ANTIKORUPCIJSKI UDAR

Svi detalji spektakularnih uhićenja u Splitu: Tko su akteri navodnih malverzacija i čime se sve podmićivalo

Kotarca se tereti za ukupno sedam kaznenih djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti
Zvonko Kotarac
 Jakov Prkic/Cropix

Opsežna akcija uhićenja čak dvanaest osoba iz redova građevinskih poduzetnika, arhitekata te djelatnika splitske gradske uprave zaduženih za poslove urbanizma, koju je u utorak rano ujutro pokrenuo PNUSKOK Split uz potporu interventne policije, izazvala je veliku pozornost splitske i šire javnosti, piše Slobodna Dalmacija. Jer ako može Zagreb svaki tjedan imati masovna uhićenja korumpiranih poduzetnika i gradskih službenika, zašto to ne bi mogao i Split?

"Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om. Navedene radnje koje se provode u Splitu odnose se na dvanaest osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela. Nakon ispitivanja osumnjičenika USKOK će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost", izvijestili su šturo iz USKOK-a nakon što se po portalima naveliko počelo pisati o uhićenima i krimenima koji im se stavljaju na teret.

Uhićeni su Zvonko Kotarac i njegov brat Ivan Kotarac, Mario Jukić, vlasnik "Mister Mota", arhitekti Emil Šverko i Neno Kezić. Policija je upala i u Banovinu, a uhićeni su i Lada Pocrnić Mladinić, nekadašnja voditeljica Odsjeka za graditeljstvo Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita, kao i njezin suprug Neven Mladinić, potom Ljiljana Poletti Kopešić, viša savjetnica za provedbu dokumenata prostornog uređenja, Boris Marelja, voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog planiranja, te Danijela Špalj, bivša vijećnica Kerumova HGS-a.

Dakle, u utorak ujutro uhićeni su poznati 65-godišnji splitski građevinski poduzetnik Zvonimir Kotarac i njegov 60-godišnji brat Ivan. U sklopu istrage pretraženi su Kotarčev stan na Križinama, uredi njegovih tvrtki "Plavi safir" i "Dal-koning" te dva njegova osobna vozila marke BMW. Istražitelji su također pretražili i stan njegova brata na istoj adresi te njegovo vozilo marke Mercedes C 220 CDI.

Prema neslužbenim informacijama, Kotarca se tereti za ukupno sedam kaznenih djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Istražitelji sumnjaju da je Lada Pocrnić Mladinić, nekadašnja voditeljica Odsjeka za graditeljstvo Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita, koja je također uhićena u utorak, od početka 2017. do kraja siječnja ove godine, na traženje i poticaj Zvonka Kotarca kao vlasnika tvrtke "Plavi safir" i njegova brata Ivana Kotarca, koji je voditelj poslovanja te tvrtke, u poslovima oko izgradnje hotela "Amphora" na Žnjanu i stambene zgrade na zemljištu do hotela urgirala preko Ljiljane Poletti Kopešić, više savjetnice za graditeljstvo u gradskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo, da se Kotarcima, protivno lokacijskim uvjetima, omogući spajanje dvaju objekata u jednu funkcionalnu cjelinu.

Pocrnić Mladinić je, sumnjaju istražitelji, to napravila kao uslugu svom dugogodišnjem dobrom prijatelju Kotarcu, omogućivši mu i izgradnju više etaža i smještajnih jedinica stambene zgrade radi spajanja sa zgradom hotela, a sve znajući da se, prema odredbama DPU-a, građevinskom dozvolom na području oko crkvice Gospe od Žnjana ne može odobriti arhitektonski projekt kojim je predviđena izgradnja hodnika koji spaja glavni i pomoćni objekt hotela, piše Slobodna Dalmacija.

Kako bi omogućili da se to provede, Emil Šverko, glavni projektant hotela i odgovorna osoba izrađivača arhitektonskog projekta "Atelier Šverko i Šverko", te Neno Kezić, profesor na Katedri za arhitektonsko projektiranje splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije i glavni projektant za popratnu stambenu zgradu, su, po USKOK-u, izradili glavne projekte arhitekture i njihove izmjene i dopune te su izdali i izjave u kojima su lažno potvrdili da su ti projekti izrađeni u skladu s propisima i odredbama DPU-a Žnjana.

