SANKCIJE CRKVE

Svećenik koji je premlatio časnu sestru za kaznu poslan na udaljeni otok, ona ‘protjerana‘ iz Hrvatske

Časna sestra Aneta koju je don Domagoj Kelava verbalno i fizički napao trenutno se nalazi u samostanu u inozemstvu

Don Domagoj Kelava

 Jure Miskovic/Cropix

Don Domagoj Kelava, bivši župnik Sukošana i Debeljaka koji je zbog fizičkih napada na 70-godišnju časnu sestru Anetu i 43-godišnju susjedu kažnjen s 10, odnosno 17 dana zatvora, već je pet mjeseci upravitelj Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na otoku Ravi, piše Zadarski list.

Zadarska je nadbiskupija u priopćenju navela da je Kelava na Ravi od Božića 2022. godine, osudila spomenute napade te izrazila nadu da se takvo ponašanje neće ponoviti.

- Nakon kaznenog postupka te ispunjenja kaznenih i disciplinskih mjera zbog lošeg i neprihvatljivog ponašanja koje Crkva osuđuje i zbog kojih žali, gajimo nadu i povjerenje u popravak - rekla je Nadbiskupija te se ispričala dvjema ženama koje je Kelava napao.

Zadarski list navodi da se svećenike na otoke šalje kada ih se želi kazniti te da vrijeme koje će na njima provesti ovisi o njihovom radu i ponašanju.

List piše i da se napadnuta časna sestra Aneta trenutno nalazi u samostanu u inozemstvu.

Kelavin napad na časnu sestru dogodio se ispred župnog ureda. Prvo je na nju glasno vikao, zatim rekao "jeb** ti mater" i na koncu udario šakom u lice, nakon čega je časna pala na tlo. Časna je sestra zbog udarca i pada na tlo zadobila ozljede lica i ogrebotine na laktu lijeve ruke. Kelava je za napad na časnu kažnjen s 10 dana zatvora.

Nekoliko dana kasnije, don Kelava napao je svoju 43-godišnju susjedu i zadao joj lakše tjelesne ozljede. Za ovaj je napad kažnjen sa 17 dana zatvora no odslužio je dva jer je tijekom sudskog procesa u istražnom zatvoru proveo 15 dana.

Zadarska se nadbiskupija ispričala žrtvama, pokrenula kanonski postupak protiv svećenika, zabranila mu održavanje misa, ispovijedanje te ga u konačnici udaljila iz župa Sukošan i Debeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:16