‘POČISTILE RAČUNE‘

Slučaj Putinovog masera: Optužnica protiv bivše gradonačelnice Zagreba i suoptuženica vraćena tužiteljstvu

Bivši Putinov maser inicirao još 2016. kaznenu prijavu protiv Vlaste Pavić, Ive Franekić i Marjane Leinart zbog makinacija

250105,zagreb
vlasta pavic press gradsko poglavarstvo
snimio goran mehkek
-zag-

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Nakon što je prije nekoliko mjeseci na Županijski sud u Zagrebu osječko tužiteljstvo poslalo optužnicu protiv bivše zagrebačke SDP-ove gradonačelnice Vlaste Pavić (66) i njezine dvije poslovne suradnice Ive Franekić (53) i Marjane Leinart (78), optužno vijeće danas je razmatralo optužnicu.

Naime, nakon detaljne istrage zbog makinacija sa tvrtkom ‘Mikado‘, Pavić te Franekić, koja je zaposlena u Zagrebačkom Holdingu, terete se za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene odnosno poslovne isprave, dok se umirovljenoj poduzetnici Leinart na teret stavlja poticanje na zlouporabu.

Međutim, optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je nakon detaljne analize ukazanih nedostataka optužnice na koje je ukazala obrana, odlučilo optužnicu vratiti tužiteljstvu na doradu radi boljeg razjašnjenja stvari.

A riječ je o slučaju u kojem su u fokus došli na desetke tisuća eura vrijedna uređenja stanova, ugradnja lifta, kupnja namještaja, audio i video zaštitne opreme...na račun tvrtke Mikado koju je osnovao Konstantin Veniaminović Gološčapov, u javnosti poznat kao bivši maser Vladimira Putina, i koji je odlučio svoja ulaganja usmjeriti u hrvatski turizam pa je prije 15-ak godina odlučio kupiti obrasli kompleks Katino na otoku Šipanu. Ni na kraj pameti mu nije bilo da će biti preveslan pa je putem odvjetnika još 2016. podnio kaznenu prijavu na osnovu koje se s odmakom od sedam godina izvida i istrage podignula optužnica.

Tužiteljstvo tereti Pavić, da je kao voditeljica poslovanja Mikada, od ožujka 2012. do studenog 2015. temeljem specijalne punomoći iz 2011. bila svjesna da je sukladno ovlaštenjima dužna savjesno i stručno obavljati sve potrebne radnje za izgradnju i opremanje Katina na Šipanu, a u koristi Mikada. Franekić je, pak, kao direktorica Mikada bila svjesna da sukladno odredbama čl. 430 Zakona o trgovačkim društvima mora postupati s pažnjom urednog i savjesnog gospodarstvenika.

Pavić organizirala, Franekić nalagala

Ali, s ciljem da sebi te majci Vlaste Pavić pribave veliku nepripadnu materijalnu dobit kao i Leinart te ruskom investitoru, bivša zagrebačka gradonačelnica je ugovarala i organizirala, a Franekić nalagala računovodstvu tvrtke da se na teret Mikada kupuju robe i plaćaju usluge koje su potom isporučivane odnosno obavljane drugim osobama.

Rezime tih poteza je neistinita poslovna dokumentacija Mikada u kojoj je bio navedeno niz troškova radova i opreme u šipanskom Katinu koji tamo nije završio. Pa je Franekić za Katino 2012. ugovorila projektiranje, isporuku i montažu četiri dizala, nakon čega je Pavić sredila da se umjesto jednog dizala isporuči podizna platforma invalidskih kolica za kosi transport vrijedna 95.000 kuna i koja su potom postavljena na Ksaveru u kući majke Vlaste Pavić. U listopadu 2013. kupovao se i namještaj od trosjeda, dvosjeda, fotelje i taburea vrijednih 44.293 kune. I umjesto da se dostave na Šipan, isti su završili za opremanje Gološčapove kuće u Blatu i sve to na račun, opet, Mikada.

Istražitelji su otkrili i da su Pavić i Franekić na teret Mikada potrošile i 600.000 kuna za tobožnje radove ugradnje plivajućeg cementa u Katinu na Šipanu. No, umjesto toga sredile su si tri stana po Zagrebu. Šteta ovim potezima? Nešto više od 98.000 eura.

Sumnjaju dalje tužitelji da je Pavić na traženje Leinart u prosincu 2013. ugovorila i organizirala da se na teret Mikada od tvrtke Dan studio naruči DanKuchen kuhinja Granada vrijedna 21.853 kune i da joj se isporuči u njezinu kuću u Mlinovima. Po isporuci željene kuhinje Franekić je odobrila računovodstvu Mikada da se s računa tvrtke skine novac i kuhinja plati tako da je tvrtka Mikado u konačnici oštećena za 101.021 euro.

- Ne smatram se krivom. Vezano za ugradnju invalidskog pomagala u stanu mojih roditelja, moj otac je 2012. doživio težak moždani udar pa je Gološčapov kao dugogodišnji prijatelj, naložio da se pomagalo kupi kao donacija Mikada mome ocu. Što se tiče namještaja, garniture Natuzzi, ista je kupljena za potrebe kuće za smještaj upravitelja imanja na Šipanu i bio je uskladišten u kući u Blatu odakle je trebao za Šipan.