Pocrnić Mladinić i Poletti Kopešić su na osnovi takvih projekata i izjava izdale građevinske dozvole i izmjene i dopune istih kojima su, protivno GUP-u i DPU-u, omogućile povećanje smještajnih kapaciteta Kotarčeva hotela i njegovo spajanje sa susjednom stambenom zgradom u jednu cjelinu. Poletti Kopešić je isto tako, sumnjaju istražitelji, dopustila izgradnju i više podzemnih i nadzemnih garaža od onih dopuštenih DPU-om te izgradnju stanova u podrumskoj etaži. USKOK sumnja da je na ovaj način Kotarcu i njegovoj tvrtki pribavljena korist koja prelazi više od 60 tisuća kuna.

Nadalje, USKOK-ovi istražitelji, doznajemo, sumnjaju da su Pocrnić Mladinić i Poletti Kopešić od kraja 2016. do listopada 2019. godine te Boris Marelja kao savjetnik za graditeljstvo i Neno Kezić, po unaprijed stvorenom dogovoru, pogodovali Kotarčevoj tvrtki "Dal-koning" kao investitoru četiriju stambenih zgrada na Žnjanu. Kezić je u arhitektonskim projektima tih zgrada ucrtao veći broj stambenih jedinica od dopuštenih te je iste ucrtao i u podzemnim etažama iako one nisu tamo dopuštene, te ih je označio kao poslovne prostore turističke namjene. Izdao je i ovjerio, kao glavni projektant, izjave da je sve u skladu sa zakonima i planovima, a gradske su službenice na temelju tih dokumenata izdale građevinske dozvole Kotarčevoj tvrtki, omogućivši izgradnju stambenih zgrada s više od 670 četvornih metara stambenog prostora više negoli je dopušteno. Time je Kotarac, sumnja USKOK, došao do najmanje dva milijuna eura protupravne imovinske koristi.

Drugi krak ovih uhićenja vodi prema Mariju Jukiću, 54-godišnjem splitskom poduzetniku, najpoznatijem po tome što je vlasnik dućana muške odjeće "Mister Mot" u zgradi "Muslimanka". Istražitelji su Jukiću pretražili obiteljski dom i ured u Šimićevoj ulici. Njega se, neslužbeno doznajemo, tereti za dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i jedno kazneno djelo davanja mita.

Sumnja se da je Jukić, kao vlasnik tvrtke "Mot" d.o.o., od travnja 2014. godine do kraja 2018. godine tražio od Ljiljane Poletti Kopešić i Nevena Mladinića kao glavnog projektanta arhitekture, da mu se omogući izgradnja stambene zgrade na Mejama, na čestici zemlje površine 617 četvornih metara, a koja bi bila viša od dopuštene visine.

Prema GUP-u, na tom je području maksimalno dopuštena visina od 16 i pol metara, a Mladinić je, protivno uvjetima GUP-a, ucrtao u projekt zgradu višu tri metra od dopuštene visine, s bruto nadzemnom površinom od preko 1160 metara četvornih i koeficijantom iskorištenosti građevne čestice od 1,88 metara, čime je zgrada veća za 422 četvorna metra bruto površine od dopuštene, te je od javnoprometnih površina udaljena manje negoli je to zakonom dopušteno. Mladinić Pocrnić je od Poletti Kopešić tražila da na temelju takvog glavnog projekta izda građevinsku dozvolu iako je znala da ona nije u skladu s postojećim zakonskim propisima. Ona je to napravila u studenome 2015. godine.

Viša savjetnica za provedbu dokumenata prostornog uređenja je sredinom studenoga 2018. godine obavila i tehnički pregled zgrade te je početkom prosinca iste godine, na traženje Jukića i Mladinića, za tu zgradu izdala i uporabnu dozvolu, čime je Jukiću, odnosno njegovoj tvrtki "Mot" d.o.o. kao investitoru, smatra USKOK, pribavila protupravnu imovinsku korist od najmanje milijun i 260 tisuća eura. Za to je, smatraju istražitelji USKOK-a, Jukić preko Mladinića dao "vrijednoj" savjetnici poklon, odnosno parfem vrijedan 700 kuna.

Kako je i na koji način u cijelu priču upetljana Danijela Špalj, bivša vijećnica Kerumova HGS-a i dugogodišnja voditeljica trgovačkog centra "Joker", još nije poznato, no spominje se da je i tu sporno dobivanje raznih dozvola za izgradnju i uporabu jednog dijela toga trgovačkog centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 15:26