SVJEDOČENJE

Sestra ubijene prodavačice: ‘Spavao je s nožem pod jastukom, znao je i sjekiru staviti na stol...‘

‘Znao je staviti sjekiru na stol, posjesti nju i sina i satima držati monolog‘

Suđenje Željku Đekiću

 Vojko Bašić/CROPIX

- Ja sam upoznala Željka i Vesnu dok sam radila u jednom lokalu. On nikad nije upoznao naše roditelje, tek je jedan jedini put došao u Dugopolje na moje vjenčanje i zasmetalo mu je što je svirala neka pjesma od Thompsona. Nikad poslije toga nije došao kod nas, a zvali smo ga i na pričesti, proslave...

- Nisam ni pomislila da ga je to moglo uvrijediti. Kad sam nakon nekog vremena vidjela da Vesna ima problema, govorila sam joj da ide od njega ako joj nije dobro, da skupi stvari i ode.

No, govorila je da ne znam ja kakav je on, da njoj nije lako, da kocka po cijele noći, razbija vrata šakama i slično - ispričala je u srijedu Jelena Projić, sestra pokojne 44-godišnje Vesne Perišić, za čije se teško ubojstvo, nakon što ju je nožem izbo u poslovnici “Lidla” u kojoj je radila, na splitskom Županijskom sudu sudi 55-godišnjem Željku Đekiću zvanom Lika, piše Slobodna Dalmacija.

Ročište je i ovaj put obilježilo uporno Đekićevo nazivanje suca Dinka Mešina “sudijom”, na što mu je ovaj odgovorio da se u sudnici govori hrvatskim jezikom i da se toga pridržava. Požalio se Đekić, uspjevši ipak dva puta Mešina osloviti sa suče, da nije pripremljen za suđenje, zatražio je da sudac razriješi odvjetnika po službenoj dužnosti Jakšu Cvitkovića.

Ovaj mu je odgovorio da je imao dovoljno vremena za pripremu, da u nekoliko mjeseci nije uspio pročitati optužnicu te da on nema namjeru razriješiti odvjetnika jer smatra da ga zastupa u skladu s pravilima.

- Ako niste zadovoljni, uzmite kojeg god hoćete odvjetnika, ali ga morate vi platiti. Ja vam drugog neću imenovati - rezolutno je zaključio sudac Mešin.

Prijetio bombom

Žrtvina sestra iznijela je dosta detalja o odnosu svoje sestre i njezina supruga, spominjala je da je on tražio da se ona prema njemu odnosi kao prema kralju, da ga je voljela i da je i zbog sina sve podnosila sa smiješkom, nadajući se da će se situacija popraviti.

- Nismo mogle normalno sjesti i kavu popiti jer je on smatrao da sam kurvetina koju treba ubiti, baš me je mrzija. Govorila mi je da kako će otići kad joj on prijeti da će zaviti Dalmaciju u crno, da će baciti bombu u našu kuću u Dugopolju, da će nas sve pobiti i da će napuniti gepek auta našim glavama i donijeti joj... Kad je jednom došla doma s jednog pira, a on nije znao da ona ide, pitao ju je gdje je bila i kad mu je rekla, nije joj povjerovao nego ju je vrijeđao i rekao joj je da kupi stvari i ide.

Ona ga je tri puta pitala jel stvarno to mislio, nije mogla vjerovati da joj se napokon ostvaruje želja - kazala je svjedokinja Projić, dodajući da je Vesna čak tražila i premještaj na Brač kako bi se makla od njega, no da se naposljetku vratila radi sina, govoreći da ne može vječno bježati i da djetetu počinje škola te da je on prijetio da će ubiti dijete i sebe.

Prijetnja na prijetnju

Na Đekićevo pitanje da kaže je li istina da ga je ona udarila nogom u stražnjicu dok su jednom bili u gradu jer se nije htio prekrstiti ispred crkve na Pazaru, rekla je da je to sve izmišljotina.

Upitao ju je i je li točno da je na piru svirala Thompsonova pjesma u kojoj se govori “o vađenju očiju i ušiju”, no to mu je pitanje sudac zabranio.

Svjedočio je još i Marko Jurić, voditelj poslovnice u kojoj je radila žrtva koji je, uz ostalo, kazao da mu je ona, kad ju je pitao kako to da je uzela godišnji u vrijeme kad se to nije moglo, pričala o svojim problemima sa Željkom.

- Kad je jednom došao u dućan, tražio je regionalnu voditeljicu, tvrdeći da Vesna krade robu. Kad sam mu rekao da je nema i da napravi dopis sa svim pritužbama, ljutito mi je rekao da sam isto krao s njom i da je “ležao u krvi svog brata i spreman je svašta napraviti”. Vesna mi je rekla da je on znao spavati s nožem ispod jastuka te da je znao staviti sjekiru na stol, posjesti nju i sina i satima držati monolog. Problem je vjerojatno nastao kad je otišla jer je bila hraniteljica obitelji... - rekao je svjedok.

Suđenje se nastavlja, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:23