PRIJETILA JOJ SMRĆU

Šefica računovodstva optužena da je gušila ravnateljicu Muzeja: ‘Zgazit ću te, zakucat ću se autom u tebe!‘

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv zaposlenice Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti Dijane Novotny
Hrvatski muzej naivne umjetnosti (lijevo), Gabrijela Krmpotić Kos (desno)
 Goran Mehkek/CROPIX, Roberto Orlić/CROPIX

Zbog prijetnji smrću ravnateljici Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti Gabrijeli Krmpotić Kos te hvatanja je za vrat kojom prilikom ju je tresla i gušila, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv zaposlenice Muzeja, točnije šefice računovodstva Dijane Novotny.

Tužiteljstvo u optužnici predlaže izdavanje kaznenog naloga i da se Novotny osudi na osam mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje, a u slučaju da na kazneni nalog Novotny uloži prigovor, nakon provedenog sudskog postupka tužiteljstvo traži istu kaznu, ali sa duljim rokom provjeravanja.

A sve je počelo na Valentinovo, 14. veljače prošle godine oko 13 sati u Muzeju u Ćirilometodskoj ulici u uredu ravnateljice. Prema optužnici Novotny je Krmpotić Kos s namjerom da je ustraši, uhvatila s obje ruke za vrat te počela tresi i gušiti govoreći joj: "Zgazit ću te, zapamtit ćeš me, uništit ću te", a ujedno ju je nekoliko puta pritom upitala 'tko si ti?'. Zatim je Novotny spustila ruke s ravnateljičina vrata kako bi ju, navodi se još u optužnici, uhvatila za podlaktice. Unosila joj se pritom u lice te joj kazala: "Zakucat ću se s autom u tebe, ubit ću te".

- Kao djelatnica računovodstva uočavala sam nepravilnosti u poslovanju ravnateljice muzeja Gabrijele Krmpotić Kos i o tome sam obavijestila upravno vijeće. Ravnateljica je za to znala, ali smo poslovno surađivale i dalje te normalno komunicirale bez sukoba. No inkriminiranog dana, nazvala sam ravnateljicu jer sam imala temperaturu pa sam ju željela pitati mogu li ranije kući na što mi je rekla da me nešto treba i pozvala u ured. Kazala mi je da nije zadovoljna što preispitujem njezine odluke te ju je zanimalo zašto je bivša tajnica muzeja bila u muzeju. Pa sam joj odgovorila da je toga dana bila Noć muzeja te da može ući bilo tko. Zatim me upitala da tko sam ja da preispitujem njezine odluke pa sam onda ja nju upitala 'tko je ona da meni podmeće račune' – branila se u tužiteljstvu Novotny koja je ravnateljici još, napominje, ukazala da je sve u Muzeju krenulo nizbrdo otkad je ona došla.

- Nisam joj prilazila niti je držala za vrat ni ramena. Niti sam joj prijetila. Nisam niti bacala predmete okolo već sam na stol stavila samo mobitel. Ravnateljica mi je tada rekla da će zvati policiju i ja sam napustila ured – zaključila je Novotny.

Verzija događaja Gabrijele Krmpotić Kos, na temelju koje je koncipirana kaznena prijava te pretočena u optužnicu nakon nešto više od godine dana, je drukčija.

Ispričala je da je od listopada 2019. u ulozi ravnateljice Muzeja, te da je već od idućeg mjeseca počela imati problema sa voditeljicom računovodstva Novotny.

- Odbijala je radne zadatke i bila je samoživa u svom radu, a o tome sam se više puta žalila Ministarstvu kulture. Vezano za inkriminirani dan, po povratku sa sastanka, u dva me navrata nazvala Novotny i rekla da želi samnom razgovarati. Po ulasku u ured, rukom je na pod bacila dio stvari sa stola. Rekla sam joj da se smiri i da sjedne te ju pitala o čemu razgovarati želi. Na to je burno reagirala i skočila na mene. Uhvatila me s obje ruke za vrat i počela gušiti i tresti govoreći mi da će me zgaziti, uništiti i da ću ju zapamtiti. Zatim me uhvatila za ramena, pa nadlaktice i podlaktice govoreći mi da tko sam ja, a kad mi se unijela u lice rekla mi je da će se autom zakucati u mene i da će me ubiti. Zatim je sa stola bacila mobitel, naočale i blok te napustila ured. Bila sam šokirana. Njezino ponašanje me ustrašilo, a po izlasku iz ureda rekla sam djelatnicama da nazovu policiju - prisjetila se ravnateljica Muzeja. Pola sata nakon incidenta Novotny se vratila u Muzej te joj, tvrdi još Krmpotić Kos rekla da "se ispuhala i da mogu nastaviti razgovor". No ubrzo je došla policija i Hitna pomoć, a dan kasnije ravnateljica se ponovno obratila za pomoć doktorima u KBC Sestre milosrdnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:50