UHIĆENJE U SESVETAMA

Tajnoviti Rus u Zagrebu: Alarmi su se upalili kada je policija vidjela adresu na koju se prijavio

Uhićeni Aleksander K. (44) imao je nevjerojatan peh...

Državljanin Ujedinjenog Kraljevstva rođen u Rusiji, u Policijskoj postaji Sesvete pokušao je s krivotvorenim dokumentima ishoditi boravišnu dozvolu za Hrvatsku

 Srdjan Vrancic/Cropix

Aleksander K. (44), državljanin Ujedinjenog Kraljevstva rođen u Rusiji koji je nedavno uhićen u Sesvetama nakon što je krivotvorenim dokumentima u policiji pokušao ishoditi hrvatsku boravišnu dozvolu, imao je nevjerojatan peh, u čemu vjerojatno i leži razlog zbog kojega je tako brzo otkriven.

Kao što smo već pisali, Aleksander K. je u petak došao u prostorije upravnih poslova sesvetske policijske postaje donijevši sa sobom dva krivotvorena ugovora koja je mjesec dana ranije ovjerio u jednom javnobilježničkom uredu, a iz kojih proizlazi kako je iznajmio stan na adresi u Sesvetama. U ugovoru, međutim, nije uopće bilo navedeno ime stanodavca, već je ugovor sklopljen između dvije strane tvrtke.

Jednu od njih Aleksander K., koliko smo provjerili, ima u Londonu, kao najmoprimca, a postojanje druge tvrtke, koja je navedena kao najmodavac, još se utvrđuje. Nijedna od tih dviju tvrtki nema, koliko je utvrđeno, nikakve veze sa sesvetskom adresom na kojoj se nalaze prostori koje su tim ugovorom iznajmili tvrtki Aleksandera K. No, na toj adresi nalazi se, na nesreću po njih, obiteljska kuća dugogodišnjeg kriminalista iz Heinzelove, inače istaknutog člana hrvatske podružnice Međunarodne policijske udruge (IPA).

Zašutio

Po svemu sudeći, kada su sesvetski policajci prepoznali da adresa koju je misteriozni "britanski Rus" naveo u ugovorima kao adresu koju jedna strana tvrtka iznajmljuje dugoj pripada njihovom starijem kolegi, bilo je jasno da Aleksander K. neće samo išetati iz postaje u koju je nedugo prije ušao tražeći boravišnu dozvolu.

Naravno, ubrzo su počele provjere, kojima je utvrđeno da vlasnik kuće - policajac, niti itko od ukućana nema pojma ni o Aleksanderu K., ni o nekim stranim tvrtkama, dok je već uhićeni stranac inzistirao da on zaista živi na toj adresi. Međutim, kada su mu ponudili da s njima ode do te kuće u kojoj navodno živi, Aleksander K. je odbio.

Tijekom kriminalističkog istraživanja, premda je ubrzo dobio tumača za engleski jezik, Aleksander K. je odbijao bilo kakvu komunikaciju s istražiteljima, nije im htio dati nijedan koristan podatak o sebi, gdje zapravo živi u Hrvatskoj, o razlozima posjeta, bilo čemu...

Konkretno, kada su ga pitali zbog čega ima nekoliko boravišnih dozvola - francusku, talijansku, austrijsku i portugalsku - rekao je da često putuje zbog posla i da je, osim na spornoj adresi u Sesvetama, boravio i u nekim hostelima i hotelima u centru Zagreba.

Dolazio u Zagreb

No, i to je policija već znala. Osim što je utvrđeno da je u Hrvatsku ušao 1. travnja ove godine sletjevši putničkim zrakoplovom u zagrebačku zračnu luku, utvrđeno je da je već u nekoliko navrata boravio kod nas, ali samo po dan, dva. Dva dana sredinom ožujka ove godine i nekoliko dana krajem ožujka. Također, u više navrata je tvrdio kako su uhićenjem povrijeđena njegova prava, no osim načelne izjave o povredi tih prava, ništa više nije želio reći.

Na državnom odvjetništvu, gdje je ispitan nakon što ga je policija prepratila pritvorskom nadzorniku, zatražio je najprije da ga brani samo odvjetnik Boris Šavorić, a kada je na upit državnog odvjetništva Šavorić odgovorio da Aleksander K. nije njegova stranka, da uopće nikada nije čuo za njega i da ga ne može zastupati, misteriozni Britanac ruskih korijena nastavio se braniti šutnjom.

Određen mu je istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, a ubrzo bi mu trebao biti imenovan odvjetnik po službenoj dužnosti. Inače, uvidom u sudski registar Velike Britanije, vidljivo je da je Aleksander K. zaista od 2015. direktor u tri aktivne tvrtke u toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:18