CIJELA ISTINA

STRAH I TREPET CIJELE ŽUPANIJE Marko je prije osam godina pokušao ubiti policajca, Alen je nasilnik i lopov: 'Ako progovorite, kopate si vlastiti grob!'

Oni su, smatra policija i tužiteljstvo, kobne večeri sudjelovali u romskom obračunu
 Robert Fajt / CROPIX

Osumnjičenicima za ubojstvo Ivice Zidarevića (50) u utorak ispred kafića Boom u Belasjkim Poljicama, Marku Babiću (28) i Alenu Kovačeviću (27), sudac istrage Županijskog suda u Karlovcu odredio je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana. Karlovački sudac smatra da bi osumnjičenici, ukoliko bi ih pustio na slobodu, mogli skriti dokaze važne za kazneni postupak, utjecati na svjedoke, kao i da postoji opasnost da bi ponovili kazneno djelo.

Oni su, smatra policija i tužiteljstvo, kobne večeri sudjelovali u romskom obračunu, u kojemu je, ni kriv ni dužan, život izgubio Ivica Zidarević, našavši se u krivo vrijeme na krivome mjestu. Kada su vidjeli, nakon što su ga istukli, da je siromah pao krvave glave i ostao nepomično ležati, svi su se brže bolje razbježali. Samo dan kasnije dvojac je uhićen. Branili su se šutnjom, pa će policija daljnjom istragom nastojati utvrditi ostale nepoznate činjenice brutalnog ubojstva, pronaći oružje kojim je ono izvršeneo, te eventualno s kaznenim djelom povezati još neku osobu.

Osumnjičenici za ubojstvo Ivice Zidarevića okorjeli su kriminalci koji već godinama zadaju glavobolje policajcima na području Karlovačke županije. Okušali su se u brojnim kaznenim djelima, uglavnom u imovinskim deliktima, provalama, krađama, pljačkama, otimačini, ali i nasilju. Već su odležali svaki po nekoliko godina po zatvorima, no u njihovom slučaju takve odgojene mjere, čini se, nikada nisu urodile plodom.

Donosimo samo nekoliko slučajeva iz njihovih podebljih dosjea.

Marko Babić doselio se kao dijete s obitelji iz BiH na područje Krnjaka, završio je samo osnovnu školu, i već tada je krenuo tamnom stranom. Nije Rom, ali često je u društvu pojedinaca iz ove nacionalne manjine sklonih kriminalu. Krenuo je s krađama predmeta, pa potom i domaćih životinja po selima koje je potom preprodavao. Sa svojih 20 godina pokušao je ubiti policajca, samo zato što ga je iziritirala gužva na cesti. Dogodilo se to u karlovačkom predgrađu Mostanje, gdje je, tada 29-godišnji policijski službenik I.M., osiguravao očevid prometne nesreće. Svojom Opel Vectrom kreno je na njega, a ovaj se spasio skokom u stranu. Policajac je sjeo u službeno vozilo i pojurio za njim. Marko je zaustavio svoj auto, okrenuo se za 180 stupnjeva, a potom opet stisnuo papučicu gasa i krenuo prema njemu. Policajac je izašao iz vozila i pokušao ga zaustaviti, ali ovaj nije stao. Policajac je izvadio pištolj i zapucao u zrak, a Babić je stisnuo kočnicu kada je na dva metra od vjetrobranskog stakla vidio cijev policijskog pištolja uperenog mu glavu.

Samo godinu ranije karlovačku policiju digao je ne noge divljanjem po gradskim ulicama vozilom, pa je uslijedila filmska potjera.

Uhićivali su ga i zato što je na sajmu u Draganiću seljacima odojke plaćao krivotvorenim eurima.

Alen Kovačević zvan Keko rođen je i odrastao u imućnoj romskoj obitelji na području općine Draganić, a otac Željko mu je jedan od najpoznatijih karlovačkih kriminalaca. Bio je prijavljivan za krađe i provale, javnost je ostala šokirana njegovom brutalnošću, kada je orobio dvojicu dječaka, nakon što ih je s ekipom brutalno pretukao. Zbog toga je bio osuđena na četiri godine zatvora.

Alen je tada, kao 20-godišnjak, s godinu mlađim prijateljem, jednim 18-godišnjakom, te maloljetnikom oko ponoći prepriječio put Opel Vectrom tinejđerima koje su usput zatekli na skuteru. Pretukli su ih šakama i nogama i uzeli im mobitele, novac, a jednom čak i tenisice Puma, koje su mu skinuli s nogu dok je ležao bez svijesti. Nakon toga otišli su u lokalni diskoklub na pivo. "Propjevao" je maloljetnik iz njihova vozila koji je molio da svoj iskaz daje sam pred sutkinjom jer se bojao, s obzirom da im je Kovačević prijetio da "ako progovore, sami sebi kopaju grob", te da će ih namlatiti šipkama. Također zbog straha od napadača pretučeni maloljetnici su svoje iskaze davali preko videolinka.

Dok je Alenu iziricana nepravomoćna presuda za ova kaznena djela, pravomoćnom mu je postajala ona od godine i četiri mjeseca za iznudu. Otpravljen je u zatvor, gdje ga je čekao otac, koji je u to vrijeme bio na odsluženju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 17:54