BIZARNA PRIČA

Splićanka se naivnom samcu predstavljala kao stara ljubav i izmuzla mu 830.000 kn, pomagala joj je i sudionica realityja

Idila u njegovoj glavi trajala je sve do prije koji dan, kada su mu na vrata došli policajci i kazali mu da je žrtva prijevare

Ilustracija

 Janusz Kolondra/Alamy/Alamy/Profimedia

Policajci Službe organiziranog kriminaliteta splitske policije su, istražujući jedan slučaj prijevare u kojem je glavni akter J. V., 48-godišnjakinja iz Splita, inače djelatnica Državnog arhiva, došli do spoznaja o drugoj prijevari koju je počinila ista ženska osoba, koja je danas 60-godišnjeg muškarca iz okolice Splita prevarila za nevjerojatnih više stotina tisuća kuna.

Priča koja se, nakon sklapanja mozaika, pojavila pred njima toliko je nevjerojatna i bizarna da graniči s nemogućim.

Dakle, 48-godišnjakinja je još 2006. godine, dakle kada je imala 32 godine, nekako doznala za tada 44-godišnjeg muškarca koji živi sam i pati za svojom fakultetskom ljubavi u koju je svojedobno bio “do ušiju” zaljubljen. Promućurna ga je djelatnica javne ustanove tada, prema onome što je policija utvrdila kriminalističkom obradom, doznavši za tu njegovu opsesiju, kontaktirala porukama preko mobitela predstavljajući se kao ta njegova nikad prežaljena ljubav.

Slala mu je lažne fotografije, poruke pune nade i ljubavi i polako ga uvjeravala da je to zaista ona, žena njegova života i da mu se želi vratiti, da će se udati za njega i da će zauvijek biti s njim. No govorila mu je da ona treba srediti neke stvari u životu i da mora još završiti fakultet, a da joj za to treba novca koji nema.

Naivni je, tada 44-godišnjak, jedva dočekao da svojoj ljubavi može pomoći te joj je počeo svaki mjesec uplaćivati određenu svotu novca, nekih četiri-pet tisuća kuna. Ni to ne bi bilo toliko nevjerojatno da cijela priča nije potrajala punih 16 godina, tijekom kojih je vještoj manipulatorici, koju nikada uživo nije vidio, uplatio, po procjeni policije, najmanje 830 tisuća kuna.

Idila u glavi

Idila u njegovoj glavi trajala je sve do prije koji dan, kada su mu na vrata došli policajci i kazali mu da je žrtva prijevare. No, doznajemo, morali su uložiti poprilično truda da mu objasne i uvjere ga da je on žrtva jer on jednostavno nije mogao povjerovati u to govoreći im da to nije istina i da će se ona njemu vratiti, samo što nije.

Osim nje, koja je prijavljena za prijevaru, policija je za pomaganje u prijevari prijavila i 24-godišnju Splićanku, svojedobno sudionicu jednog poznatog reality showa, a koja je dvostruko stariju J. V. upoznala preko svoje majke, koja također radi u jednog kulturnoj državnoj ustanovi.

Imala je pomagačicu

– Ona je iskoristila moje dite, poslužila se njome da može nastaviti pljačkati tog čovika i ostale. Očito je profesionalka u tome šta radi jer je, kad sam je upoznala, i mene zavarala. Mislila sam da je sirotinja, da nema nikoga, da je nesretna... A ustvari je proračunata prevarantica koja je uvukla moju kćer u svoju mrežu. U šoku sam, ne znam šta da vam kažem – komentirala je za Slobodnu kratko majka prijavljene djevojke.

Dakle, iskusna prevarantica iskoristila je djevojku tako što je od svoje žrtve tražila da dio novca uplaćuje i na račun jedne osobe koja je onda taj novac prebacivala na račun 24-godišnjakinje. Ona je, pak, novac davala svojoj starijoj “prijateljici”, koja ju je za to nagrađivala raznim poklonima i novčanim “donacijama”. Od tog novca kupile su i BMW 320, koji su onda naknadno prodale i novac potrošile na provode i kupovanje raznih stvari.

A cijela je priča, kao što smo rekli na početku, počela nakon što su policajci počeli istraživati J. V. zbog sumnje da je tijekom 2019. godine dovela u zabludu 53-godišnjaka kojem se lažno predstavila kao djelatnica Porezne uprave Split. Ponudila mu je rješavanje otpisa poreznog dugovanja, a za to je, naravno, u više navrata tražila novac.

Muškarac joj je ukupno isplatio osamnaest tisuća kuna. Nadalje, policija je utvrdila da je prevarantica u listopadu 2020. godine dovela u zabludu 39-godišnjakinju kojoj je lažno prikazivala svoje teško financijsko stanje i tražila od nje da joj hitno posudi novac koji će joj vratiti za mjesec, dva. Žena joj je povjerovala te joj je dala šest tisuća kuna.

Naravno, novac natrag nikad nije dobila.

Po Kaznenom zakonu, za kazneno djelo prijevare kojom je pribavljena znatna imovinska korist ili prouzročena znatna šteta propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:23