio je s rođacima i prijateljima u Zagrebu gledati nogometnu utakmicu između Hrvatske i tadašnje SR Jugoslavije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

Rimac na utakmicu nikad nije stigao jer ga je u noći s petka na subotu 9. listopada 1999. godine usmrtio hitac iz pištolja HS kalibra 9 milimetara. Rimac je smrtno ranjen ispred Star‘s caffea kod Cibonina tornja, u središtu Zagreba. Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje tada male djece.

Krešimir Gilja nije se pojavio pred vijećem zagrebačkog Županijskog suda, već je dostavio dokumentaciju da je na liječenju u BiH pa je rasprava odgođena. Predsjednik sudskog vijeća, sudac Vjeran Blažeković koji sada vodi taj predmet, odredio je vještačenje Giljine raspravne sposobnosti i nakon toga će zakazati raspravu. Niz godina Rimčeva udovica, Lori Rimac, ogorčena je sporošću hrvatskog pravosuđa. Godinama se, budući da se suđenje nije privodilo kraju, obraćala raznim adresama, pisala pisma, upućivala pritužbe, žalila se kroz medije.

Pisala je hrvatskim ministrima, diplomatima, obraćala se premijeru, a tada je predsjednik Vlade RH još bio Ivo Sanader te je stalno isticala kako je ovakva sporost hrvatskog pravosuđa nezamisliva u zemlji u kojoj živi te da bi tamo presuda već odavno bila donesena.

Još se ne nazire pravosudni epilog

Gilja je vrlo brzo optužen za Rimčevo ubojstvo. Teretilo ga se da se kritične noći verbalno sukobio i naguravao s Rimcem. Prema optužbi, nepoznata osoba udarila je Rimca pivskom bocom po glavi, nakon čega se sukob nastavio ispred lokala. Gilju se tereti da je tijekom sukoba ispalio jedan hitac iz pištolja i pogodio Rimca u lijevu stranu prsnog koša, propucavši mu plućno krilo. Od posljedica teškog ranjavanja Rimac je nešto kasnije preminuo. Prema optužbi, Gilja je nastavio pucati i nakon što je pogodio Rimca, pa su hici ranili još dvije osobe

Iako nitko od očevidaca nije Gilju izravno označio kao čovjeka koji je pucao u Rimca, neki svjedoci vidjeli su ga s oružjem u rukama. Gilja je u svojoj obrani tvrdio da uopće nije imao pištolj, nego da se naguravao i otimao s osobom koja ga je držala u ruci. Uspio mu ga je i oteti iz ruke, ali iz njega nije pucao. Ustvrdio je također da je čuo dva-tri pucnja, ali nije vidio da je netko pogođen. Tako je otišao s mjesta događaja i odnio spomenuti pištolj, a tek je sljedeći dan u novinama, tvrdi, pročitao da je netko ubijen. Odlučio se skrivati od policije jer je prema izjavama u medijima shvatio, kako je naveo, da sve žele svaliti na njega.

Od 2006. do 2009. godine trajalo je prvo suđenje Krešimiru Gilji na Županijskom sudu u Zagrebu. U travnju 2009. suđenje je privedeno kraju te je Gilji izrečena nepravomoćna presuda. Proglašen je krivim i osuđen na ukupno sedam godina zatvora. U listopadu 2009. godine Vrhovni sud je odbio žalbe Giljine obrane te potvrdio, odnosno preinačio prvostupanjsku presudu tako da mu je povećana kazna za ubojstvo Rimca za dvije godine. Gilja je podnio ustavnu tužbu koja mu je usvojena uz obrazloženje da mu je bilo povrijeđeno pravo na obranu, pa je ponovljeno suđenje koje još traje krenulo iz početka i nakon 23 godine od događaja ovom slučaju još se ne nazire pravosudni epilog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 05:50