TRAŽE GA 12 DANA

Srpski mediji pišu kako je lociran mobitel nestalog Mateja, njegov otac: ‘Vulin mi je obećao...‘

Signal je navodno lociran u blizini Velikog ratnog otoka, na ušću Save u Dunav, no za to još nema službene potvrde

nestanak Mateja Periša

 Tom Dubravec/CROPIX

U noći na 31. prosinca u Beogradu je nestao Splićanin Matej Periš (27). Intenzivna potraga za njim traje već danima, a u Beograd je u ponedjeljak stigla i hrvatska policija kako bi se informirala o daljnjim postupcima potrage i radu srpske policije. Matejev otac Nenad Periš još se uvijek nada da će pronaći sina. No službenih informacija i dalje nema.

Pretraživali su se kopno i voda, koristili su se potražni psi, dronovi, termovizijske kamere... Ali mladiću ni traga ni glasa.

U utorak se pak u dijelu medija pojavila informacija da je navodno pronađen Matejev mobitel.

- Nemam informaciju da je pronađen mobitel, bio sam jučer s beogradskim policajcima, bio je i ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, dva predstavnika MUP-a Hrvatske iz krim policije, oni su me upoznali sa svim postupcima koji se obavljaju i istražnim radnjama - rekao je Nenad Periš za Dnevnik.hr.

- Istraga se nastavlja u punom intenzitetu, suradnja između dva MUP-a je kod ovakvih slučajeva uobičajena, ništa dalje od toga mi nije rečeno. Ministar Vulin mi je osobno obećao da će istraga ići dalje istim intenzitetom, a to mi je ponovio i načelnik Policijske uprave Beograda - dodao je otac nestalog Mateja.

- Nije jednostavno pod ovakvim uvjetima raditi, no dobili smo takvo obećanje i vidio sam njihov angažman u tome da se postupak dovede do kraja, kakav god on bio. Ja im se na tome zahvaljujem, hvala svima i u MUP-u RH što je s profesionalne strane pristupio, rekli su mi da se radi o suradnji koja je kod ovakvih slučajeva potrebna, no postupak i dalje vodi MUP Srbije - istaknuo je Periš.

Dodaje i kako je u ponedjeljak bila misa u crkvi sv. Ante Padovanskog u Beogradu za pronalazak njegova sina Mateja, na kojoj je bio prisutan i episkop Justinije, u ime Porfirija, patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Srpski MUP šuti o istrazi

Svakoga dana stručnjaci komentiraju nestanak, ali i nove informacije. Špekulacija je mnogo, a srpski MUP o svemu šuti i informacije dostavlja na kapaljku.

U medije je, prvi put od nestanka, istupio jedan od Matejevih prijatelja koji je s njim bio u Beogradu.

- Najbitnije je da istinu znaju oni koji nas poznaju i oni koji je trebaju znati kako bismo sačuvali svoju privatnost i mir, a s ciljem da i dalje budemo maksimalna podrška Matejevoj obitelji i svim istražnim tijelima koja sudjeluju u njegovu pronalasku. Internet je pun laži i neistina - rekao je.

Od samoga nestanka pa do prijave prošlo je previše vremena, izjavio je pak Igor Jurić, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, čija je 15-godišnja kći Tijana oteta i ubijena 2014. godine. On također misli da je šutnja MUP-a pogodna za teorije zavjere, prenosi Dnevnik.hr.

U ponedjeljak je Matejev otac za srpske medije rekao da se potraga policije nastavlja na Dunavu. A potragu je ponovno komentirao i premijer Andrej Plenković.

- Što se tiče nestalog Mateja Periša, ja sam zatražio od našeg ministra Davora Božinovića da u Beograd uputi tim naših predstavnika policije, oni su već na putu. Želimo zahvaliti policiji u Beogradu na naporima, no i dati doprinos u potrazi za Matejem Perišem. Činimo sve u interesu našeg državljana, dečka iz Splita koji je otišao u Beograd i nažalost - nestao - rekao je.

Nekadašnji inspektor za očevide Branko Lazarević misli da je 27-godišnjak živ.

- Ja bih to nazvao teških 11 dana, i mučnih i napornih, ali to što nema informacija u javnosti, mislim da je dosta dobro. I beogradska policija daje informacije na kapaljku i to je dobro - objasnio je.

Srbijanski mediji objavili su informacije da je navodno signal Matejeva mobitela posljednji put lociran u blizini Velikog ratnog otoka, na ušću Save u Dunav. Te informacije nisu službeno potvrđene.

RTL pak piše kako je u utorak nastavljena pretraga rijeke sonarom, koji su građani ustupili Riječnoj policiji. Pretražuju korito Save, a policija i dalje češlja priobalje. Na terenu su i kriminalistički inspektori.

U istrazi još pokušavaju utvrditi zašto je Matej izašao iz kluba, potom trčao ulicom, zaustavljao taksista... Navodno u istrazi imaju nekakav zaključak, ali zasad je još premalo dokaza da bi se kompletirala slika o tome što se događalo.

U pretraživanje okolnih ulica i zgrada oko Beton hale, kao i nepristupačnog terena uz samu rijeku, priključili su se i pripadnici Mreže za opasnost Srbije, koji koriste i termovizijske kamere. Matejev otac, koji je u neprestanom kontaktu s pripadnicima MUP-a Srbije, predložio je da potraže pomoć i drugih zemalja koje imaju satelitske snimke lokacija na kojima je viđen njegov sin.

Navodno su bazne stanice posljednji put uhvatile signal Matejeva mobitela u blizini restorana na Sava promenadi. Inače, signal je lociran u blizini Velikog ratnog otoka, na ušću Save u Dunav.

Prema pisanju Kurira i iz razgovora sa sugovornikom upućenim u istragu, na temelju nadzornih kamera u okolini Beton hale, ali i praćenjem njegova telefona, može se s velikom preciznošću utvrditi putanja njegova kretanja.

- I to od trenutka kad je istrčao iz kluba 'Gotik', oko 1,40 sati poslije ponoći. On je zatim preko Karađorđeve ulice otrčao uzvodno do restorana 'Savanova' kod Beograda na vodi i tu se na jednoj snimci vidi kako silazi do Save, ali se ne vidi i trenutak kad je ušao u vodu. Bazne stanice registrirale su signal njegova telefona na tom mjestu, a potom je signal lociran nizvodno kod Velikog ratnog otoka, gdje se izgubio - rekao je upućeni izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:01