KLJUČNE SVJEDOKINJE

SPLIT Policija već dva mjeseca traži dvije prostitutke koje su nestale iz parka u kojem rade

Od prosinca prošle godine nadležni sudac pokušava održati suđenje

Tri policijske postaje angažirane su na pronalasku dviju prostitutki iz splitskog Strossmayerova parka, popularno zvanog Đardin, koje trebaju svjedočiti na sudu u postupku protiv serijskoga silovatelja, piše Slobodna Dalmacija.

Od prosinca prošle godine nadležni sudac pokušava održati suđenje, što nije moguće dok se svjedokinje ne odazovu ili dok ih ne dovede policija. Međutim, splitski policajci puna dva mjeseca nisu uspjeli pronaći svjedokinje unatoč poznatom radnome mjestu na kojem one svakodnevno ordiniraju.

Optužnica protiv T. B. (39) datira iz 2011. godine, kad je u travnju u jedan sat nakon ponoći s leđa prišao jednoj od dugogodišnjih splitskih prostitutki iz Đardina u Zagrebačkoj ulici. Počeo ju je čupati za kosu, udarao ju je, oborio je na pod i pretražio joj džepove jakne, iz kojih je uzeo mobitel i 700 kuna. Nakon toga joj je nožem razrezao trenirku i seksualno je zlostavljao zarezavši je nožem po dojci.

Iste godine na jesen T. B. je ponovno napao u istoj ulici, ali ovaj put drugu djelatnicu istog zanimanja i mjesta rada. Ušao je u bivše prostorije Caritasa, u kojima je njegova žrtva spavala jer tu običava prenoćiti, te joj je uz prijetnje naredio da se razodjene. Zatim ju je udarao, nožem joj je raskidao odjeću i silovao je. Ubrzo je T.B. uhićen i nakon mjesec dana pritvora pušten je da se brani sa slobode.

Međutim, u jesen prošle godine T.B. je ponovno napao. U bivšim prostorijama Jadrankamena, u Istarskoj ulici, svoju je drugu žrtvu od prije dvije godine pretukao, razderao joj rublje i nasilu je obljubio.

Uhićen je istog dana i od tada je u pritvoru, tako da njegova prisutnost na raspravi nije upitna. Problem je s napadnutim svjedokinjama, bez čijeg iskaza nema suđenja.

Predsjednik sudskog vijeća Slavko Lozina prvo je zatražio od Druge policijske postaje da pronađu žrtve na njihovu radnome mjestu. Međutim, iz postaje je stigao dopis da ih nisu uspjeli locirati. Zatim je sudac proširio potragu i angažirao i Prvu policijsku postaju i Policijsku postaju Solin, koje ih traže i na adresama gdje najčešće spavaju, jedna u Istarskoj ulici, a druga u Vranjicu.

Tri policijske postaje pokušat će do sljedećeg ročišta na Županijskom sudu u Splitu za mjesec dana pronaći žrtve, a za to vrijeme optuženi za silovanje i razbojstvo u pritvoru čeka razvoj događaja. Psihijatrijsko vještačenje koje je provedeno nad njim utvrdilo je da je ubrojiv, ali da mu je potreban psihosocijalni tretman. Nije oženjen i nema djece, bio je zaposlen u splitskom škveru, a sada, dok nije u pritvoru, radi u privatnoj tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 20:23