MISTERIJ MATEJEVA NESTANKA

Srpski mediji javljaju o detaljima sastanka s policijskom delegacijom iz RH: ‘Ključna je kamera na promenadi‘

Pretražuje se korito Save, a pripadnici policije i dalje češljaju priobalje
 Tom Dubravec/Cropix

Potraga za mladim Splićaninom Matejom Perišem (27), koji je nestao posljednjeg jutra prošle godine u Beogradu, i dalje traje. Čelnici hrvatske kriminalističke policije u ponedjeljak su došli u Srbiju i sa srpskim kolegama u MUP-u Srbije održali sastanak.

Njima je omogućeno da pogledaju sve prikupljene informacije i dokaze, kao i snimke s video-kamera, na kojima je Nenad Periš, otac nestalog mladića, prepoznao sina.

Rukovoditelji kriminalističke policije Hrvatske, nakon što su upoznati sa svim detaljima potrage i istrage nestanka mladog Splićanina, ponudili su srpskim kolegama pomoć ukoliko im bilo što zatreba. Posebno, ako će opet biti potrebno da se ispitaju njegovi prijatelji s kojima je došao u Beograd na doček Nove godine.

Čelnici MUP-a Hrvatske u ponedjeljak u Beogradu su se sastali s ministrom Aleksandrom Vulinom i načelnikom PU Beograd Veselinom Milićem. Razgovorima je prisustvovao i otac nestalog mladića, Nenad Periš.

- I dalje je fokus na pretrazi rijeke Save, jer je jedna kamera s restorana na savskoj promenadi, zabilježila da osoba, koja sliči na Mateja, silazi stepenicama prema vodi - navodi izvor za Večernje novosti.

- Nakon toga, više nijedna kamera ga nije "uhvatila". Pregledano je više stotina snimaka. Vjeruje se da se previše približio vodi i da se možda okliznuo i pao. To je pretpostavka, jer dokaza o tome što se dogodilo, zasad, nema.

Inače, i u ponedeljak je nastavljena pretraga rijeka sonarom, koji su građani ustupili riječnoj policiji. Pretražuje se korito Save, a pripadnici policije i dalje češljaju priobalje. Na terenu su i kriminalistički inspektori. Nijednog trenutka tijekom ovih dana nije stala istraga o nestanku mladića, kome se svaki trag izgubio u ranu zoru 31. prosinca prošle godine, oko 2:30 iza ponoći.

- Zbog vremena su istraga i potraga otežani, ali se nije prestajalo - navodi sugovornik Novosti.

- Detaljno se analizira mobilni promet, kako bi se utvrdila cijela komunikacija koju je Periš imao prije nestanka. Pokušava se utvrditi i razlog Periševa bijega iz kluba, kao i ono trčanje ulicom, pokušaj zaustavljanja taksista... Neki zaključak je izvučen, ali je neophodno još dokaza da se kompletira cijela slika i razjasni sudbina mladog Splićanina.

Inače, u pretragu okolnih ulica i zgrada oko Beton hale, kao i nepristupačnog terena uz samu rijeku, priključili su se i pripadnici Mreže za opasnost Srbije, koji koriste i termovizijske kamere. Pomoću ovih aparata može se vidjeti čak i ono što ljudsko oko ne registrira. Svako tijelo emitira određenu količinu energije koja se može registrirati kamerom za termoviziju.

Matejev otac, koji je u neprestanom kontaktu s pripadnicima MUP-a Srbije, predložio je u jednom trenutku da se zatraži pomoć od drugih država, koje imaju satelitske snimke lokacija na kojima je viđen njegov sin. On smatra da bi se na taj način moglo rekonstruirati njegovo kretanje, kao i uz pomoć signala telefona njegovog sina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:58