HOROR KOD GRANICE

'ŠTO SI MI U JANU STAVILA...' Ovo je djevojka koja je kod Ozlja otrovala svog dečka, nesretnika na životu održavaju samo medicinski aparati

 
 Robert Fajt / CROPIX

Kristina Ferko (27) iz Vrškovca, sela na samoj granici sa Slovenijom, osumnjičena je da je 22. siječnja pokušala ubiti 14 godina starijeg muškarca D. M. iz obližnje Vivodine. Istražitelji smatraju da ga je pokušala "otrovati nepoznatim sredstvom koje u sebi sadrži etilen-glikol", široko dostupan alkohol bez boje i mirisa, a najpoznatiji je kao sastavni dio antifriza.

- On je zbog teškog zdravstvenog stanja 23. siječnja liječnički zbrinut u zdravstvenoj ustanovi. Zbog sumnje da je 27-godišnjakinja počinila kazneno djelo teško ubojstvo u pokušaju, uz kaznenu prijavu predana je pritvorskom nadzorniku te će biti dovedena u Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu - priopćili su u jutarnjim satima iz PU karlovačke.

Osumnjičenica je potom ispitana u tužiteljstvu te je iskaz dala sucu istrage, a potom su je policajke prepratile u 30-dnevni istražni zatvor, koji joj je odredio sudac. U tim zabačenim i pitomim ozaljskim selima smještenima na brežuljcima bili su šokirani crnim vijestima. Nije slutilo na dobro kada su četiri policijska auta čitav dan ranije bila u dvorištu obitelji Ferko, a Kristinino vozilo našlo se na parkingu ispred policije u Ozlju. No, ni tada nitko nije htio ovu dobrodušnu, mirnu i dragu seosku djevojku dovoditi u vezu s teškim zdravstvenim stanjem D. M., koji je 18. dan u induciranoj komi, potpuno su mu otkazali bubrezi te ga na životu održavaju medicinski aparati.

Roditelji bolesnog muškarca zbog tajnosti istrage nisu željeli istupati za medije. Od susjeda i rođaka, te izvora bliskog istrazi uspjeli smo doznati kronologiju šokantnog slučaja. Kristinu svi opisuju kao krasnu djevojku. Građevinska tehničarka radila je u poduzeću u susjednom Žakanju, ali je u svojem mjestu bila društevno vrlo aktivna, bila je orguljašica u crkvi, pjevala je u crkvenom zboru i bila predsjednica KUD-a Vivodina. D. M. je u Ozlju radio u pogonu za proizvodnju kada i kupaonske opreme. Živio je u stančiću iznad mjesne trgovine.

Njihov odnos teško je definirati. Sasvim sigurno bili su u ljubavnoj vezi prije nekoliko godina, koja je pukla 2016. godine. Kristina ga je policiji prijavljivala da joj je izbušio gume na automobilu, kao i da joj je čupao trsje na imanju. Doznajemo da je muškarac u tom periodu osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog prijetnji i uznemiravanja Kristine. No, oni su, čini se, tu vezu obnovili. Nastavili su se viđati i tajno sastajati.

Istraga će pokazati je li popodnevne sati te kobne srijede proveo s njom, no tako bi se dalo zaključiti po slijedu događaja. Kući se vratio oko 17.50 sati. Požalio se majci da se ne osjeća baš najbolje i da ide leći u svoju sobu u potkrovlju iste zgrade. Spustio se potom oko 22 sata, tada su grčevi bili još jači, a pred očima mu se počelo magliti. Majka je bila zabrinuta, pitala ga je da li je pio i je li ga netko tukao, no rekao joj je da "on neće nikoga izdati". Otišao je opet u sobu, no sutradan ujutro, kao po običaju, nije došao na doručak, pa je majka ušla u njegovu sobu. Ostala je šokirana prizorom. Oči su mu bile krvave, pjena mu je izlazila na usta i nije bio pri svijesti. Pozvali su hitnu pomoć koja ga je odvezla u bolnicu u Zagreb.

Liječnici su ubrzo otkrili da je muškarac otrovan, smatrali su još prošlog tjedna da se radilo o antifrizu, ali ništa nije upućivalo na to da mu je to učinio netko drugi, već su svi mislili da se pokušao sam otrovati. Prošle nedjelje, deseti dan nakon trovanja, član njegove obitelji uspio je probiti šifru i ušao je u njegov mobitel. Tada su pročitali poruke koje je ključne večeri razmijenio s Kristinom.

"Kristina, što si mi stavila u Janu, ne osjećam se dobro", glasio je D.M.-ov SMS.

"Ne bu ti ništa, samo bu ti se mišići opustili", odgovorila je Kristina te večeri.

"Brinem se, javi se", glasila je njezina poruka sutradan ujutro, no tada je D. M. već bio hospitaliziran i liječnici su mu se borili za život.

Obitelj je liječniku rekla do kakvih je saznanja došla, a on im je odgovorio: Ovo je sada slučaj za policiju!

Obitelj je mobitel predala policiji, a istražitelji su krenuli istraživati sve detalje tragedije, te su obavljeni temeljiti pretresi u kućama obiju obitelji. Sve je rezultiralo uhićenjem Kristine Ferko. Nakon ispitivanja u policiji postala je i službeno osumnjičenica za ovo teško kazneno djelo, slijedi podizanje optužnice, a potom i suđenje, ako je potvrdi Županijski sud u Karlovcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:57