PRIENAČENA ODLUKA

Sud prihvatio žalbu USKOK-a: Kontroverznom načelniku Čeminca ipak određen istražni zatvor

Izvanraspravno vijeće tako je odlučilo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela

Zlatko Pinjuh

 Vlado Kos/CROPIX

Zlatku Pinjuhu, načelniku općine Čeminac, u petak je na Županijskom sudu u Osijeku određen jednomjesečni istražni zatvor u sklopu USKOK-ove istrage protiv njega i još četiri osobe povezane s njim.

Izvanraspravno vijeće osječkog suda u petak je nakon žalbe USKOK-a preinačilo prošlotjedno rješenje suca istrage istoga suda koji je odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora Pinjuhu te mu odredio mjere opreza, odnosno zabranu komuniciranja sa svjedocima i približavanja svjedocima na manje od 50 metara.

Inače, dvije svjedokinje u tom trenutku bile su zaposlenice Općine Čeminac i Pinjuhove najbliže suradnice. Na današnjoj sjednici Izvanraspravno vijeće prihvatilo je argumente USKOK-a te je Pinjuhu određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Ovu odluku potvrdio nam je i Pinjuhov odvjetnik Hrvoje Grubeša, koji je rekao da će se o daljnjim koracima konzultirati sa svojim branjenikom. Pinjuh je odmah po završetku ročišta odveden u istražni zatvor.

Razriješio svoju svjedokinju

Pinjuh je, inače, nakon što je srijedu razriješio s funkcije zaposlenicu Općine koja je svjedokinja u uskočkom kaznenom predmetu protiv njega, u četvrtak na njezino radno mjesto imenovao novog čovjeka.

- Imenovao sam gospodina Vladimira Šplajta novim pročelnikom Jedinstvenog upravnog odjela. Morao sam premostiti pravnu prazninu funkcioniranja Općine, pa sam novog pročelnika imenovao na određeno vrijeme od tri mjeseca u kojem će se roku provesti sve potrebne radnje da se dođe do pročelnika na neodređeno vrijeme – rekao nam je Pinjuh u četvrtak. Potvrdio nam je i kako Šplajt, inače pravnik iz Osijeka, sve do sada nije bio zaposlenik Općine Čeminac, odnosno nije bio u općinskom sustavu, što otvara pitanje zakonitosti njegova imenovanja.

- Ja sam ga imenovao sukladno zakonu, jer kod mene drugačije ne može biti, a to što nekima zakoni ne odgovaraju, a što da im ja radim... To, može li se imenovati netko iz sustava ili ne može reći će tužitelj Ivan Barna iz USKOK-a – ironično je poručio Pinjuh.

Njegov politički oponent, oporbeni vijećnik Matko Perković, pak, rekao nam je kako on smatra da je imenovanje Šplajta nezakonito.

- Ako je to doista tako, onda bi i Pinjuh i dotični gospodin također trebali sjediti u istražnom zatvoru, kao i ono četvero od jučer, jer se i u ovom slučaju evidentno radi o nezakonitom zapošljavanju – kazao je Perković, aludirajući na uhićenog ravnatelja Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije te troje zaposlenika te Agencije zbog nezakonitog zapošljavanja jedne djelatnice, a kojima je svima u srijedu na Županijskom sudu u Osijeku, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, određen jednomjesečni istražni zatvor.

Pinjuhu, podsjetimo, na istom sudu prvotno nije određen istražni zatvor, koji je USKOK također tražio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, nego su mu izrečene mjere opreza – zabrana komuniciranja i približavanja svjedocima na manje od 50 metara. Problem s poštivanjem mjera opreza u odnosu na najbliže suradnice, ujedno i svjedokinje, Pinjuh je riješio tako da ih je premjestio u staru općinsku zgradu, a onda je u srijedu jednu od njih i razriješio s funkcije.

- Nisam ih ja nigdje premjestio, nego sam ih poslao tamo da slože arhivu koju su raskupusale tražeći dokumente koje su nosili Barni da budu kao dokaz da sam ja nešto počinio – rekao je Pinjuh, najavivši kako će preostalu djelatnicu-svjedokinju sada "vratiti u novu zgradu i radit će s novim pročelnikom, jer ja sada više ne moram do okončanja mjera opreza dolaziti u Općinu, budući da Općina sada imenovanjem novog pročelnika funkcionira u svim svojim segmentima".

No, Pinjuju je danas ipak određen istražni zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:01