NOVA ODGODA

Slučaj se vraća na Visoki kazneni sud, sudac kojega je Mamić navodno vodio u Dubai traži da mu sude kolege u Osijeku

Obrana je svoj zahtjev obrazložila time da većina okrivljenika i svjedoka živi u Osijeku te bi se tako vođenje postupka učinilo ekonomičnijim

Darko Krušlin, Zvonko Vekić, Drago Tadić i Zdravko Mamić

 Cropix/Vesna Veselić

Umjesto potvrđivanja optužnice u slučaju optužbi protiv bivšega čelnika Dinama Zdravka Mamića zbog podmićivanja troje sudaca Županijskoga suda u Osijeku, čitav spis će se po drugi put naći pred Visokim kaznenim sudom (VKS), otkuda se tek nedavno vratio.

Naime, Visoki kazneni sud je nedavno nakon nekoliko mjeseci odlučivanja odbio prijedlog obrane za izdvajanje nezakonitih dokaza, te se na današnjoj sjednici optužnoga vijeća na zagrebačkom Županijskom sudu očekivalo da će optužnica biti potvrđena, što bi značilo da će ubrzo početi i suđenje.

No, umjesto toga, najprije je obrana jednoga od optuženih osječkih sudaca, Ante Kvesića, zatražila izuzeće čitavoga sudskoga vijeća, a kada im je predsjednik zagrebačkoga Županijskoga suda to ekspresno odbio, obrana njegovog drugoga optuženoga kolege zatražila je da se suđenje umjesto u Zagrebu održi u Osijeku, na istom onom sudu na kojemu su donedavno sva trojica optuženih sudaca radila i na kojem se odvijao čitav slučaj.

Naime, o zahtjevu za delegacijom na drugi sud mora odlučivati viši sud, a obrana je svoj zahtjev obrazložila time da većina okrivljenika i svjedoka u ovome postupku živi u Osijeku te bi se tako vođenje postupka učinilo ekonomičnijim. No, kao što je poznato, slučaj je u Zagreb premješten upravo zato jer su trojica okrivljenika bili suci suda, te bi im trebali suditi njihovi kolege.

Naime, Mamiću, koji se nalazi u bijegu u BiH i protiv kojega se ovaj, ali i još dva druga postupka vode u odsutnosti, na teret se stavlja da je podmićivao suce Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića kako bi ishodovali sudske odluke koje mu idu u korist u dva predmeta koja su se zbog izvlačenja novca iz GNK Dinama vodila pred osječkim Županijskim sudom.

Prije svega u predmetu u kojemu je bio optužen da je novac izvlačio temeljem aneksa ugovora o profesionalnom igranju s Lukom Modrićem i Dejanom Lovrenom, i u kojemu je na kraju pravomoćno osuđen, te u predmetu u kojem je bio optužen da je novac izvlačio pomoću fiktivnih pravnih poslova s off-shore tvrtkama iz kojih je stajao njegov sin Mario. U prvome predmetu Mamić je pokušao ishoditi oslobađajuću presudu, dok je u drugom tražio od sudaca da odbace USKOK-ovu optužnicu.

No, na kraju je loše prošao u oba premda je prema vlastitim riječima za suce dao oko 400.000 eura, Krušlinu vrijedan zlatni sat, a Vekića i njegovu djevojku Natašu Sekulić vodio i na izlet u Dubai te im plaćao ljetovanja po Hrvatskoj. Nakon što mu je prva presuda protiv njega postala pravomoćna, Mamić je prijavio USKOK-u čitavu priču tvrdeći kako su ga suci izreketarili.

USKOK je otvorio istragu protiv sudaca, ali i samoga Mamića, optuživši ga za davanje mita, a osim Zdravka Mamića optužen je i njegov brat Zoran, trojica imenovanih sudaca, Nataša Sekulić te osječki poduzetnik Drago Tadić.

Mamićeva obrana je činjenicu da je pokrenuta i istraga zbog podmićivanja sudaca i pred Ustavnim sudom i Europskim sudom za ljudska prava pokušala iskoristiti kao argument za ukidanje pravomoćne presude tvrdeći kako nije imao pravično suđenje, no oba suda su ga odbila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:43