‘MUČNA ATMOSFERA‘

Snimljeni njihovi razgovori: Sud donio novu odluku o bivšoj Bandićevoj bliskoj suradnici, poznatoj zagrebačkoj liječnici

Općinski kazneni sud u Zagrebu obustavio je sudski postupak protiv Ane Stavljenić-Rukavina, no viši sud odlučio je da ide dalje

Ana Stavljenić Rukavina

 Nera Simic/Cropix

Iako je Općinski kazneni sud u Zagrebu obustavio kazneni postupak protiv 84-godišnje Ane Stavljenić Rukavina, bivše potpredsjednice zagrebačke Gradske skupštine, predsjednice Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak i NZJZ Andrija Štampar, odlukom suda drugog stupnja a po žalbi tužiteljstva, ipak će morati opet na optuženičku klupu. I to ne sama, nego sa suoptuženom Andreom Šulentić (57).

Naime, njih dvije tužiteljstvo optužnicom tereti za zlouporabu položaja i ovlasti i pomaganje u istom nedjelu, a na optužnom vijeću zagrebački sud je prilikom odlučivanja o osnovanosti optužnice donio rješenje o obustavi kaznenog progona. Zašto? Jer su smatrali kako na strani prvookrivljene Stavljenić Rukavina ne postoji svijest o djelu, odnosno da iz činjeničnog opisa u optužnici ne proizlaze subjektivna obilježja inkriminiranog kaznenog djela.

Također, sud prvog stupnja pritom je naveo kako "razmatrajući postojanje objektivnih obilježja kaznenog djela u činjeničnom opisu optužnice nisu precizirane ovlasti koje je prvookrivljena 84-godišnjakinja zlouporabila ili prekoračila.

image

Ana Stavljenić Rukavina

Boris Kovacev/Cropix

Ta odluka zagrebačkim tužiteljima nikako nije sjela pa su uložili žalbu tako da je predmet dospio na Županijski sud u Zagrebu koji u obrazloženju rješenja, ukazujući na sadržaj žalbe tužiteljstva, navodi da je Općinski kazneni sud u Zagrebu "pogrešno utvrdio da bitna obilježja kaznenog djela ne postoje, jer je državni odvjetnik u optužnici jasno opisao u kojem su cilju optuženice postupale a to je omogućavanje jednom kandidatu povoljniji položaj u imenovanju za ravnatelja jedne bolnice". Zagrebački Županijski sud također smatra da navedenim rješenjem "prvostupanjski sud očito ocjenjuje provedene dokaze što ne može u ovoj fazi postupka".

U konačnici, stajalište Županijskog suda u Zagrebu je da iz činjeničnog opisa jasno proizlazi da se Ani Stavljenić Rukavina inkriminira da su ona i tadašnji gradonačelnik Grada Zagreba unaprijed odabrali određenog kandidata. Što se tiče radnji koje su okrivljenice u tu inkriminiranu svrhu poduzele, dakle objektivnih obilježja kaznenog djela, drugostupanjski sud je zauzeo stajalište da su te radnje u činjeničnom opisu jasno opisane za svaku okrivljenicu pa će se o osnovanosti optužnice ponovno odlučivati narednih mjeseci.

- Nisam počinila nikakvo kazneno djelo. U dva mandata sam bila predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak i tu sam dužnost obavljala sukladno zakonu - branila se Stavljenić Rukavina u tužiteljstvu.

image

Dječja bolnica Srebrnjak

Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Suoptužena Šulentić je također, kako doznajemo, porekla kazneno djelo navodeći da je "postala članicom Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak 23. siječnja 2020. kada je jedna članica smijenjena jer nije baratala dovoljnim znanjem za obnašanje te funkcije". Sjednicama je, dodala je još Šulentić, upravljala predsjednica i poduzimala neke radnje, ali se detalja nije mogla sjetiti.

No, iz provođenja posebnih dokaznih radnji snimljeni su telefonski razgovori između Milana Bandića, koji je u inkriminiranom razdoblju bio gradonačelnik Zagreba i okrivljenih Stavljenić Rukavina te Šulentić, pročelnice Stručne službe gradonačelnika Grada Zagreba.

Iz njihovih razgovora, tvrdi tužiteljstvo, vidljivo je kakve su potrebne sve radnje poduzimale kako bi na mjesto ravnatelja DB Srebrnjak bila postavljena osoba od povjerenja gradonačelnika, neovisno o natječajnom postupku, referencama preferiranog kandidata te referencama ostalih prijavljenih kandidata.

Također, tužiteljstvo tvrdi i da se iz posebnih dokaznih radnji telefonskih razgovora obje okrivljene s Milanom Bandićem vidi "utjecaj i bezuvjetni autoritet Bandića te da niti jedna značajnija odluka u Gradu nije donošena bez njegova znanja i suglasnosti".

image

Boro Nogalo

Bruno Konjevic/

Boro Nogalo je funkciju ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak obnašao od 1997. do kraja 2019.godine. U tužiteljstvu je ispričao da je bolnica bila nositelj projekta Dječjeg centra za translacijsku medicinu vrijednog 432 milijuna kuna i da je isti bio financiran iz Europske unije.

- Tijekom razdoblja dobivanja tog projekta bolnica je trpjela razne opstrukcije Grada Zagreba na čelu sa Bandićem. U tome ga je podržavala Stavljenić Rukavina koja je postavljena na čelo Upravnog vijeća i koja je na sjednici 2019. predložila moje razrješenje zbog navodnih nepravilnosti. Smijenjen sam 4. prosinca, a na sjednici je nazočila pravnica Grada Šulentić. Odluku o mom razrješenju Općinski radni sud je proglasio nezakonitom. Raspisan je novi natječaj na koji sam se javio zajedno s još pet osoba. Kandidati su iznosili programe ali intervju nije bio korektan i bilo je očito kako niti jedan kandidat iz DB Srebrnjak nije poželjan a preferirao se Korolija-Marinić. Članica Upravnog vijeća nije htjela za njega glasati pa je odmah smijenjena a na njezino mjesto je postavljena Andrea Šulentić. Natječaj za ravnatelja je poništen i raspisan je novi. Javilo se nas šest, a među kandidatima ovaj puta je bio i novinar Domagoj Zovak koji je želio pokazati apsurdnost natječaja. Na kraju je izabran specijalizant radiologije Ivo Dumić Čule koji se nikada nije bavio kliničkom praksom a što je nezabilježen slučaj u svijetu da specijalizant bude ravnatelj bolnice – prisjetio se Boro Nogalo u tužiteljstvu. Pritom je otkrio da je za vrijeme trajanja sjednice na kojoj se birao ravnatelj u medijima već bilo objavljeno da je izabran Dumić Čule.

image

Dječja bolnica Srebrnjak

Damir Krajac/Cropix

- Iz toga je vidljivo da je intervju proveden samo kao formalnost i da se ravnatelj znao unaprijed – zaključio je Nogalo.

Liječnica bolnice Mirjana T. također je, kao i mnogi, ostala začuđena da specijalizant postane ravnatelj bolnice.

- To je kao da savjetnik bude izabran za predsjednika suda. Intervjui su bili u mučnoj atmosferi. Motivacija za smjenu ravnatelja i postavljanje novog čovjeka podobnog gradonačelniku, bila je u preuzimanju projekta Dječjeg centra za translacijsku medicinu ali i atraktivno zemljište u Brestovcu u vlasništvu bolnice na kojem se sada nalazi postaja žičare - zaključila je liječnica sa Srebrnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:57