DRAMATIČNO SVJEDOČANSTVO SHRVANOG OCA

'SIN PAVO JE NA MENE ISPUCAO RAFAL! VALJDA ME ZAMIJENIO S POLICIJOM' Otac samoubojice iz Rakovice za Jutarnji

 Robert Fajt / CROPIX

RAKOVICA - O moj Pave, Pave moj - pričao je Stipe Špoljarić sebi u bradu dok ga je uskom rakovičkom ulicom pod ruku vodio prijatelj Marko Luketić.

Kući Stipe ne može jer je još uvijek pod policijskom opsadom , provodi se očevid i izuzimaju tragovi iz prostorije u kojoj je njegov sin Pave dan ranije držao zatočenu svoju sestru Nadu, i gdje si je pet sati kasnije presudio hicem u glavu.

Dobar dan, Stipe - rekli smo mu, a on je počeo pričati.

- Da barem nisam išao u nabavu, možda bih ga spriječio. Otišao sam oko 11, kupiti što sam morao. Našao se usput s prijateljom, pa smo otišli na konjak. Dva sam popio. I tako, krenuo kući, putem sam se još odmarao jer su mi preteške bile torbe. Došao sam do svojeg dvorišta i vidio šest, sedam policajaca oko kuće. Ajme Bože, što se dogodilo? Kažu mi Pave puca, naoružan se zatvorio u kuću i puca. Prišao sam bliže prozoru, kad ono rafal iz mitraljeza, meni iznad glave. Ma ne bi moj Pave na mene zapucao, ali imao sam ovu tamnoplavu jaknu. Sigurno me zamijenio s policijom - uvjeren je Stipe Špoljarić.

Ubrzo je doznao što se dogodilo dok njega nije bilo.

- Posvađali su se Igor, moj drugi sin koji s Alenkom i četvero djece živi na katu iznad i Pave, koji sa mnom, suprugom Jelkom i kćerkom Nadom, živi u prizemlju. Bolesni su na živce Jelka, Pave i Nada. Pave je stalno nešto čitao, i često selom skupljao novine i donosio ih kući. Igora je to smetalo. Posvađali su se. Pavi je pukao film, otišao je u svoju sobu i donio pištolj. Igor je pobjegao na kat, supruga na dvorište, a prije nego se Nada snašla, Pave je iznutra zaključao vrata i izvadio ključ. Rekao sam policiji, bilo ih je 50. Uđite, uđite unutra. Ali nisu slušali, rekli su da će oni po svome. Kada se u 19 sati iznutra začuo pucanj, znao sam da si je presudio. Tada je bilo kasno - priča Stipe.

Da, bio je to trenutak kada si je rastrojeni Pave pucao u glavu. Šokirana i bolesna sestra ostala je s njim, vjerojatno nesvjesna što se oko nje događa. Negdje u to vrijeme policija je megafon, preko kojeg je do tada bezuspješno pokušavala uspostaviti kontakt s Pavom, predala njegovom bratiću Ivici Županu. Kada ni njemu Pave nije odgovarao, okrenuo se Nadi.

- Nado, gdje je Pave - pitao ju je.

- Leži - viknula je Nada

- Diše li? - upitao je Ivica.

- Ne - odgovorila je.

- Nado, baci mi tu pušku, što će ti - zamolio ju je.

- Kroz razbijeni prozor Nada je bacila automatsku pušku. Za to vrijeme specijalci iz Lučkog razvalili su vrata i upali u prostoriju. Na podu je bilo beživotno Pavimo tijelo. Kažu mi da nije imao pola glave - kaže otac Stipe pitajući se gdje je njegov sin mogao nabaviti dva pištolja i automatsku pušku, iz čega je pucao.

Kaže da je imao svoju "mirovinu" od 350 kuna i sobu u koju nitko nije ulazio. Bio je "težak", pa su mu puštali na volju.

- Ali, tko mu je to mogao prodati, ne zanm - ponavlja Stipe.

Prije nego je digao ruku na sebe Pave je sestri Nadi dao 350 kuna.

- Dala mi je Nada taj novac, ali nisam ga mogao uzeti - priča nam Stipe.

Obitelj Sabljak, prvi susjedi Špoljarića, kažu nam da su dobro čuli pucnjeve, pojedinačne i rafalne. U tom su trenutku Igorova djeca bila na prvom katu. Evakuirali su ih i dopratili do Sabljakovih.

- Pratili smo situaciju koliko smo mogli s prozora, jer su nas specijalci tjerali. Nismo smjeli izlaziti iz kuća, zabranili su nam da palimo svjetla, a morali smo se držati dalje od prozora. Ipak, jasno smo na trenutke mogli vidjeti što se događa kod Pave, npr, kako se pali svjetlo u toaletu, pa opet gasi. Jednostavno, nije to izgledalo kao neka talačka kriza, o čemu smo istovremeno čitali na portalima - pričaju nam Sabljaci.

Potvrđuju da je Pave bio bolestan, ali ne i problematičan. Uvijek bi pozdravio, ali ja sva komunikacija ostala na tome. Živio je, kažu, u nekom svom svijetu. Njegova sestra je, doznajemo, u puno težem psihičkom stanju.

- Nije tamo bilo obilja, ali nisu bili ni gladni. Stipe je to sve sa svojom mirovinom nekako držao. A što je mogao, kad ih je sve uhvatila ta bolest - zaključuje Manda Sabljak.

Kazneni postupak karlovačko Državno odvjetništvo vjerojatno neće provoditi jer je nedvojbeno u dosadašnjem dijelu istrage utvrđeno da je Pave Špoljarić počinio samoubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:05