Poricanje optužbi

Vezano za plaćanje računa od 600.000 kuna tvrtki Mešić-com, tu nema nikakve štete za Mikado jer je cijeli iznos uključen u naknadu tvrtke Wonokurow koju joj je Mikado trebao isplatiti. A radi se o šlamperaju jer je na tom računu bilo navedeno da se radi o obavljanju betonskih radova – branila se Vlasta Pavić pred organima progona. Imala je odgovor i za kupljenju kuhinju Marjani Leinart. Rekla je da je kupljena po nalogu Gološčapova iako je inicijalno na policiji bila otkrila da je iznos za koji je kuhinja plaćena, bio uračunat u naknadu za konzultantske usluge njezine tvrtke Winokurow Mikadu.

- A to ipak nije bilo učinjeno jer sam to shvatila pregledavajući ponovno dokumentaciju. Kaznena prijava protiv mene je podnesena isključivo jer me nisu uspjeli nagovoriti da odustanem od podnošenja tužbe radi naplate mojih potraživanja. Niti me Gološčapov uspio nagovoriti da mu prepišem tvrtku koja je vlasnik zemljišta za koje se legalno uzeo kredit od njega – zaključila je Pavić.

I Franekić je porekla optužbe navodeći da ruskog investitora poznaje od 2004. i s kojim se intenzivno, zajedno sa Pavić i Leinert, družila. I ona je ponovila tvrdnje Pavićeve o ugradnji lifta i donaciji, namještaju koji je završio u Blatu, radove u stanovima koji su trebali biti odbijeni u cijelosti od honorara za konzultantske usluge koji je trebala dobiti tvrtka Winokurow.

Leinert je, pak, podsjetila tužitelje da je u Mikadu bila zaposlena od 2011. do 2015. godine te da je jednom prilikom na večeri kod nje u kući Gološčapov komentirao moju kuhinju.

- Ukazao je da više nije nova na što sam mu rekla da nemam novca za novu kuhinju. Pa mi je Gološčapov rekao da si izaberem novu, a Franekić je naložio da se ista plati na teret Mikada. Inače, Mikado nije oštećen jer prema ugovoru za moj honorar, imala sam pravo na avansnu isplatu pa je kuhinja u cjelosti odbijena od sveukupnog honorara. Nama Mikado duguje malo veći iznos i za to se vodi sudski postupak – branila se Leinert.

Kao odgovorna osoba u Mikadu Natalija Oštarijaš se prisjetila da je u projekt izgradnje ljetnikovca na Šipanu bila uključena od samog početka kao prevoditelj. Sudjelovala je na sastancima i prevodila dokumentaciju.

‘Duboko povrijeđen‘

- U početku projekta odnosi između tri okrivljenice i investitora su bili odlični. Gološčapov nije dolazio sve do pred kraj projekta, a njegov poslovni partner Masljenjikov je pratio građevinski dio projekta, ali ne i financijski. Problemi su nastali kada je investitor shvatio da se projekt koji je on odobrio, ne provodi nego je Pavić intervenirala u projekt po svom nahođenju. I na kraju konačni rezultat nije bio onaj koji je očekivao. Krajem 2014. su se pojavile sumnje oko ulaganja u projekt i poslovno opravdane potrebe izmjene istog. Utvrđeno je da je do te faze potrošeno daleko više novca od predviđenog pa je investitor angažirao građevinsko-financijskog vještaka koji je utvrdio nesrazmjer izvedenih radova i uloženog, kao i odstupanje od projektne dokumentacije. Na to su Pavić i Franekić odstupanje od projekta obrazložile financijskim problemima pa su tražile još novca – prisjetila se Oštarijaš koju su u kolovozu 2015. Gološčapov i novi investitor iz Švicarske angažirali kao odgovornu osobu u Mikadu. Počela je pretraživati poslovne knjige i utvrdila nepravilnosti.

- U odnosu na namještaj pronađen u kući u Blatu, bila sam prisutna kad je Gološčapov rekao da se s njegovog privatnog računa uzme novac a kasnije sam vidjela da je provučen kroz troškove Mikada. Sjećam se da je Gološčapov račun bio ispražnjen do kraja. Druge pojedinosti ne znam. A 2015. me nazvao izvođač radova M.B. i pitao da li Mikado i dalje plaća radove na kući Vlaste Pavić. Tad mi je rekao jednu rečenicu koja me zaprepastila: ‘Da su na projektu svi krali i neka investitor dođe u kući Vlaste Pavić da se u to uvjeri‘ – rekla je još Oštarijaš koja je provodeći nadzor u Mikadu utvrdila niz nepravilnosti. U razgovoru sa Gološčopovim je doznala da on ni o čemu nije imao saznanja niti da ga je itko uopće pitao za odobrenje za nabavu predmeta.

- Bio je duboko povrijeđen jer su izigrale njegovo povjerenje – zaključila je Oštarijaš koja je u Mikadu bila sve do siječnja 2022.

Iz ugovora o razvoju projekta ‘Posjed Katino, koji je potpisala Vlasta Pavić sa Gološčopovom u ime Mikada u srpnju 2011. iščitava se da bi joj na konzultantskim uslugama praćenja razvoja Katina, pripala naknada od četiri posto vrijednosti investicije projekta. Prema svemu sudeći, nedovoljno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 14:32