POMORSKA TRAGEDIJA

TOMISLAV HORVATINČIĆ NE IDE U ZATVOR Sud ga proglasio krivim, ali ga je osudio na uvjetnu kaznu od 20 mjeseci. Mora platiti i 167 tisuća kuna

 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić na Općinskom sudu u Šibeniku nepravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 20 mjeseci uz rok kušnje od tri godine. Prema odluci koju je donijelo tročlano Vijeće suda pod predsjedavanjem sutkinje Maje Šupe, Tomislav Horvatinčić proglašen je krivim za pomorsku nesreću koja se dogodila 16. kolovoza 2011. u primoštensko akvatoriju kod otočića Maslinovika, a u kojoj je Horvatinčić upravljajući svojom motornom jahtom Santa Marina velikom brzinom udario u jedrilicu Santa Pazienzu na kojoj su od siline udara smrtno stradali talijanski supružnici Francesco Salpietro i Marinella Patella Salpietro iz Padove.

Međutim, premda je Tomo Horvatinčić proglašen krivim, ovom sudskom presudom, kako je to obrazložila sutkinja Maja Supe, kazneno djelo neizravne namjere izazivanja pomorske nesreće sa smrtnim posljedicama koje se optužnicom Horvatinčiću stavljalo na teret, prekvalificirano je u blaže kazneno djelo izazivanja pomorske nesreće iz nehata, a za koje je predviđena kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.

Pri izricanju presude, kazala je sutkinja Šupe, sudsko Vijeće uzelo je u obzir da je okrivljenik Tomo Horvatinčić imao i ima zdravstvenih problema, da prethodno nije osuđivan, njegovu spremnost na isplatu oštete obitelji poginulih Talijana, te njegovo višekratno žaljenje zbog ove pomorske nesreće. Pri donošenju presude, po riječima sutkinje Šupe, uzeti su u obzir i iskazi pomorskih vještaka prema kojima dio krivnje za nesreću snosi i pokojni Talijan zbog manevra jedrilice udesno. Sukladno tome, dodala je Šupe, okrivljeniku je izrečena kazna zatvora u trajanju od 20 mjeseci, koju će izvršiti samo u slučaju da u roku od iduće tri godine počini neko kazneno djelo.

Inače, ovom presudom Sud nije Horvatinčiću izrekao mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima, pa je time i ovaj zahtjev tužiteljstva odbijen. No dosuđeno je da Horvatičnić mora platiti sudske troškove u iznosu od 167 tisuća kuna. Za zahtjev opunomoćenog zastupnika talijanske obitelji Ognjena Frangeša da Horvatinčić plati odštetu od četiri milijuna eura, sutkinja Maja Šupe ustvrdila je da je to predmet privatne građanske parnice između obitelji i osuđenika.

- Razočarana sam ovakvom sudskom odlukom na koju ćemo uložiti žalbu. Ponavljam, jako sam razočarana jer sud ne samo da je prekvalificirao kazneno djelo, nego je okrivljeniku dosudio najminimalniju moguću kaznu i za to blaže kazneno djelo za koje je proglašen krivim. – kazala je državna odvjetnica Irena Senečić.

Žalbu je najavio i odvjetnički tim Tome Horvatinčića koji čine Branko Baica, Veljko Miljević i Velimir Došen.

- Naravno da ćemo uložiti žalbu, jer smo očekivali oslobađajuću presudu za našeg branjenika. U tijeku sudskog dokaznog postupka vještačenja Pomorskog fakulteta u Rijeci i zagrebačkog Brodarskog instituta pokazala su da je ključni trenutak koji je doveo do sudara bilo skretanje talijanske jedrilice udesno i to je ključni materijalni dokaz koji je trebao osloboditi krivnje našeg klijenta – kazao je odvjetnik Veljko Miljević.

Na izricanju presude nije se pojavio sin poginulih supružnika Federico Salpietro, a ni odvjetnik obitelji Ognjen Frangeš.

- Ne komentiram presude za medije – rekao je u telefonskom razgovoru Ognjen Frangeš.

Krivnja Horvatinčića

- Tomo Horvatinčić je kriv, jer je iako svjestan da može ugroziti druge sudionike u morskom prometu, ne promatrajući promet, glisirao sa svojom motornom jahtom od 900 konjskih snaga brzinom od 26 čvorova te lakomisleno prebacio upravljanje na automatsko pilotiranje. Kriv je jer talijanskoj jedrilici nije ustupio prednost prolaska, već joj je presjekao put, naletio na nju, zdrobio je i prešao cijelom dužinom jahte preko nje, uslijed čega su talijanski supružnici odbačeni u more te su zadobili višestruke tjelesne ozljede koje su dovele do smrti – kazala je, među inim, sutkinja Maja Šupe u obrazloženju presude.

Horvatinčić: Nadam se da ćemo se dogovoriti oko odštete!

- Još jednom izražavam svoju duboku sućut djeci stradalih Talijana i žaljenje što se ova pomorska nesreća dogodila. Nadam se dogovoru sa obitelji oko visine odštete koju sam spreman platiti i prije početka parnice na građanskom sudu – kazao je po objavi presude Tomo Horvatinčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 15:25