LUKAV PLAN

Soboslikar iz Broda kopirao tuđe profile na Facebooku i žicao ‘prijatelje‘ novac. Dobro mu je išlo...

Nezaposleni soboslikar iz Slavonskog Broda izrađivao je lažne profile i onda od prijatelja stvarnih osoba tražio novac

Hakeri ilustracija

 Jaap Arriens/afp/Jaap Arriens/afp

Protiv nezaposlenog i višestruko osuđivanog soboslikara iz Slavonskog Broda Davora N. (39) Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je podiglo optužnicu zbog prijevare. I ovoga puta, smatra tužiteljstvo, počinio je kazneno djelo po svojem dobro uhodanom obrascu - napravio bi lažni Facebook profil živuće osobe, uzeo fotografije s njezinog stvarnog profila, te bi s njega uspostavio komunikaciju i tražio novčanu pozajmicu od osobe koja je na popisu prijatelja te osobe, dobro procijenivši da su u dobrim donosima i da neće biti puno propitivanja ni sumnji oko razloga za posudbu.

U konkretnom slučaju, on je 29. srpnja 2019. godine izradio profil Marice K. te od njezine prijateljice Milene B. zatražio 2.200 kuna u obliku PaysafeCard PIN kodova. Dobro je znao da je prava Marica u Njemačkoj, pa je Mileni lažna Marica obećala da će joj novac vratiti čim dođe u Hrvatsku. Čim je primio novac, odnosno fotografiju s kodovima, on je zatvorio Maričin lažni profil i požurio novac uplatiti prijatelju koji ga je potrošio na online klađenju. Milena je shvatila da nešto nije u redu, pa je brže-bolje nazvala stvarnu Maricu, no ona, dakako, nije imao pojma o čemu Milena priča.

- Od prijateljice sam preko Messengera dobila poruku sa zamolbom da odem na benzinsku i kupim pet bonova u ukupnom iznosu od 2.200 kuna, fotografiram kodove i pošaljem joj, te da će mi vratiti novac kada dođe iz Njemačke. Sve sam tako učinila, kada sam joj poslala poruku je li primila kodove, njezin profil je nestao. Nazvala sam ju a onda mi je rekla da ništa ne zna o tome i da to nije bio njezin profil - ispričala je oštećena istražiteljima.

Ovdje, međutim, nije kraj bizarnostima. Prilikom ispitivanja nakon uhićenja Davor je priznao kazneno djelo, ustvrdio je kako je na sudu već priznao to djelo ranije te je za njega pravomoćno osuđen. Smatrajući valjda kako mu se ne može suditi dvaput za isto djelo, već se vidio na slobodi. No, on je samo pobrkao lončiće, bio je osuđivan za istovjetno kazneno djelo, no počinjeno prema drugim osobama.

Iz tužiteljstva su provjerili njegovu kaznenu evidenciju, pa su utvrdili da je iste godine u prosincu osuđen na Općinskom sudu u Vinkovcima zbog kaznenog djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka, na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu dva navrata, zbog prijevare te zbog neovlaštenog posjedovanja droge.

Na sudu u Slavonskom Brodu su utvrdili da je po istom obrascu kako je prevario Milenu B., prevario i Moniku J. za 3.400 kuna, a u Vinkovcima su mu žrtve bile Ankica C. i Marija P., obje su ostale bez po 2.200 kuna. S obzirom da se radi o serijskom lopovu tužiteljstvo od suda za počinitelja traži bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od godinu i šest mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:54