POBRKAO LONČIĆE

Sin HDZ-ova ministra se zapetljao na sudu: ‘Ja tog dana uopće nisam bio u Požegi‘

Sudac požeškog suda Fuchsovo je negiranje brze vožnje ocijenio kao "nerazumljivo i nelogično"

Ilustrativna fotografija

 Niksa Stipanicev/Cropix

Rikard Fuchs (41), sin HDZ-ova ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, dok čeka pravosudni epilog zagrebačkog suda zbog prijevare u gospodarskom poslovanju, točnije muljanja pri kupnji vrijednih dionica, dočekao je presudu požeškog suda.

Prekršajni sudac mu je odlučio izbiti iz džepa 330 eura novčane kazne te 15 eura sudskih troškova jer se, prema policijskom prekršajnom nalogu, ogriješio o članak 229. st. 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Prvi grijeh je bio 14. srpnja 2020. u 18.36 sati u mjestu Brestovac kada je Audi u vlasništvu Fuchsove tvrtke Ergasia d.o.o. prekoračio dozvoljenu brzinu kretanja.

Obavijest o prekršaju policija mu je uredno uručila i on je trebao u roku od 15 dana, kao odgovorna osoba u pravnoj, policiji dostaviti podatak o vozaču koji je navedenog dana u navedeno vrijeme vozio automobil firme. Međutim, nije to učinio pa je u listopadu prošle godine požeška policija na kraju izdala prekršajni nalog na koji je Fuchs uložio prigovor i proveo se sudski postupak. Sud smatra da je u svojoj obrani Fuchs malo "pobrkao lončiće".

"Nisam počinio prekršaj nedavanja vjerodostojnog podatka od 30. prosinca 2021. jer ja uopće tog dana u 14 sati nisam bio u Požegi pa niti kod kućnog broja 86 u Ulici Hrvatskih branitelja. Iz sadržaja prekršajnog naloga proizlazi da bi prekršaj počinio istekom roka od 15 dana koji teče od 14. prosinca 2021. Nejasno je počinjenje djela prekršaja koje mi se stavlja na teret budući da je navodni prekršaj (iako nije bio počinjen) mogao biti eventualno počinjen u ponoć kada se istekom 15-og dana smatra 00:00 sati, a ne 14 sati. Razvidno je iz svega da prekršajnom nalogu nedostaje bitan sadržaj propisan Prekršajnim zakonom i smatram da je nezakonit. Iz predmetnog prekršaja nije jasno niti vidljivo vrijeme niti mjesto počinjenja prekršaja a još manje na koji način je isti navodno počinjen", naveo je u svojoj pisanoj obrani, među ostalim, Fuchs junior koji je, prema odjelu prekršajne evidencije Ministarstva pravosuđa, do sada već višestruko kažnjavan za prekršaj koji mu se u ovom slučaju stavlja na teret.

Požeška policajka koja je u inkriminiranom periodu radila na poslovima procesuiranja prekršaja u policijskoj postaji, posvjedočila je da je utvrdila da je okrivljeni, kao odgovorna osoba u pravnoj, dobio obavijest da dostavi podatak o vozaču Audija od 14. srpnja 2020. kako bi ga se moglo kazniti za prekoračenje brzine. Iz tvrtke Ergasia policiji nisu dostavili podatke pa su uvidom u sudski registar utvrdili tko je odgovoran u firmi tako da je zagrebačka policija, potom, osobno uručila Rikardu Fuchsu obavijest.

Sud je u konačnici zaključio da je ministrov sin kriv. Sudac njegovu obranu nije prihvatio jer istu smatra "nerazumljivom, nelogičnom i bez predmetnom".

- Okrivljeni je naveo da nije počinio prekršaj nedavanja vjerodostojnog podatka s obzirom da 30. prosinca 2021. nije bio u Požegi, a to nije predmet prekršaja. Naime, njega se tereti da nije dostavio podatak o vozaču koji je počinio prekršaj iz čl. 53. st.5. ZSPC-a od 14. srpnja 2020., a obavijest o tom prekršaju je uredno primio - zaključio je nedavno sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 21:38