NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Scene kao iz horor filma: Pijan autom uletio u dvorište i usmrtio ženu, danas je doznao kaznu

Kristijan F. je ranije priznao krivnju za prometnu nesreću u Križu

Suđenje Kristijanu F. 

 Zeljko Puhovski/Cropix

Nakon samo jednog održanog sudskog ročišta, na kojem je postiđeno te vidno utučen priznao krivnju zbog prometne nesreće koju je u pijanom stanju skrivio prije godinu i pol u mjestu Križ, usmrtivši Bernardu S. (74) u njezinu dvorištu, na Županijskom sudu u Velikoj Gorici s nepravomoćnom presudom se suočio 41-godišnji Kristijan F.

Na suđenje je dolazio sa slobode,ali na objavu presude nije došao jer nije ni morao, a tročlano sudsko vijeće osudilo ga je na četiri i pol godine zatvora. Mora djelomično podmiriti i oko 1000 eura sudskih troškova, od čega najveći dio otpada na provedena vještačenja.

Kao olakotne okolnosti sud mu je uzeo u obzir njegovo priznanje, kajanje i žaljenje, ali i teško zdravstveno stanje zbog kojeg će određenu vrstu tableta morati piti doživotno. Što se otegotnih okolnosti tiče, za sud je to što je prekršio tri blanketne odredbe, a vozio je pod utjecajem alkohola i nedozvoljenom brzinom.

Podsjetimo, na prošlom ročištu Kristina F. je rekao da se smatra krivim, da mu je teško radi svega te je pritom izrazio sućut obitelji poginule umirovljenice. No o okolnostima same nesreće nije želio govoriti, a ona se, kako smo pisali, dogodila pod nevjerojatnim okolnostima.

image

Suđenje Kristijanu F.

Zeljko Puhovski/Cropix

Osim što mu je nakon nesreće izmjereno 1,69 promila alkohola u krvi, očevidom je utvrđeno i da je tog 8. srpnja 2022. godine oko 20.30 sati nesreću skrivio vozeći dvostruko više od dopuštene brzine kretanja te je s 99,7 km/h Seat Leonom sletio s ceste metući sve pred sobom.

Naime, dolaskom do zavoja, bitno smanjenih vozačkih sposobnosti radi alkoholnih promila, nije prilagodio brzinu kretanja te nije vozio sredinom obilježene prometne trake nego je udario u bankinu. Vozilo je potom u zanošenju nastavilo vožnju dalje preko druge kolničke trake u pravcu dvorišta 74-godišnje umirovljenice gdje je probio metalnu ogradu uz rub nogostupa. Prilikom slijetanja u dvorište, prednjim dijelom Seata je rovao po travi te je u nekontroliranom kretanju naletio na strujni ormarić i na rub betonske staze, a zatim i u nesretnu ženu koja je odbačena, a nedaleko se i on zaustavio.

Tim scenama iz horor filma svjedočio je umirovljeničin poznanik koji se s njom u tom trenutku nalazio u dvorištu.

- Tu večer oko 20.20 sati došao sam do naše Berice i donio joj voće koje sam tijekom dana brao. Zadržao sam se desetak minuta i krenuo kući. Sjeo sam u svoj auto u dvorištu i okrenuo se da mogu prednjim krajem izaći na ulicu. Još sam Berici u šali rekao da pređe na drugu stranu, da ju ne pogazim dok izlazim iz dvorišta van. Ona se maknula i u jednom trenutku sam vidio s moje desne strane da u smjeru Ivanića velikom brzinom dolazi auto koji je išao ravno na mene. Sletio je s ceste u ogradu uz nogostup, a kad su se svjetla na autu ugasila pri udaru u ogradu, dobio sam dojam da je auto preletio preko moje prednje haube. No kad je auto uletio u Bernardino dvorište, izašao sam i vidio nju kako leži pod čempresom. Vidio sam joj samo noge i bojao sam je se pomicati da je ne ozlijedim dodatno jer je bila u nesvijesti. Otišao sam do vozača koji je uletio u dvorište te mu rekao da je pogazio ženu, no on je samo šutio od šoka i sakupljao nekakav novac na suvozačevu sjedištu – prisjetio se svjedok Ivan K.

Dodao je i da su do umirovljenice odmah pristigli doktor i doktorica iz obližnje ulice kako bi joj pružili prvu pomoć do dolaska Hitne i policije.

- Bernarda je došla malo pri svijesti. Rukom je signalizirala da može micati prstima, ali je do dolaska Hitne ponovno pala u nesvijest te su je dugo oživljavali. Ali, nažalost, uzalud, prisjetio se još poznanik pokojne.

Drugi svjedok Tomislav L., koji je odmah pritekao u pomoć te okrenuo broj 112, otkrio je tužiteljima da je vidio susjedu kako nepomično leži uz čempres s ozljedama glave, ali da je čuo što govori krivac nesreće.

- Vozač je u nekoliko navrata ponavljao da je za sve kriv posao, da je preumoran i da previše radi. Također je rekao da je žurio kući jer previše vremena provodi na poslu, ali je sve to prestao govoriti nakon što su policajci obavili alkotestiranje. Bernarda je u nekoliko navrata dolazila k sebi pomičući noge, ali je nažalost, zaključio je Tomislav L., inače operativac lokalnog DVD-a, preminula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 09:35