KRAK AFERE JANAF

Trag novca istražitelje doveo do stanova: Kod jedne uplate otkrili su zanimljivu podudarnost

Kako je Janaf isplaćivao sredstva Cefisu, tako je ta tvrtka plaćala rate za stanove šefa Janafa
Dragan Kovačević
 Vesna Veselić

Dio novca za kupnju stanova u zagrebačkome Ban Centru te na splitskom Žnjanu, čije se stjecanje inkriminira bivšemu direktoru Janafa, Draganu Kovačeviću, potjecao je direktno iz Janafa, odnosno tvrtka Cefis njegova prijatelja Ivana Širića gotovo ga je odmah po primitku iz Janafa koristila kako bi plaćala kupnju nekretnina. U slučaju stana na Žnjanu novac je stajao na računu Cefisa deset dana, a u slučaju Ban Centra utrošen je za kupnju stana u roku samo od 24 sata.

Otkrili su to financijski izvidi koje je za potrebe USKOK-ove istrage proveo Samostalni sektor za sprječavanje poreznih prijevara. USKOK je bivšega čelnika Janafa osumnjičio da je u zamjenu za stan u Ban Centru, tvrtki prijatelja Ivana Širića sređivao poslove s Janafom.

Prikriveno vlasništvo

U konkretnome slučaju radilo se o poslovima informatizacije arhive Janafa teškom ukupno oko 18,2 milijuna kuna, koji je sklopljen 2012. te je trajao sve do 2018. godine.

Tvrtka Cefis stan u Ban Centru, u čijem je još formalnom vlasništvu, kupila je 2016. godine, a USKOK tvrdi da je taj stan ustvari kupljen za Kovačevića te da je stan u njegovome prikrivenome vlasništvu. Kovačević i Širić u svojim obranama, pak, tvrde kako stan nema veze s Kovačevićem već je on u vlasništvu Cefisa. Međutim, istražitelji su rekonstruirali trag novca koji je po ugovoru s Cefisom stizao iz Janafa na Cefisov račun, te kod jedne uplate otkrili zanimljivu podudarnost.

Prema ugovoru o kupnji stana između Cefisa i prodavatelja, stan u Ban Centru trebao je biti plaćen u dvije jednake rate od po 74.034 eura, s time da je prva rata trebala biti plaćena odmah u lipnju 2016., a druga u rujnu te godine. Ta druga rata, pak, sumnjaju istražitelji, došla je u Cefis iz Janafa kao jedna od rata za plaćanje posla informatizacije arhive Janafa. Posla za koji USKOK sumnja da je bio Kovačevićeva protuusluga za stan.

Naime, na temelju jednoga od podugovora s Janafom, u sklopu posla informatizacije Janafa, Janaf je Širićevoj tvrtki Cefis isplatio predujam od 10%, a riječ je o približnom iznosu druge rate za stan u Ban Centru koji je tada kupovao Cefis. Rata je iznosila 555.188 kuna, a predujam od 10% 597.000 kuna.

Provjerom novčanih tokova, otkriveno je da je novac, čim je sjeo na račun Cefisa, u roku od 24 sata proslijeđen na račun prodavatelja stana, čime je nekretnina u potpunosti plaćena. Ista situacija otkrivena je i s kupovinom stana na splitskom Žnjanu, koji je kupljen na četiri rate. Treća rata od 9. prosinca 2019. prodavatelju stana, tvrtki Sunčani Žnjan, plaćena je s računa tvrtke Cefis sredstvima pristiglim od Janafa deset dana prije.

Naime, u drugome poslu Širićeva Cefisa s Janafom, čije se namještanje inkriminira Kovačeviću, Cefis nije direktno poslovao s Janafom već je bio podizvođač tvrtke M.G.S. Grupa. USKOK tvrdi kako je dobivanje posla s Janafom M.G.S. Grupi bilo uvjetovano time da kao podizvođača angažiraju Cefis, tako da bi na kraju Cefis ponovno radio za Janaf, ali skriven iza M.G.S. Grupe.

Dobivanje posla

Radilo se o poslu nabave dviju specijaliziranih vatrogasnih vozila teškome 15,5 milijuna kuna, od čega je M.G.S. Cefisu za nabavu specijalnog softvera za ta vozila trebao prepustiti 4,1 milijun kuna. Janaf je M.G.S.-u uplatio tranšu od 3,95 milijuna kuna. M.G.S dalje 29. studenoga 2019. prosljeđuje Cefisov dio od 500.000 kuna, da bi deset dana kasnije, od tih 500.000 kuna Cefis platio Sunčanom Žnjanu 332.317 za treću ratu stana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:38