OKRŠAJ U OGULINU

SUKOB DVIJE OBITELJI KOJE IMAJU POVIJEST NASILJA Tužiteljstvo ustraje na pritvoru za trojicu muškaraca

 Mario Pušić / CROPIX

Sudac istrage karlovačkog Županijskog suda zabranio je približavanje i kontaktiranje pripadnicima dviju josipdolskih 'zaraćenih' obitelji koji su posljednji u nizu sukoba imali prošle srijede u Ogulinu, a tužiteljstvo je na tu odluku u petak podnijelo žalbu, smatrajući da bi trojac koji je nakon ogulinskog incidenta prijavljen za pokušaj ubojstva trebao biti u istražnom zatvoru.

Zamjenik karlovačke županijske državne odvjetnice Mladen Krajačić kazao je Hini da će o njihovu prijedlogu uskoro raspravljati izvanraspravno vijeće Županijskog suda. Dodao je da je istražni zatvor za trojicu muškaraca iz Josipdola starih 47, 26 i 23 godine tužiteljstvo zatražilo nakon što ih je ispitalo po policijskoj prijavi za "ubojstvo u pokušaju". Osim toga 26-godišnjak je prijavljen i za "tjelesne ozljede na štetu djeteta", a sve nakon prošlotjednog sukoba u Ogulinu u kojemu su lakše ozlijeđeni 33-godišnjak i jedno dijete.

Gradonačelnik Ogulina Jure Turković kazao je Hini da je riječ o sukobu romskih obitelji iz Josipdola koje imaju 'povijest nasilja', a prošlog su se tjedna u Ogulinu slučajno našli ispred jednog supermarketa.

"To je nastavak slučaja od ljeta kad se 15-ak Roma potuklo te su završili u ogulinskoj bolnici i kasnije na Prekršajnom sudu. Znači to je sukob dviju obitelji koji traje, stalno tinja i naravno da je važno da represivna tijela odrade svoj posao, da ne dođe do eskalacije sukoba, iako su, koliko ja znam i dijete i ozljeđeni muškarac dobro", rekao je Turković.

Prema policijskom priopćenju kroz kriminalističko istraživanje utvrđeno je da su muškarci stari 47, 26 i 23 godine 30. studenog u 15.25 sati ispred trgovačkog centra u Ogulinu tupim predmetima napali 33-godišnjaka koji je tom prilikom lakše ozlijeđen, a tijekom sukoba lakše je ozlijeđeno i jedno dijete.

Na upit je li opravdana tako teška kvalifikacija s obzirom da su nanesene tek lakše tjelesne ozljede tužiteljstvo se nije očitovalo. Hina od represivnih tijela ni od lokalnih političara nije dobila potvrdu jesu li napadači i napadnuti, ili barem netko od njih, bili sudionici tučnjave u kolovoza ove godine, kada je bilo ozlijeđeno 16 osoba, međutim potvrđeno je da su i ovog puta u pitanju članovi istih sukobljenih obitelji.

Tada je na karlovačkom Prekršajnom sudu šest muškaraca iz obiju sukobljenih obitelji dobilo zatvorsku kaznu u trajanju od osam dana, dvije su žene i jedan muškarac kažnjeni novčano, šest je osoba oslobođeno zbog nedostatka dokaza, dok se 16. osumnjičeniku zbog hospitalizacije sudilo naknadno.

Za vrijeme trajanja postupka su od jutarnjih do kasnonoćnih sati ispred zgrade suda bili okupljeni rođaci sukobljenih obitelj i to romske obitelji Udorović i hrvatske obitelji Cindrić, u kojoj ima i Roma.

Obje su strane tada novinarskoj ekipi Hine govorili o ranijim sukobima s teškim ranjavanjima i ubojstvima, zbog kojih su neki Romi sada na izdržavanju dugotrajnih kazni zatvora. Kazali su da "ni ovo jučer još nije završeno", otvoreno govoreći o "mogućim osvetama".

Nakon glavne rasprave na kojoj su se suočili članovi dviju sukobljenih obitelji prekršajna sutkinja Ljiljana Skale je upitala "zar vam nisu bili dosta oni raniji sukobi u kojima su neki teško stradali, pa i smrtno, a zbog čega neki sjede u zatvoru i sjedit će još dugo", Kazala je i da "ovo nije Divlji zapad i da se ne mogu nekažnjeno obračunavati šakama, letvama i sjekirama, da plemenska borba u civiliziranom svijetu nije prihvatljiva, kao ni klanovski obračuni".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:50